• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 10 °C

“36 kişinin ismini Ombudsmanın önüne koyacağız”

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Gardiyanoğlu, hükümet programında da yer alan Genel Sağlık Sigortası ile ilgili açıklama geldi..
“36 kişinin ismini Ombudsmanın önüne koyacağız”

Gardiyanoğlu, yeni Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun hekimlerin 3 buçuğa kadar mesaide kalması yönünde adım atacağını açıklamasının olumlu olduğunu, fakat zaten yasanın 3 buçuğa kadar mesai yapılması gerektiğini kapsadığını ve bunun için bir adım atılmasına gerek olmadığını belirtti.

Gardiyanoğlu, Sağlık bakanının, maaş iyileşmesine değinmesine karşı, “Maaşların İyileştirilmesini sonuna kadar destekliyoruz, tüm hekimler hak ettiği maaşı almalı. Ancak birilerinin genç hekimleri öne sürüp de genç hekimlerin üzerinden rant elde etmesine de karşıyız. Bu anlamda da tüm hekimlerin maaşlarının artırılması gibi bir adıma da karşı durarak ortak tepki vereceğiz” şeklinde konuştu.

36 hekim hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirten Gardiyanoğlu, “Listedeki 36 isim 2’inci iş yapan hastane başhekimleri, başhekim yardımcıları ve klinik şeflerinden oluşuyor. Bu yönde olumlu bir adım atılmazsa bu 36 kişilik liste Kamu Hizmeti Komisyonuna teslim edilmek üzere Ombudsmanın önüne götürüp koyacağız” dedi.

 Eniz ORAKCIOĞLU

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Yeni Bakış’aözel değerlendirmelerde bulundu. Hükümet programı, Genel Sağlık Sigortası, sağlıkta sorunlar, 2’inci iş yapan kamu hekimleri ve birçok konu hakkında açıklama yapan Gardiyanoğlu, hekimlerin önce kendini düşünmekten vazgeçip Kıbrıs halkını düşünmesi gerektiğini vurguladı. Gardiyanoğlu, “Biz bunu düşünürken de koltukta oturan siyasi irade koltuğunu değil, Kıbrıs halkını düşünürse bence Sağlıktaki sorunların hepsi çok kısa sürede çözülür” dedi

 “Yasa mesaiyi kapsıyor”

Serbest Çalışan Hekimler Birliği Başkanı Dr. Remzi Gardiyanoğlu, Hükümet programına değinerek Genel Sağlık Sigortası’nın daha önceki hükümet zamanında da olduğunu belirterek, “Şimdiki Sağlık Bakanı da gelir gelmez Genel Sağlık Sigortasına sahip çıkacağını söyledi. Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun attığı olumlu bir adım hekimlerin 3 buçuğa kadar mesaide kalmaları yönünde adım atacağını belirtti. Fakat 3 buçuğa kadar çalışma zorunluluğu için zaten bir yasa mevcut ve birinin bunun için adım atması gerekmiyor” şeklinde konuştu.

“Tüm hekimlerin maaşları artırılamaz”

Gardiyanoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti;  “Sağlık Bakanının, “Hekimler 3 bin 500 TL maaş alıyor, onlardan nasıl 3 buçuğa kadar mesai yapmasını isteyeceğiz” dedi ve maaşlarda iyileştirmeden bahsetti. Biz Serbest Çalışan Hekimler Birliği olarak bu iyileştirmeyi sonuna kadar destekliyoruz, tüm hekimler hak ettiği maaşı almalı. Ancak birilerinin genç hekimleri öne sürüp de genç hekimlerin üzerinden rant elde etmesine de karşıyız. Bu anlamda da tüm hekimlerin maaşlarının artırılması gibi bir adıma da karşı durarak ortak tepki vereceğiz. Tüm hekimlerin maaşları artırılamaz, artı bunun yanında da yasal olarak 3 buçuğa kadar tam gün mesai ve ikinci iş yasağı ülkemizde vardır. Buradaki sorun hekimin 3 buçuğa kadar mesaide kalması değildir, hekim tam gün mesai yapmalı ve özelde de çalışmamalı ki yasa bunu emrediyor. Bu yönde bir adım atılacaksa biz Serbest Çalışan Hekimler Birliği olarak sonuna kadar destek vereceğiz. Ama tüm hekimlerin maşının iyileştirilmesinin kesinlikle karşında duracağız, 3 buçuktan sonra mesai yapılmasının ve ikinci işin karşısında duracağız.”

“36 kişinin ismini Ombudsmanın önüne koyacağız”

Bir süre önce bir dosya hazırlıkları olduğunu belirten Gardiyanoğlu, “36 hekim hakkında bir suç duyurusunda bulunacağız. Bu dosyayı hazırlama aşamasındayız. Bu yönde olumlu bir adım atılmazsa bu 36 kişilik liste hazırdır. Bu listeyi de Kamu Hizmeti Komisyonuna teslim edilmek üzere Ombudsmanın önüne götürüp koyacağız.Tıp İş Başkanı da hekimlerin yüzde 80-90’ının hem özelde hem de devlette çalıştıklarını zaten kabul ediyor. Bizim hazırladığımız listedeki 36 isim ise 2’inci iş yapan hastane başhekimleri, başhekim yardımcıları ve klinik şeflerinden oluşuyor. bu 36 kişinin ismini Ombudsmanın önüne koyacağız, bir taraftan da hukuk mücadelemize devam edeceğiz ve bunlarla ilgili Kamu Hizmeti Komisyonundan karar çıkarmak için yasal hakkımızı kullanacağız” dedi.

“Kendi yaptıkları anayasaya uymuyorlar”

15 ay önce açtıkları 2’inci iş davasının devam ettiğini belirten Gardiyanoğlu, “15 ay önce açtığımız davanın konusu da Anayasa Mahkemesinin 2011 yılında vermiş olduğu kararın mahkeme emri vasıtasıyla uygulatılmasıdır. Bu ülkede maskaradan bir hukuk devleti ve bu devletin bakanları var, kendi anayasası var ama kendi bakanları, kendi yaptıkları anayasaya uymuyor. Bu dava 15 aydır devam ediyor, bu sürede 3’üncü Sağlık Bakanı değişiyor, her seferinde dosya yenileniyor, dosyaya yeni isimler girip, eski isimler çıkıyor. Tabi ki bu dava süreci yeni Sağlık Bakanının gelmesi ile yine değişikliğe uğrayacak ve Sağlık Bakanı, kendi hukukçuları dosyaya eklenecek ve tekrar yola devam edeceğiz. Bu dava devam ederken de bizim yasal hakkımız olan bireysel suç duyurusunu da çok kısa bir süre sonra gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

“Kamu hekimlerinin ait olduğu yerde çalışmalıdır”

Sağlık Bakanının iyi ve olumlu adımlar attığını da söyleyen Gardiyanoğlu, “Ellerindeki program zaten Türkiye tarafından yapılması istenen bir reformdu ve bundan önceki hükümetlerin de elindeydi. İnşallah bu dönemde bu genel sağlık sigortasına ve tam güne geçeriz ve sağlıkta bir sistem oturur ki sistemsizliğin başı kamu hekimlerinin ait olduğu yerde çalışmamalarıdır. Yasanın da söylediği gibi Kamu hekimlerinin ait olduğu yerde çalışmalarıdır” şeklinde konuştu.

“Kimse problemin gerçek yüzünü söylemiyor”

Hastanedeki randevu sistemine de değinen Gardiyanoğlu, “Devlet hastanesindeki randevulu sistemin sorunlu çalışması yıllardır gündemde olan bir konu. Şimdiki Sağlık bakanı bizzat yerinde saat 5,30 da gidip sorunu yerinde inceledi ama kendisi bundan öncede milletvekiliydi ve bir doktordur ve bu problem 30 yıldır süre gelen bir problemdir. Bunun yanında bundan önceki bakanlar telefonla ve bilgisayarla randevu sistemi koydu ama sorun çözülmedi. Bu noktada da iş yine mesai saatleri ne geliyor hekimler saat 9’dan 11’e mesai yaparsa tabi ki randevu sistemi de çalışmaz. Bu bağlamda da insanlar tabi ki saat 5 de sıraya girip 150, 160’ıncı sırayı almak için çabalıyorlar, çünkü çok kısa bir zaman biriminde çok sayıda hasta bakılmaya çalışılıyor. Kimse problemin gerçek yüzünü söylemiyor. Randevu sistemi kamu hekimlerinin mesailerine uymadığı takdirde, çalışmaları gereken yerde çalışmamaya devam ettikleri takdirde ne yaparsanız yapın randevu sistemi oturmaz. Hasta sayısı çok fazla ve hekim sayısının az olduğu iddia ediliyor, az olan hekim sayısı az zaman diliminde çalıştığı müddetçe de hiçbir şekilde bu sorunu çözemezsiniz ve bu halk ezilmeye devam eder” dedi.

 “Siyasi iradeye ihtiyaç var”

Gardiyanoğlu, Hekimlerin önce kendini düşünmekten vazgeçip Kıbrıs halkını düşünmesi gerektiğini vurgulayarak, “biz bunu düşünürken de koltukta oturan siyasi irade koltuğunu değil, Kıbrıs halkını düşünürse bence Sağlıktaki sorunların hepsi çok kısa sürede çözülür. Bu anlamda da ne yeni bir yasaya, ne yeni bir paraya hiçbir şeye ihtiyacımız yoktur. Bir siyasi irade ve kendi kendimizi eleştirmeye ihtiyacımız vardır” şeklinde konuştu.

 “Kimse çıkıp halka açıklama yapmıyor”

Gardiyanoğlu, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili şunları söyledi; “Sigorta devlete bağlı bir sigorta olacak ama Özel bir sigorta dairesi kurulacak. Bu özel daire primleri toplayacak ve Sağlık Bakanlığından hizmet satın alacak. Kısacası Türkiye’deki gibi Sağlık Bakanlığı hizmeti sunacak, ödeyen kısım da özel bir sigorta kurumu olacak bu yüzden de sağlık hizmetlerinin sunumu ve finansmanı ayrıştırılacak. Ama bu bağlamda kafalarda soru işaretleri olabiliyor, çünkü kimse çıkıp da Genel Sağlık Sigortasının ne olduğunu halka açıklamıyor. Bilinen sadece herkesin sağlık hizmeti alacağıdır ki zaten şu anda kamuda çalışan ve özelde çalışıp sigorta primini ödeyen herkes devletten sağlık hizmeti alır. Burada amaç ise batırılan Sosyal Sigortaların üzerine sünger çekmek ve yeni batıracağımız yeni bir sistem oluşturmaktır. Bu Genel Sağlık Sigortası kapsamında halka onlardan daha fazla prim kesileceği ortada, aynı prim kesilemez çünkü aynı prim kesilirse, yeni kurulacak sigorta sistemi çökecektir.”

kaynak: yenibakişgazetesi.com

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler