BM Güvenlik Konseyi, cinsel suçlara karışan barışgücü askerlerinin yargılanmasının sağlanması için yeni düzenlemeleri içeren karar tasarısını kabul etti.
Barışgücü askeri görevlendirme yetkisini elinde bulunduran BM Güvenlik Konseyi, bu suçlara karışan personelin daha etkili şekilde yargılanması ve suçlulardan hesap sorulabilmesi için bir dizi önlemi kabul etti.
ABD tarafından hazırlanan ve Konsey'de oylanan karar tasarısına 15 üyeden 14'ü destek verirken, sadece Mısır çekimser oy kullandı.
Kararda, geniş ölçekli ya da sistematik cinsel istismara karıştıkları tespit edilen BM barışgücü birliklerinin ülkelerine geri gönderilmeleri isteniyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'dan cinsel istismarla suçlanan personelin kendi ülkelerinde gerektiği biçimde yargılanıp yargılanmadıklarını takip etmesi ve sonucunun Konsey'e bildirmesi talep edilen kararda, gereğince yargılama yapmayan ülkelerin tüm personelinin geri gönderilmesi isteniyor.
Kararda söz konusu suçlamaların "çok ciddi" olduğu vurgulanarak tüm üye ülkelerden barışgücü birliklerini özenle seçmeleri ve suça karışanlardan da gerektiği biçimde hesap sormaları talep ediliyor.
Son dönemde özellikle Orta Afrika Cumhuriyeti ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndekiler başta olmak üzere barışgücü askerlerinin cinsel istismarda bulunduklarına dair birçok şikayet gelmişti.
Son BM raporunda 2015 yılında 99 cinsel istismar vakası rapor edilmiş, 21 ülke askerlerinin bu istismarlara karıştığının tespit edildiği vurgulanmıştı. Bu 21 ülkenin çoğunluğu Afrika'da bulunuyor.
Tasarının oylanmasından önce Mısır, metinde bazı değişiklikler yapılması ve askerlerin tamamının geri gönderilmesini engellemek amacıyla öneri getirdi ancak bu öneri yeterli desteği bulamadığı için reddedildi. Mısır da tasarının oylamasında çekimser oy kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.