ARABA SÜRÜCÜLERİ KAZAYA SEBEBİYET VERİYOR: Detay Gazetesi’nin ölümlü motosiklet kazaları ile ilgili yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkan rakamlar ürkütücü boyutta. 2004 ile 2016 yılları arasında meydana gelen ölümlü motosiklet kazalarıyla ilgili yaptığımız araştırma sonucunda 52 motosiklet kazasının 56 kişinin hayatına mal olduğu ortaya çıktı. Son 12 yıl içerisinde 56 kişinin ölümüyle sonuçlanan motosiklet kazalarının %30’ u dikkatsiz sürüş ve sürat sonucu nedeniyle gerçekleşirken, %70’lik büyük bir kısmı ise, bir araba ile çarpışma sonucu meydana gelen kazalar oluşturuyor.
MOTOSİKLET SÜRÜCÜLERİNE SAYGI DUYULMUYOR: Cuma Mağusalı’nın üzücü bir şekilde hayatını kaybettiği trafik kazası sonrası, motosiklet sürücülerinin güvenliği ve yollarda karşılaştıkları sorunlar yeniden gündeme geldi. Özellikle ehliyet sınav sistemi, yolların yeterli düzeyde olmaması ve araba sürücülerinin motosikletlilere karşı olan duyarsızlığı, ülkemizdeki motosiklet kullanıcılarının hayatını tehlikeye atıyor
MOTOSİKLET DEĞİL DİKKATSİZ SÜRÜCÜLER ÖLDÜRÜYOR: Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı, Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Bu kazalarda ben sadece dikkatsiz sürücüleri değil yeterli koruyucu ve dikkatli sürüş eğitimini sağlamada ehliyet veren devletinde sorumlu olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde motosikletli, bisikletli ve yaya olmak maalesef bir risktir. Devlet yetkilileri de her acı olay yaşandığında ehliyet sisteminin değişmesi gerektiğini söylüyorlar fakat bunu söylemesi gereken biz sistemi değiştirmesi gerekenlerin kendileri olduğunu unutuyorlar” diyerek, ülkemizdeki trafik sistemini ve devlet yetkililerini eleştirdi.
AHMET VAMIK
Ülkemizin kanayan yaralarından biri olan trafik kazaları yollarda sürekli can kayıplarına neden olmaya devam ediyor. Yeterli güvenlik önlemlerinin alınmasına karşı, kaza halinde ağır fiziksel hasar ve can kaybı ihtimalinin çok yüksek olduğu motosiklet sürücüleri büyük tehlike altında kalıyor. Detay Gazetesi’nin ölümlü motosiklet kazaları ile ilgili yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkan rakamlar ise ürkütücü düzeyde bulunuyor.
Son 12 yılda ülkemizde meydana gelen motosikletli trafik kazalarında 56 kişinin hayatını kaybetmesi ve motosiklet kazalarında hayatını kaybedenlerin büyük bir çoğunluğunun genç yaşta olması dikkat çekiyor. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı, Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada özellikle ehliyet sınav sistemini ve konuya duyarsız kalan devlet yetkililerini sert bir dille eleştirdi.
2 TEKERLEKLİ ARAÇLARA YETERLİ SAYGI GÖSTERİLMİYOR
Trafik kazalarında yitirilen canlar toplumun kanayan yarası olmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde motosiklet kazasında hayatını kaybeden 27 yaşındaki Cuma Mağusalı’nın ölümünün ardından, araba sürücülerinin motosiklet sürücülerine karşı duyarsızlığı bir kez daha gündeme geldi.
Motosiklet sürücülerini yollarda fark etmeyen, önceliği kendilerinde gören ve 2 tekerlekli araçlara yeterli saygıyı göstermeyen araba sürücüleri, bilinçli ya da bilinçsiz olarak motosiklet sürücülerinin hayatı ile oynuyorlar. Son 12 yıl içerisinde 56 kişinin ölümüyle sonuçlanan motosiklet kazalarının %30’ u dikkatsiz sürüş ve sürat sonucu kendi kendine kaza yapan sürücüler nedeniyle gerçekleşirken, %70’lik büyük bir kısmı ise, bir araba ile çarpışma sonucu meydana gelen kazalar oluşturuyor.
“EHLİYET SINAV SİSTEMİ ACİLEN DEĞİŞTİRİLMELİ”
Ülkemizde karayollarının yeterli düzeyde olmaması ve mevcut ehliyet sınav sisteminin yetersizliği gibi etkenler trafikte en çok göze çarpan sorunlar olarak başı çekiyor. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Dr. Mehmet Avcı, konu ile ilgili olarak Detay Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, özellikle ehliyet sınav sistemi düzeyinin yerlerde süründüğünü vurguladı.
“BU SINAV SİSTEMİ TOPLUMLA DALGA GEÇEN BİR SİSTEMDİR”
Ehliyet sınav sisteminin yanı sıra, sürücü kurslarının da yetersiz olduğunu ifade eden Mehmet Avcı, sürücü kurslarında sadece arabayı yolda hareket ettirebilme eğitimi verildiğini fakat yeterli güvenlik ve dikkatli sürüş eğitimi verilmediğini kaydederek ehliyet sınavında da sadece arabayı yolda hareket ettirmeye göre gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
Ülkemizde trafik kültürü ve trafikte dikkat edilmesi gerekenler konusunda hiçbir eğitici ders olmadığını belirten Avcı, “Devlet yetkilileri artık bu ehliyet sınav sistemiyle toplumla dalga geçmekten vazgeçsinler” dedi. Avcı, “Sürüş kurslarında öğrencilere sağına soluna bakmayı öğretiyorlar fakat neye bakacağını, neye dikkat edeceğini söylemiyorlar. Araba sürücüleri de sadece araba gelir mi ona bakıyorlar” dedi.
“YOLLARIMIZ MAALESEF SADECE ARABALARA GÖRE DÜZENLENMİŞ”
Yolların yeterli olmadığına dikkat çeken Mehmet Avcı, karayollarındaki tüm unsurların arabalara göre düzenlendiğini de ifade etti. Motosiklet, bisiklet ya da yayalara göre yollarda bir düzenleme yapılmadığı konusuna dikkat çeken Avcı, bu yüzden araba sürücülerinin yollarda egoist ve bencilce bir tavır sergilediğini kaydetti.
Avrupa ülkelerinde motosiklet, bisiklet, yaya gibi unsurlara trafikte öncelik tanındığını belirten Avcı, bunun bir kültür olduğunun altını çizdi. Ülkemizin en prestijli caddelerinden biri olan Dereboyu’nu örnek gösteren Avcı, kaldırımlar işgal edildiği için ya da yeterli kaldırım olmadığı için Dereboyu’nda bisiklet sürmenin ya da kaldırımda yürümenin mümkün olmadığını dile getirdi.
“MOTOSİKLET KULLANIMININ TEŞVİK EDİLMESİ GEREKİR”
Devlet yetkililerinin halen daha trafik sorununu ciddiye almadığını söyleyen Mehmet Avcı, ülkemizin küçük bir ülke olmasından, ikliminin müsait olmasından ve turizm ülkesi olmasından dolayı motosiklet ve bisiklet kullanımının teşvik edilmesi gerekirken, bisiklet ve motosiklet kullanılacak ortamın yaratılmadığını vurguladı.
“YAŞANAN OLAY KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL”
Kuralına uygun şekilde, kaskını, koruyucu kıyafetlerini giyip motosikletini kullanan kişilerin diğer araba sürücülerinin hatası sonucu hayatını kaybetmesinin kabullenebilir bir durum olmadığını söyleyen Mehmet Avcı, “Bu kazalarda ben sadece dikkatsiz sürücüleri değil yeterli koruyucu ve dikkatli sürüş eğitimini sağlamada ehliyet veren devletin de sorumlu olduğunu düşünüyorum. Ehliyet sınav sisteminin bozuk olmasının acı sonuçlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Ehliyet sınav kitapçığında araba sürücülerinin motosiklet ve bisikletlilere nasıl dikkat edeceği konusunda hiçbir husus yok” dedi.
“BU ÜLKEDE YAYA OLMAK BİLE TEHLİKELİ”
Avcı, “Kimseye motosiklet kullanmayın diyemem ama bu ülkede motosikletlilere yeterli saygının gösterilmediğini, bu ülkede motosiklet kullanmanın maalesef halen daha tehlikeli olduğunu hatta yolda yaya olarak yürümenin bile tehlikeli olduğunu bilerek hareket etmeliyiz. Çünkü devlet bizim canımızı koruyacak hiçbir önlem almıyor. Bu ülkede motosikletli, bisikletli ve yaya olmak maalesef bir risktir. Devlet yetkilileri de her acı olay yaşandığında ehliyet sisteminin değişmesi gerektiğini söylüyorlar fakat bunu söylemesi gereken biz sistemi değiştirmesi gerekenlerin kendileri olduğunu unutuyorlar” diyerek, ülkemizdeki trafik sistemini ve devlet yetkililerini eleştirdi.
“HERKES KENDİ ADALETİNİ SAĞLAMAYA ÇALIŞACAK”
Devlet ciddiyetinin ortada olmamasından dolayı artık yaşanan olaylara karşı sabrı tükenen vatandaşların kendi adaletlerini aramaya kalkacağından endişelendiğini belirten Avcı, “Vatandaşlar artık kendi kendini korumaya kalkacak. Başka bir sürücü tehlikeli sürüşle bir motosiklet sürücüsünün hayatını tehlikeye attığı zaman fiziksel şiddet olayları ortaya çıkacak ve herkes kendi farkındalığını ve adaletini aramaya kalkacak” diyerek endişelerini dile getirdi.
EN ÇOK ÖLÜM 2011 YILINDA
2004 yılında 8, 2005 yılında 3, 2006 yılında 2, 2007 yılında 4, 2009 yılında 4, 2010 yılında 7, 2011 yılında 10, 2012 yılında 2, 2013 yılında 6, 2014 yılında 5, 2015 yılında 4 ve 2016 yılının başındaysa 1 kişi motosiklet kazasında yaşamını yitirdi. 12 yılda toplamda 56 kişi motosiklet kazalarında hayatını kaybetti.
GENÇLERİ KAYBEDİYORUZ
2004 ile 2016 yıllarını kapsayan 12 yıl içerisinde motosiklet kazasında hayatını kaybedenlerin en küçüğü 15 yaşındaki Adem Dere, en büyüğüyse 85 yaşındaki Mehmet Bayraktaroğlu. Motosiklet kazasında hayatını kaybedenlerin geneli ise, 35 yaşın altındaki genç bireyler olması gözden kaçmıyor.
EN ÇOK ÖLÜMLÜ KAZA GİRNE BÖLGESİNDE
12 yılda ölümle sonuçlanan motosiklet kazalarında 17 kaza ile Girne bölgesi ilk sırayı alırken, 14 kaza ile Lefkoşa, 8 kaza ile Mağusa, 8 kaza ile Güzelyurt ve 4 kaza ile İskele bölgeleri ardından geliyor.
2004 ile 2016 yılları arasında motosiklet kazasında hayatını kaybedenler:
22 Mart 2004 Kemal Hüroğlu 65 yaşında, Girne-Bahçeli yolu
12 Mayıs 2004 Türel Tanısay 27, Anıl Gülbeş 29 yaşında, Mustafa Çağatay Caddesi-Girne
31 Ağustos 2004 Mehmet Özçığ 28 yaşında, Girne-Güzelyurt Anayolu
4 Eylül 2004 Fikri Barkut 17 yaşında, Dereboyu-Lefkoşa
8 Eylül 2004 Ahmet Horoz 51 yaşında, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı-Lefkoşa
29 Eylül 2004 Yaşar Hacımusaoğlu 23 yaşında, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı-Lefkoşa
17 Ekim 2004 Özdemir Güley 30 yaşında, Surlariçi-Mağusa
11 Ocak 2005 Melih Oğuzcan 28 yaşında, Kermiya-Lefkoşa
24 Temmuz 2005 Ali Galfa 38 yaşında, Fevzi Çakmak Bulvarı-Mağusa
24 Aralık 2005 Levent Mohul 26 yaşında, İsmet İnönü Bulvarı-Mağusa
11 Mayıs 2006 Suray Celal Mehmet 20 yaşında, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı-Lefkoşa
18 Haziran 2006 Barbaros Gülok 25 yaşında, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı-Lefkoşa
3 Mayıs 2007 Erol Palaz 71 yaşında, Gönyeli
6 Haziran 2007 Taner Şen 33 yaşında, Gazimağusa-Karpaz Anayolu
27 Haziran 2007 Recep Şonya 36 yaşında, Esentepe-Alagadi Anayolu
8 Ekim 2007 Hasan Zorba 43 yaşında, Girne-Değirmenlik Dağ yolu
12 Şubat 2009 Abdussamet Yıldız 22 yaşında, Girne-Güzelyurt Anayolu
30 Mart 2009 Bahri Peköz 28 yaşında, Girne-Güzelyurt Anayolu
15 Mayıs 2009 Hasip Pilli 80 yaşında, Manisa Bulvarı-Güzelyurt
4 Aralık 2009 Şefik Kurç 74 yaşında, Girne
22 Şubat 2010 Malik Doğru 28 yaşında, Girne-Lefkoşa Anayolu
17 Mayıs 2010 Ceyhan Kazın 28 yaşında, Girne-Değirmenlik Anayolu
9 Ağustos 2010 Feride Güneş 17 yaşında, Karakum-Girne
4 Kasım 2010 İsmail Çetin 17 yaşında, Güzelyurt-Serhatköy Anayolu
23 Kasım 2010 Mehmet Aşar 26 yaşında, İskele-Ercan Anayolu
8 Aralık 2010 Salih İlke Garip 22 yaşında, Mağusa-Karpaz Anayolu
10 Aralık 2010 Kamil Tuncer Korat 83 yaşında, Bedrettin Demirel Caddesi-Lefkoşa
2 Ocak 2011 Aziz Klychev 21 yaşında, Yılmazköy-Çamlıbel Anayolu
11 Ocak 2011 Adem Dere 15, Ali Türkez 16 yaşında Lefkoşa-Girne Anayolu
9 Mart 2011 Mehmet Bayraktaroğlu 85 yaşında, Yeşilköy-Esenköy Kavşağı-Karpaz
19 Haziran 2011 Mustafa Ersin 40 yaşında, Girne-Güzelyurt Anayolu
16 Temmuz 2011 Zeka Özteknik 22 yaşında, Ortaköy-Lefkoşa
25 Temmuz 2011 Arın Güvenir 17 yaşında, Dr. Burhan Nalbantoğlu Caddesi-Lefkoşa
30 Temmuz 2011 Şerafettin Barış 23 yaşında, Mağusa-Karpaz Anayolu
27 Eylül 2011 Fikret Askeroğlu 19 yaşında, Liman yolu-Mağusa
2 Ekim 2011 Bilgin Öke 55 yaşında, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı-Lefkoşa
10 Haziran 2012 Aras Kansay 21 yaşında, Yedidalga-Gemikonağı Anayolu
13 Ağustos 2012 Kenan Duymazer 30 yaşında, Güzelyurt-Lefke Anayolu
26 Mayıs 2013 Uğur Özbulut 29 yaşında, Girne-Güzelyurt Anayolu
10 Haziran 2013 Abdulkadir Turhan 23 yaşında, Akçay-Güzelyurt
14 Haziran 2013 Tahsin Akıner 32 yaşında, Lapta
18 Temmuz 2013 Ahmet Gözügüzel 33 yaşında, Gazimağusa-İskele Anayolu
25 Ekim 2013 İsmet Bahtiyar 32 yaşında, Girne-Lapta yolu
24 Kasım 2013 Gürsel Özdurak 26 yaşında, Karaoğlanoğlu-Girne
17 Ocak 2014 Maho Gök 66 yaşında, Güzelyurt-Yayla Anayolu
17 Nisan 2014 Bülent Baflı 41 yaşında, Bostancı-Güzelyurt
24 Mayıs 2014 Ali Gargınsu 22, Gizem Acet 20 yaşında, Kaplıca-Balalan yolu
6 Kasım 2014 Sercan Aydındağ 20 yaşında, Girne-Güzelyurt Anayolu
12 Nisan 2015 Çağıl Zorlukasap 29, Aziza Seyliyeva 22 yaşında, Ecevit Caddesi-Girne
16 Ağustos 2015 Heyder Aliyev 20 yaşında, Tuzla Kavşağı- Gazimağusa
1 Ekim 2015 Jan Renco 34 yaşında, Gaziveren köy yolunda
20 Şubat 2016 Cuma Mağusalı 27 yaşında, Belediye Bulvarı-Gönyeli
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.