İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Güneydoğu'daki operasyonlarla ilgili bildiriye imza atan akademisyenler için re'sen soruşturma başlattı.
1.128 akademisyen olay yaratan bildiriye imza koymuştu. Akademisyenler hakkında başlatılan soruşturmayla birlikte gözaltı haberleri gelmeye başladı.
AKADEMİSYENLERE GÖZALTI SAYISI ARTIYOR!
Akademisyen bildirisini imzalayan Kocaeli Üniversitesi'nde (KOÜ) görevli 21 akademisyenden 14'ü gözaltına alındı, 7 akademisyen hakkında da gözaltı işlemleri devam ediyor. Bolu'da 3 akademisyenin evinde arama yapıldı. Giresun Üniversitesi, imzacı öğretim üyesini görevden uzaklaştırdı. Gaziantep'te 4, Akdeniz Üniversitesi'nde 9, Çukurova Üniversitesi'nde 2 ve Mersin'de 20 akademisyene idari soruşturma açıldı. Saat 11.30 itibariyle sıcak bir gelişme daha yaşandı. İstanbul'da Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın da imzacı 123 akademisyen hakkında re'sen soruşturma başlattığı öğrenildi.
"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) görevli 21 akademisyenden 12'si gözaltına alındı.
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" ile "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından dolayı bildiriye imza atan 21 akademisyen hakkında gözaltı kararı alındı.
Polis ekipleri, akademisyenlerden 12'sini gözaltına aldı, 9 akademisyen hakkında da gözaltı işlemlerin devam ettiği öğrenildi
Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi, bir süre önce bir bildiri yayınlamış, bu bildiri tepki çekmişti.
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ, İMZACI ÖĞRETİM ÜYESİNİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRDI
Giresun Üniversitesi, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiriye imza atan öğretim üyesinin görevden uzaklaştırıldığını bildirdi. Üniversiteden yapılan açıklamada, konuya ilişkin ivedilikle soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, "Terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen operasyonları 'katliam' olarak nitelendiren ve teröre destek amaçlı yayımlanan bildiri kapsamında üniversitemizce ivedilikle soruşturma başlatılmış ve Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin 26. maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılma kararı alınmıştır" ifadesine yer verildi.
AKADEMİSYENLER BİLDİRİSİ SORUŞTURMA KARARI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Güneydoğu'daki olaylarla ve sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili olarak 'Bu suça ortak olmayacağız' başlığıyla yayınlayan bildiride imzası bulunan 1.128 akademisyen hakkında re'sen soruşturma başlattı.
YİNE 301. MADDE
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca, bildiride imzası bulunan akademisyenlerden kendi yargı alanında bulunan üniversitelerde görev yapan ve bu bildiriye imza atan akademisyenler hakkında, TCK'nın 301. maddesinde hükme bağlanan, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve devletin kurum ve organlarını aşağılamak" suçu ile TMK'nın 7. maddesinde belirtilen "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından re'sen soruşturma başlatıldı.
BOLU'DA 3 AKADEMİSYENİN KAPISINI TERÖRLE MÜCADELE TİMİ YOLLANDI
Bolu'da, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzası bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) görevli Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzelsarı ile Dr. Ülkü Güney'in ikametlerinde arama yapıldı.
Polis ekiplerinin yaptığı aramada, kent merkezinde ikamet eden Kılıçbay ile lojmanlarda kalan iki akademisyenin bilgisayarlarının imajlarının alındığı öğrenildi.
Akademisyenler hakkında henüz gözaltı kararı bulunmadığı bildirildi.
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ, İMZACI ÖĞRETİM ÜYESİNİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRDI
Giresun Üniversitesi, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiriye imza atan öğretim üyesinin görevden uzaklaştırıldığını bildirdi.
Üniversiteden yapılan açıklamada, konuya ilişkin ivedilikle soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, "Terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen operasyonları 'katliam' olarak nitelendiren ve teröre destek amaçlı yayımlanan bildiri kapsamında üniversitemizce ivedilikle soruşturma başlatılmış ve Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin 26. maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılma kararı alınmıştır" ifadesine yer verildi.
GAZİANTEP'TE 4 AKADEMİSYENE DİSİPLİN SORUŞTURMASI
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörlüğü tarafından "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzası bulunan araştırma görevlisi Çağrı Aslan, Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğruel, Yrd. Doç. Dr. H. Pınar Şenoğuz ile Yrd. Doç. Dr. Rana Gürbüz hakkında Rektörlük tarafından disiplin soruşturması başlatıldı.
Söz konusu akademisyenler hakkında YÖK ve savcılık tarafından da soruşturma açıldığı öğrenildi.
MERSİN’ DE 20 AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriye imza attığı belirlenen 20 akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NDE 9 ÖĞRETİM ÜYESİNE İDARİ SORUŞTURMA
Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Bülent Şık, Zeki Ertuğ, Erdal Gilgil, Hafize Öztürk Türkmen, Nursel Şahin, Suzan Yazıcı, Süleyman Ulutürk, Taha Karaman ve öğretim görevlisi Cumhur İzgi hakkında idari soruşturma başlatıldı. Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü, imzacı isimlerle ilgili görevden uzaklaştırma kararı bulunmadığını da açıkladı.
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ'NDE 2 AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
ADANA’daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ve İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Esengül Ayyıldız hakkında idari soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ardından suç unsuru saptanırsa öğretim üyeleri hakkında kınama, uyarı ve uzaklaştırma gibi cezaların verilebileceği öğrenildi. Hakkında soruşturma başlatılan Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ise, "Bu soruşturmadan henüz haberim yok" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.