7-31 Mart tarihleri arasında düzenlenen Çatalköy Belediyesi 5.Beşparmaklar Tiyatro Festivali son buldu. 31 Mart Salı akşamı finali, Beyarmudu Belediyesi Güney Mesarya Halk Tiyatrosu “Karagöz’ün Akıl Satması ve İsim Değiştirmesi” adlı gölge oyunuyla yaptı.
Beyarmudu Belediyesi Güney Mesarya Halk Tiyatrosu ekibi, Mehmet Ertuğ’un yazdığı İzel Seylani’nin yönetmenliğini yaptığı Gölge Oyunu’nun amacını anlattı. Kıbrıs’ın Karagöz’ü yıllar sonra yeniden halkla buluşuyor. Karagöz Gölge Oyunu toplumsal olayları hiciv ve ironi ile ele alarak eleştirel bir dille saraylara karşı halkın tarafını tutmuştur. Kıbrıs halkının toplumsal ve kültürel mirasını, unutulan gelenek ve değerlerini yeni nesillere tiyatro sanatı aracılığı ile aktarmayı hedefleyen Güney Mesarya Halk Tiyatrosu, Kıbrıs Türk Gölge Oyunu’nu yaşatmak ve unutulmaya yüz tutmuş yerel tiyatro mirasını korumak adına Karagöz-Hacivat gölge oyununu yediden yetmişe herkes için halka sunuyor.
Gecede konuşma yapan Çatalköy Belediyesi Kültür Sanat Koordinatörü Derman Atik, 7 Mart’tan 31 Mart’a kadar 13 gece sahne alan 11 oyunun gösterildiğini ve yaklaşık 2500 seyircinin festivale katıldığını belirtti. Ayrıca, bu tür tiyatro festivallerinin büyük kentlerden değil de köy ekiplerinden çıktığını söyledi ve bundan da mutluluk duyduğunu sözlerine ekledi. 1900’lü yıllarda Kıbrıs’ta ilk tiyatronun bu şekilde olduğunu ve bu geçmiş tiyatro kültürünün unutulmaması adına böyle bir oyunla festivale katıldıklarından ve festivale katkı koyduklarından dolayı, Beyarmudu Belediyesi Güney Mesarya Halk Tiyatrosu ekibine teşekkür etti.
Güney Mesarya Halk Tiyatrosu Yönetmeni İzel Seylani de bir konuşma yaparak kendilerine destek olmalarından dolayı Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip’e teşşekkürlerini sundu. Çatalköy Belediyesi’ne de ayrıca teşekkür etti.
Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu da konuşmasında, büyük kentlerin yapamadığını küçük belediyelerin yaptığını söyledi. Bu ülkeye sanatçı ruhu ve gözüyle bakabilmenin çok farklı olduğunu ve tiyatro ekiplerinin ülke değerlerini bizlerle buluşturduklarını ifade etti. Tiyatronun, içerisinde bir çok sanatı barındıran bir olgu olduğunu ve izledikleri canlı performanslarla, kendilerini gerçek hayatla yüzleştirdiklerini söyledi. Hulusioğlu, Beyarmudu Belediyesi ve Meclis Üyelerine sanat ve sanatçıya sahip çıktıkları ve destek oldukları için teşekkür etti. Ayrıca, Beyarmudu Belediyesi Güney Mesarya Halk Tiyatrosu ekibine de en eski oyunlarımızdan olan bu gölge oyunuyla katkı koydukları için teşekkürlerini iletti. Hulusioğlu, kapanış konuşmasında katkılarından dolayı seyircilere teşekkür ederken gelecek yıl tekrardan tiyatro festivalinde görüşmek dileğiyle konuşmasına son verdi. Gecenin sonunda Hulusioğlu, ekibe çiçek ve plaket takdim etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.