Sempozyum, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Yardım Heyeti Başkanlığı, Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, ATUDER ve Par-Der
Saygı duruşu ve istiklal marşı'nın okunmasıyla başlayan sempozyum “acil serviste kritik hasta bakımında ekip anlayış”' teması ile hastane öncesi ve acil servisin bütünleşmesini amaçladı.
Sempozyum Sekreteri Yrd. Doçent.Dr. Mehmet Ergin yaptığı açılış konuşmasında; sizler bizi değerlendirin çünkü bizler yetinmeden tekrar tekrar eleştirilerinizi okuyarak 1. Kuzey Kıbrıs Acil Tıp günleri toplantı raporlarını sizin eleştirileriniz doğrultusunda yayınladık. Dünden itibaren Şubat 2016'nın organiasyonunu konuşmaya başladık. ''Ey can kurtaranlar hepiniz hoşgeldiniz'' dedi.
Ardından Sempozyum Başkanı YDÜ Sağık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Doçent Dr. Ümran; sempozyuma yoğun katılımın olması bizileri çok mutlu etti. Gelecekte düzenleyeceğimiz programlar için güç ve heyecan katarken daha çok sorumluluk yüklendi ki dün akşamdan itibaren 2016 sempozyumunun içeriğini hazırlamaya başladık. Bu sempozyumun ana teması ''acil serviste kıritik hasta bakımında ekip anlayışı olarak belirledik. Ekip kendi içinde bilgi beceri ve bakış açılarını optimize etmeye çalışır ve tüm ekip çalışanları arasında karşılıklı saygı ve güven söz konusudur. Ekip üyelerinin her biri kendi uzmanlık alanları doğrultusunda hizmet sunar. hizmetler geleneksel bir anlayış olan hekim merkezli hizmet yerine, karşılaşılan problemleri çözme merkezli olmaya çalışır. Acil serviste ekip çalışması şeklinde hizmet sunmanın azmi ile ekip çalışanların ve hastanenin bir takım yararları vardır.Ekip çalışması ve iletişimin sağlık hizmetlerinde yaşanan yanlış uygulamaları kazaları ve diğer istem dışı gerçekleşen olayların ve hasta güvenliği açısından ne kadar önemli bir rolü olduğunu asla inkar edemeyiz dedi.
ATUDER Başkanı Prof.Dr.Başar Cander ise, Yakın Doğu Üniversitesinin acile bakış açısı çok önemli. Bir başka yerde göremediğimiz bu yüksek davranış modelini Türkiye'ye örnek olması gerekir. Bu tarz özveriyle gerçekleştirilen çalışmalar Türkiye'deki acil servis sistemini etkileyecektir.Tabi ki burada bulunan toplumun mesajı daha farklı... Acilde ekip ruhunun yeri çok farklıdır.Ekip ruhunun , oluşmasında birlikte çalışma prensiplerinin ve beraber ortak uygulanmasıyla oluşur. Cander konuşmasında ''sizler ve bizler birer ekibiz. Sizler olmasanız bizler olmasak bir ekip ruhu oluşmaz''dedi.
Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Şenol Bektaş, 2. Kuzey Kıbrıs Acil Tıp Günlerinin hayırlı uğurlu olmasını dileyerek başladığı konuşmasında, konferansın itamında yeni bir insan ve yeni donanımlı bilgilerle dolu bir konferans olur. KKTC'de sağlık alanında tıpkı Türkiye gibi sağlık kuruluşlarında olduğu gibi ileriye dönük adımlar atılmaktadır dedi.
Konuşmaların sonunda Sempozyum sekreteri Yrd. Doçent.Dr. Mehmet Ergin, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Şenol Bektaş'a teşekkür belgesi taktim etti.
Acil sağlık hizmetlerini sağlayan profesyonelleri bir araya getirerek, kritik hasta etrafında ekip anlayışı ile hasta yönetiminin sağlanması yönünde bir adım atıldı. Türkiye ve KKTC'den katılan akademisyenler güncel sunumları ile katılımcılara yeni bilgiler sundular.
Hem KKTC hem Türkiye'den katılımcılar gelecek organizasyonlar için işbirliği yapan kurumlara güç verdiler ve sempozyuma sahip çıktıklarını gösterdiler.
Sempozyum sırasında 3. Kuzey Kıbrıs Acil Tıp Günlerinin hangi konu üzerine gerçekleşmesini istedikleri katılımcılara soruldu.
Sempozyum sunumlarına www.atuder.org.tr adresinden ve sempozyum fotoğraflarına facebook etkinlik sayfasından ulaşılabilinir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.