ZAMAN BİLİNMİYOR: Ülkemizde merakla beklenen mobil teknolojinin bir üst aşaması şeklinde de tanımlanan 4G teknolojisine ne zaman geçilebileceği henüz netleşmedi. 4G’nin devreye girmesiyle birlikte hızlı data transferinin yanı sıra şu anda 2G üzerinden yapılan sesli telefon görüşmeleri, uyumlu cep telefonları ve uyumlu sim kartlar ile birlikte, internet üzerinden yapılarak daha kaliteli bir görüşme imkanı sağlanacak. 4G ile hayatın bir çok alanında artık internet kullanımı da vazgeçilmez hale gelecek.
TELEVİZYON YAYINLARI SORUNUNU ÇÖZÜLMELİ: 4G teknolojisinin hayata geçebilmesi için öncelikle ülkemizdeki karasal yayın frekanslarının tamamen boşaltılması ve bu frekanslarda başka hiçbir yayın olmaması gerekiyor. Halen daha karasal yayın frekansları üzerinden yayın yapan TV kanalları bulunduğu için DVB-T sistemi diye adlandırılan karasal dijital yayınlara geçilmesi ve frekansların yeniden düzenlenmesi sonrasında ise 4G ihalesine çıkılıp, GSM operatörlerine bu frekansların tahsis edilmesi gerekiyor.
AHMET VAMIK
Gelişen teknolojiyle birlikte kullanıcıların yüksek hızlı internet talebi de giderek artıyor. Videoların yüksek kalitede daha hızlı indirilmesi ve izlenebilmesi, mobil oyunların daha rahat oynanabilmesi, yüksek hızda veri transferi ve internet üzerinden daha kaliteli görüntülü ve sesli iletişim sağlama gibi avantajlardan yararlanabilmek için ülkemizdeki GSM şirketleri, 4G altyapılarını oluşturmak için çalışmalarına devam ediyor.
4G teknolojisi ile birlikte bir çok teknoloji ürünü, akıllı teknolojiyi kullanarak yaşamlarımızı da daha kolay kılacak.
2012 yılında Elektronik Haberleşme Yasası ile hayatımıza giren Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu şebeke kontrol sorumlusu Mehmet Cezar, ülkemizde 4G teknolojisinin ne zaman hayata geçeceği konusunda Detay Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
KARASAL YAYIN FREKANSLARI HALEN BOŞALTILMADI
4G teknolojisinin hayata geçebilmesi için öncelikle ülkemizdeki karasal yayın frekanslarının tamamen boşaltılması ve bu frekanslarda başka hiçbir yayın yapılmaması gerekiyor. Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu şebeke kontrol sorumlusu Mehmet Cezar, bazı bantlarda halen daha analog yayın yapmaya devam eden TV kanalları bulunduğunu dile getirdi.
Tüm TV kanallarının karasal yayından çıkabilmesi için Dijital Karasal Yayıncılık (DVB-T) sisteminin hayata geçmesini beklediklerini ifade eden Mehmet Cezar, normal şartlarda Ekim 2015 tarihinde temizlenmesi gereken karasal frekansların tamamen boşaltılması halinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu yayın bandının 4G için kullanılacağını kaydetti.
İHALE ŞARTNAMESİ HAZIRLANIYOR
Karasal yayın frekanslarının tamamen temizlenmesi halinde 4G yayını için ihale sürecine geçileceğini belirten Mehmet Cezar, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun gerekli ihale şartnamesini hazırlamaya devam ettiğini ve frekansların hazır olmasının ardından bu önerinin Bakanlar Kurulu’na sunulacağını sözlerine ekledi.
DİREKT OLARAK 4.5G’YE GEÇİLEBİLİR
Türkiye’de 4G’ye geçilmeden 4.5G teknolojisine geçilecek olması konusuna da değinen Mehmet Cezar, “yeni teknolojik sisteminin hayata geçeceği zaman ülkemizdeki teknik altyapı, baz istasyonları, cihazlar ve kullanıcıların ellerindeki mobil cihazların mevcut durumuna bakılıp, analiz yapılarak ülkemizin hangi teknolojiye uygun olduğuna karar verilecektir” diyerek ülkemizdeki kullanıcıların kullanamayacağı bir teknoloji hizmetinin sunulmayacağını vurguladı.
SESLİ GÖRÜŞMELERDE DAHA KALİTELİ OLACAK
4G’nin devreye girmesiyle birlikte hızlı data transferinin yanı sıra şu anda 2G üzerinden yapılan sesli telefon görüşmelerinin de IP üzerinden yapılarak daha kaliteli bir görüşme imkanı sağlanacağını kaydeden Mehmet Cezar, yüksek çözünürlüklü video izleme, kaliteli görüntülü görüşme gibi imkanlarında 4G’nin sağlayacağı avantajlar arasında olduğuna dikkat çekti. Cezar, 4G teknolojisinin fiyat politikasıyla ilgili görüş belirtmek için erken olduğunu da ifade etti.
4G LTE NEDİR?
3G ve 2G standartlarının devamı olan 4G dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisidir. Diğer GSM standartları gibi hücresel bir ağ sistemi kullanması ve üçüncü nesilde ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi beklenmektedir. Bağlantı hızı cep telefonlarında 100 Mbps, wi-fi ağlarda 1Gbps’dir. Aynı zamanda wimax band genişliği ile aynı boydadır. Bir 4G sistemi, daha önceki nesillerden (3G, 2G vs.) daha yüksek veri hızları sağlayarak; ses, veriler ve devamlılığı olan çoklu kitle iletişimini kullanıcılara ulaştırma amacıyla, uçtan uca IP çözümü sağlar.
4G’ye bağlı LTE teknolojisini ilk kez duyuran firma, Japon NTT DoCoMo firmasıdır ve LTE teknolojisini 2004 yılında duyurmuştur.
ilk 4G testi dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketlerinden Verizon tarafından 17 Ağustos 2009’da yapılmıştır ve ABD’nin Boston ve Seattle kentleri arasındaki test başarıyla tamamlanmıştır.
Test sırasında: video, dosya indirme ve yükleme, internette gezinti, ses transferi, Voice over Internet Protocol (VoIP) ile LTE 4G üzerinden denenmiştir.
3G VE 4G ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
1G analog cep telefonlarını temsil ederken 2G dijital cep telefonlarını temsil ediyordu. 3G ve 4G’ de işler değişti. Her bir yeni jenerasyonu (G) kullanabilmek için genellikle istediğiniz jenerasyonu destekleyen bir telefon edinmediniz/satın almanız gerekmektedir. Diğer bir seçenek ise (eğer telefonunuz destekliyorsa) bazı yükseltmeler ile bir üst jenerasyona geçebilirsiniz.
ABD’de 2003 yılında ortaya çıkan 3G, mobil geniş bant sağlamayı amaçlıyordu ve minimum 144Kbps internet hızı vaat ederken bugün 3G’nin birçok çeşidi var ve bunlar 400Kbps ile 4000Kbps arasında hız sağlayabiliyor.
4G LTE günümüzde kullandığımız 3G teknolojisinden 10 kat daha hızlı bir alt yapıya sahip. Bu alt yapıyla saniyede 100 Mbit ile alt yapının kalitesine göre 1 GBit hıza ulaşılabiliyor
4G WiMax ( IEEE 802.16 ) standartlarını kullanıyor. Özetlemek gerekirse bu alt yapı hizmete girdiğinde evinizde kablo ile aldığınız internet hızlarına mobil cihazlar ve laptoplar üzerinden ulaşabileceksiniz.
Örneğin: 4G hız açısından 3G ve 2G ye göre gerçekten hızlıdır 4G ile 1 DVD’yi 30 saniyede kablosuz ağdan gönderebilir, 1 GBPS’lik bir hızla, 100 MP3 dosyasını (yaklaşık 300 MB) 2,4 saniyede, bir film CD’sini (800 MB) 5,6 saniyede ve 20 dakikalık bir HDTV yayınını 12,5 saniyede indirebilirsiniz
4G ile anında haberleşme desteği sağlanırken 3G yüksek hızlı haberleşme desteğini sağlar 2G görüntülü konuşma sağlamaz, pekte hızlı dosya transferi yapamazsınız
3G ile bir filmi (800 MB) 7 dakikada indirirken, 4G bir filmi (800 MB) 5,6 saniyede indirmenizi sağlar
Ama küçük bir problem var. 4G telefonlar daha da yüksek bir hız vaat etse de, bu hıza ulaşmak her zaman mümkün olmayabiliyor.
4G KİMLER İÇİN AVANTAJLI KİMLER İÇİN DEĞİL?
*Sıklıkla video seyredenler ve cep telefonunu kullanarak laptopuna internet bağlayanlar için 4G gayet faydalı.
*Ayrıca büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında 4G büyük bir avantaj sağlıyor fakat burda devreye internet limitiniz giriyor. 4G’nin sağladığı hız kotanızı çabucak boşaltabilir.
*Eğer 4G teknolojisinin bulunmadı bir yerdeyseniz yada 4G kapsama alanı dışındaysanız, 4G’li bir telefona sahip olmak anlamsız olacaktır.
*Ayrıca telefonunuzun pil ömrü sizler için önem taşıyorsa, LTE’li telefonlarda pil büyük yük bindiğini söylemeliyim. Bu konuyla ilgili 4G’yi açık unutmamanızı tavsiye edebilirim sadece. Pil ömrü sizler için yüksek hızlı internetten daha önemli ise 3G yeterli olacaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.