• BIST 9972.03
  • Altın 3010.824
  • Dolar 35.3398
  • Euro 36.6759
  • Lefkoşa 8 °C
  • Mağusa 6 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 7 °C
  • İskele 6 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 1 °C

39 Yıllık Tip 2 Diyabet Ve Dirençli Hipertansiyon Hastalığından Kurtularak Avuç Dolusu İlaca Ve İnsüline Veda Etti

39 Yıllık Tip 2 Diyabet Ve Dirençli Hipertansiyon Hastalığından Kurtularak Avuç Dolusu İlaca Ve İnsüline Veda Etti
39 Yıllık Tip 2 Diyabet Ve Dirençli Hipertansiyon Hastalığından Kurtularak Avuç Dolusu İlaca Ve İnsüline Veda Etti

39 Yıldır Kontrolsüz Tip 2 Diyabet ve Dirençli Hipertansiyonla Mücadele Ederek Yaşamını Sürdürmek Zorunda Kalan 66 Yaşındaki Cemaliye Buba, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Geçirdiği Laparoskopik (Kapalı Ameliyat) SADI-S Ameliyatı İle Her Gün Kullanmak Zorunda Kaldığı Avuç Dolusu İlaca ve İnsüline Veda Etti.

Hamitköy’de yaşayan 3 çocuk annesi, 66 yaşındaki Cemaliye Buba, 39 yıldır Tip 2 diyabet ve dirençli hipertansiyon hastası olarak hayatını sürdürüyordu. Hipertansiyonu için her gün birçok ilaç kullanan ve kontrolsüz diyabeti nedeniyle de insülin pompasıyla yaşamak zorunda kalan ve buna rağmen şeker hastalığı kontrol altına alınamayan Cemaliye Buba, bugüne kadar çare bulamadığı hastalığından, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Obezite Diyabet ve Reflü Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Ayhan tarafından uygulanan SADI-S tekniğiyle ameliyat olarak kurtuldu. Geçirdiği operasyon sayesinde sağlığına kavuşan Cemaliye Buba, artık hayatına bu hastalıklara bağlı ilaç ve insülin kullanmaksızın devam edebilecek.

Op. Dr. Serkan Ayhan; “Diyabet Birçok Organ Hasarını da Beraberinde Getiriyor.”

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Obezite, Diyabet ve Reflü Cerrahisi Kliniği’ne başvuran Cemaliye Buba’nın gerçekleştirilen fiziki muayene ve kan tetkiklerinde cerrahi tedavi için uygun bir aday olduğu sonucunun elde edildiğini açıklayan Op. Dr. Serkan Ayhan, “1.64cm boyunda, 103 kilo ağırlığında ve 39.23 vücut kitle indeksine sahip hastamızın, pankreastaki insülin rezervi sonuçları da cerrahi için uygun bir aday olduğunu gösterdi. Kreatinin değerlerinin yükselmeye başlamış olması nedeniyle hastamız, diyabete bağlı böbrek yetmezliği ile de karşı karşıya idi ve bir an önce ameliyat olması gerekiyordu. Bu nedenle hemen hastamızın ameliyatını gerçekleştirdik.” şeklinde konuştu.

Bir Ameliyat Üç Tedavi

CemaliyeBuba’nın da özellikle kontrolsüz Tip 2 diyabeti nedeniyle ameliyat edildiğini, operasyon sırasında midesinin tüp mide yöntemi gibi küçültüldüğünü, bu işlemle salgılanan açlık hormonun devre dışı bırakıldığını, ince bağırsağın son kısmının mide ile birleştirilmesi sonucu da kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun daha aktif hale getirildiğini ifade eden Op. Dr. Serkan Ayhan, hastanın diyabet hastalığına son verilmesine ek olarak, obezite sorununun da ortadan kalkacak olması nedeniyle, tansiyonunun da düzene gireceğini kaydetti.

Hastanın ameliyat öncesi ve ameliyat sırasında 300 seviyelerindeki kan şekerinin, operasyonun ertesi gününden itibaren 200’e gerilediğini ifade eden Op. Dr. Serkan Ayhan, taburculuğunun gerçekleştirildiği 4. günde iseinsülin kullanmaksızın ölçülen açlık kan şekerinin 89 olarak tespit edildiğini bildirdi.

 

Annesi Cemaliye Buba’nın Sağlığı İle İlgili Açıklamalarda Bulunan Kızı Fatma Buba Mutlu;

“Annesini Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne getirdiklerinde morallerinin bozuk olduğunu belirtirken, hastanedeki tedavi sürecinin başlaması ve ameliyatının yapılması ile birlikte sağlığına kavuştuğunu ve doğru yere geldiklerini bir kere daha anladıklarını ifade ederken annesi ile artık evlerine sağlıklı şekilde gidebileceklerini belirtti.”

 

Op. Dr. Serkan Ayhan; “Uygulanacak Cerrahi İşlemin Tipine, Her Bir Hasta Özeline Göre Karar Veriyoruz.”

“Karşı karşıya olduğu riskler nedeniyle ölümcül problemlere maruz kalınmasına neden olan, dolayısıyla da yaşam süresini kısaltan düzey olan morbid obezite sınıfında bulunan hastamıza, obez hastalara uygulanan, hem obeziteyi hem de diyabeti tedavi eden SADI-S cerrahi tekniğini uyguladık.” ifadelerini kullanan Op. Dr. Serkan Ayhan, uygulanacak cerrahi tekniğin, hastanın klinik bulgularına, sahip olduğu yandaş hastalıklara ve hasta bazlı tedavi hedeflerine göre belirlendiğini söyledi.

Op. Dr. Serkan Ayhan; “Gerçekleştirdiğimiz Operasyonlar Sonrasında Hastalarımız Kesinlikle Ağrı ya da Acı Hissetmiyorlar.”

Hastaların operasyon sonrası aynı gün ayağa kalkıp zorlanmadan dolaşabildiklerini, ertesi gün ağrı dahi duymadıklarını belirten Op. Dr. Serkan Ayhan, “Gerçekleştirdiğimiz tüm operasyonlarda hastalarımıza kesinlikle ağrı kesici vermiyoruz. Hastalarımız zaten herhangi bir ağrı, acı da hissetmiyorlar. Ameliyatın ertesi gününde çok düşük dozda insülin alan diyabet hastalarımızın ise şeker düzeylerinin bir hafta ile en geç 2 ay içerisinde tamamen düzene girmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tip 2 Diyabet Hastaları İçin Alternatif İki Ameliyat Tekniği Uygulanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Obezite Diyabet ve Reflü Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Ayhan tarafından yapılan ve Kıbrıs’ta bir ilk olma özelliğini taşıyan Tip 2 Diyabet Ameliyatları Alternatif İki Teknik İle Gerçekleştiriliyor.

Geçtiğimiz haftalarda ameliyat edilen Hülya Dereli için uygulanan, “Illeal Interposition with Sleeve Gastrectomy” isimli laparoskopik (kapalı ameliyat) teknik ile midenin tüpleştirilerek bağırsakların ilk kısmı ile son kısmının yerinin değiştirilmesi ve hastanın çok yemesini, çok su içmesini ve sık idrara çıkmasını engelleyerek aynı zamanda normalde bağırsakların son kısmında bulunan ve operasyon sırasında yukarıya taşınan GRP1 hormonunun pankreasta insülin yapımını uyararak, şeker hastalığının kontrol altına alınması sağlanıyor.

Cemaliye Buba’ya uygulanan SADI-S Tekniği ile de; mide tüp mide yöntemi gibi küçültülerek salgılanan açlık hormonu devre dışı bırakılıyor ve ince bağırsağın son kısmı mide ile birleştirilerek kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun daha aktif hale getirilmesi sağlanıyor. Bu yöntemle, hastanın diyabet hastalığına son verilmesine ek olarak, obezite sorununun da ortadan kalkacak olması nedeniyle, tansiyon da düzenli hale geliyor.


cemaliye-buba-kullanilacak-.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler