• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 9 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 9 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C

155 hasta acilen kan bekliyor

Ülkemizde kan bağışının yeterli olmamasından dolayı ülkemizde Thalassemia tedavisi gören 155 hastanın kan ihtiyacı karşılanamıyor
155 hasta acilen kan bekliyor

KAN BAĞIŞI DEVLET POLİTİKASI HALİNE GETİRİLMELİ

Thalassemia Derneği As Başkanı Ahmet Varoğlu, Thalassemia (Akdeniz Anemisi) hastalarının karşılaştığı sorunları Detay Gazetesi’ne aktardı. Hayatları boyunca düzenli olarak kan alması gereken Thalassemia hastalarının ülkemizde yeterli kan bağışı yapılmamasından dolayı büyük sıkıntılar çektiğini ve ülkemizde tedavi gören 155 Thalassemia hastasının sürekli kan ihtiyacı olduğunu dile getiren Varoğlu, hükümetin kan bağışı konusunu bir devlet politikası haline getirmesi gerektiğini dile getirdi.

GÜNEY KIBRIS’A BAŞVURMAK ZORUNDA KALDILAR

2003 yılında sınır kapıları açıldıktan sonra ülkemizde Thalassemia hastalarının kullandığı bazı ilaçlarda eksiklik olduğu ve doktor sıkıntısı yaşandığı için bir çok Thallassemialının Güney Kıbrıs’ta ki Thalassemia merkezlerine başvurduğunu ifade eden Varoğlu, bazı hastaların doktor kontrollerinden kan alımına kadar tüm tedavilerini orada devam ettirme tercihinde bulunduğunu bazı hastalarınsa sadece check-up yaptırmak için Güney Kıbrıs’ta ki merkezlere başvurduğunu belirtti.

Detay Gazetesi’ne ülkemizdeki Thalassemia hastalarının karşılaştığı sorunlarla ilgili açıklamalarda bulunan Thalassemia Derneği As Başkanı Ahmet Varoğlu, tedavi protokolü gereğince yetişkin bir Thalassemialının yaşamını sürdürebilmesi için 3 haftada bir 2 ünite kana ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Kan bankasındaki kan stokunun yeterli olmamasından dolayı ülkemizde Thalassemia tedavisi gören 155 hastaya bu protokolü uygulayamadıklarını söyleyen Varoğlu, sadece 1 ünite kan alabildikleri için 3 hafta yerine 10 günde bir kan bankasına gitmek zorunda kaldıklarını dile getirdi. “Yeterli miktarda kan olmadığı için 1 ünite kan alabiliyoruz ve bu da hastaneye daha sık gitmemize, tedavimizin aksamasına, yaşam şartlarımızın bozulmasına ve diğer sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor” diyen Ahmet Varoğlu kan bağışının ülkemizin önemli insanı sorunlarından biri olduğunu vurguladı.

“Thalassemia hastalarının taze kana ihtiyacı var”

İnsanların sadece ailelerinden ya da yakınlarından birinin kan ihtiyacı olduğunda değil düzenli olarak karşılık beklemeden kan bağışında bulunmasının insani bir yardım olduğunu belirten Varoğlu, toplumun bu konuda yeteri kadar duyarlı olmadığını ifade etti. Bağış yapılan kanların kullanım süresinin maksimum 1 ay olduğunu söyleyen Ahmet Varoğlu, Thalassemia hastalarının tedavisindeyse maksimum 15 günlük taze kanların kullanabildiklerine bu yüzden de sürekli kan bağışı olması gerekti hususuna dikkat çekti.

“Yakınlarımız olmasa hiç kan bulamayız”

İhtiyacı olduğu gün kan bankasında kan bulamayan Thalassemialının bir kaç gün beklediğini yine kan bulamaması halindeyse çok fazla bekleme şansı olmadığı için kendi ailesinden, çevresinden kan bulmaya çalıştığını söyleyen Ahmet Varoğlu, “kan ihtiyacımız için mecburi olarak sürekli kendi ailemize ve çevremize başvurduğumuz için kendi çevremizdeki kan bağışçılarımızı tükettik. 18 ile 60 yaş arası sağlıklı olan her birey 3 ayda bir kan bağışında bulunabilir” dedi.

“Askeri birliklerden yapılan bağış miktarında düşüş var”

Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nın Sağlık Bakanlığı ile yapmış olduğu program çerçevesinde düzenli olarak kan bağışında bulunduğunu ifade eden Varoğlu, son dönemlerde bu kurumlardan yapılan kan bağışı miktarında ciddi bir düşüş olduğunu söyleyerek bunun sebebini bilmediğini sözlerine ekledi. Askeri birliklerden ve bağışçılardan gelen kan bağışı miktarında ciddi bir düşüş olmasına rağmen kan talebinde ciddi bir artış olduğunu kaydeden Ahmet Varoğlu, kan eksikliğinin geçmişe göre daha büyük bir sorun haline gelmeye başladığını söyledi.

“KAN EKSİKLİĞİNDEN DOLAYI HASTALARIMIZ GÜNEY KIBRIS’A BAŞVURDU”

2003 yılında sınır kapıları açıldıktan sonra ülkemizde Thalassemia hastalarının kullandığı bazı ilaçlarda eksiklik olduğu ve doktor sıkıntısı yaşandığı için bir çok Thallassemialının Güney Kıbrıs’ta ki Thalassemia merkezlerine başvurduğunu ifade eden Varoğlu, bazı hastaların doktor kontrollerinden kan alımına kadar tüm tedavilerini orada devam ettirme tercihinde bulunduğunu bazı hastalarınsa sadece check-up yaptırmak için Güney Kıbrıs’ta ki merkezlere başvurduğunu belirtti. 2013 yılında Güney Kıbrıs’ta sigorta yatırımı bulunmayan kişilerin ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanamayacağı yönünde bir yasa çıkarıldığını hatırlatan Ahmet Varoğlu, bu yasa geçtikten sonra Güney Kıbrıs’ta tedavi gören kanser hastası, Thalassemia hastası ve diğer sağlık sorunu bulunan kişilerin ücretsiz tedavilerinin durdurulduğunu ifade etti. Sadece tüm tedavilerini Güney Kıbrıs’ta sürdüren 20 Kıbrıslı Türk Thalassemia hastasına bir ayrıcalık tanındığını ve ücretsiz tedavilerine devam ettiğini kaydeden Varoğlu, bu kişilerin halen daha tedavilerine Güney Kıbrıs’ta sürdürdüğünü açıkladı. Bugün olduğu gibi geçmişte de kan eksikliği yaşandığı için Thalassemia hastalarının Güney Kıbrıs’a başvurmak zorunda kaldığını söyleyen Varoğlu, hastaların çaresiz kaldığını vurguladı.

“SAĞLIK BAKANLIĞI ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRMELİ”

Sağlık Bakanlığı’nın kan bağışlarını arttırmak için toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme yönünde bir girişim başlatması gerektiğini belirten Varoğlu, bakanlığın bir birim oluşturarak bu konuda çalışmalar yapması gerektiğini sözlerine ekledi. Ahmet Varoğlu, “okullarda seminerler düzenleyerek küçük yaştan gençlere ülkede birilerinin kana ihtiyacı olduğu, kan bağışı yapmanın kötü bir şey olmadığı düşüncesi aşılanmalıdır çünkü genç bireyler bunların farkında değildir. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor” dedi. Kan bankasının mevcut personel sayısının yeterli olmadığını ve kan toplama görevi yapan sadece 1 ekip olduğunu bu ekibinde sürekli olarak askeri birliklerden kan toplamaya çalıştığını dile getiren Varoğlu, bir ekip daha kurularak köylere ve üniversitelere de ulaşılması gerektiğini kaydetti.

“DOKTOR SIKINTISI ÇEKİYORUZ”

Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Thalassemia Merkezi’nde görev yapan uzman doktorun acil servis ve dahiliye servisinde nöbete çağırılmasından dolayı son zamanlarda Thalassemia hastalarının tedavisinin sekteye uğradığını dile getiren Varoğlu, “Thalassemia uzmanı doktorumuzun sadece uzman olduğu birimde görev yapmasını talep ediyoruz. Bununla ilgili olarak geçtiğimiz gün hastanenin başhekimiyle de bir görüşme gerçekleştirdik ve sorunun en kısa zamanda çözülmesini bekliyoruz” dedi.

“Kan vermek insan vücuduna faydalıdır”

Varoğlu, “Halkımıza kan bağışı konusunda sürekli çağrılarımızı yapıyoruz sizin aracılığınızla bir kez daha çağrımızı yineleyelim. Lütfen kan vermekten çekinmesinler. Zararı olmayan aksine insan vücuduna faydası olan bir uygulamadır kan verme. Basınımızın her zaman yanımızda olarak sesimizi duyurmamızda bizi destekledikleri için teşekkürü bir borç biliyorum. Kan bağışı organizasyonu düzenlemek isteyen kurum ve kuruluşlarda derneğimizle iletişime geçmesini talep ediyorum” diyerek bir kez daha kan bağışı talebini dile getirdi.

AHMET VAMIK

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler