Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu ve Dayanışma, 3 Ağustos’un “Kadın Kırımı ve Soykırıma Karşı Uluslararası Eylem Günü” olarak kabul edilmesi için çağrı yaptı.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu ve Dayanışma, bugün düzenlediği basın toplantısında, Irak’ın kuzeyindeki Şengal Êzîdî Kadın Meclisi’nin çağrısı doğrultusunda, Kıbrıs’ın kuzeyinde faaliyet gösteren feminist, LGBTİ, kadın örgütleri ve insan hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği içinde mücadele eden sendikalar, meslek örgütleri ve dernekler olarak, 3 Ağustos’un, “Kadın Kırımı ve Soykırıma karşı Uluslararası Eylem Günü’ olarak kabul edilmesi için ses verdi.
Basın toplantısı öncesinde, kadın kırımı ve soykırıma karşı sessizlik eylemi yapıldı, ardından platform temsilcisi Faika Paşa, basın bildirisini okudu.
SOYKIRIMIN 2. YILDÖNÜMÜ
Basın bildirisinde, Şengal’de Êzîdî halkına karşı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından gerçekleştirilen kadın kırımı ve soykırımın ikinci yıldönümünde olunduğuna dikkat çekilerek, IŞİD’in Êzîdî halkına karşı yürüttüğü katliamın, bir soykırımın tüm karakteristik özelliklerini taşıdığı vurgulandı.
Şengal’deki IŞİD kıyımı sırasında 5 bine yakın insanın katledildiği, yaklaşık 200 bin insanın ise yerinden edildiğine işaret edilen bildiride, Şengal Dağları’na kaçan 50 bin kişinin ise yiyeceksiz, susuz ve hiç bir tıbbi yardım almadan su kaybı ve açlıkla yüz yüze kaldığı kaydedildi.
“3 BİN KADIN HÂLÂ IŞİD ELİNDE”
Bunların yanı sıra IŞİD tarafından yaklaşık 5 bin Êzîdî kadın ve çocuğun savaş ganimeti olarak esir alınarak, köleleştirildiği, sistematik tecavüz, zorla din değiştirme gibi uygulamalara maruz bırakıldığı vurgulanan bildiride, 3 bin kadının hâlâ IŞİD’in elinde olduğunun tahmin edildiği, bunun da bir kadın kırımı olarak ortaya çıktığına dikkat çekildi.
Basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi:
“Ezidi kadınların bu yaşananlar karşısında, direnişi, öz savunmayı seçerek, halk ve kadın meclislerini oluşturmakta, kendi savunmalarını örgütleyerek, coğrafyamıza ve soykırım ve saldırı riski altında olan tüm dünya halklarına örnek teşkil etmektedirler. Direnişlerini umutla selamlarız.
Bunun yanı sıra, İŞİD’in elinde tek bir kadın bile kalmayana kadar hiçbirimizin özgür olmadığı ve hesabı sorulmamış kıyımların, yenilerinin habercisi olabileceğinden hareketle, İŞİD’in elinde tutsak tutulan 5 bin kadının özgürleştirilmesi ve sorumluların derhal uluslararası yargı mekanizmalarında yargılanmaları için çağrıda bulunuyoruz.
Yaşasın Halkların Kardeşliği, Yaşasın Kadın Dayanışması.”
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu’nu oluşturan örgütler şöyle:
“KTÖS, Feminist Atölye, Feminist Öğretmen İnisiyatifi, YKP-fem, Kuir Kıbrıs, Envision Diversity, Mesarya Kadınları İnisiyatifi, Kıbrıs Dem Genç Kadın, CTP Kadın Örgütü, TDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu, BKP Kadın Meclisi, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Mülteci Hakları Derneği, MAGEM, MAKAMER, DAÜ-SEN, DAÜ Bir-Sen, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası, Tabipler Birliği, Kıbrıslı Türk İnsan Hakları Vakfı, KTAMS, Doğu ve Güneydoğulular Kültür Derneği, Lefkoşa Emekçi İnisiyatifi, Post Research Institute ve Dayanışma.”
(TUĞ/GÜL) FOTOĞRAFLI
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.