Günümüze kadar doğal yollarla korunarak kendini muhafaza eden mumya üzerinde yapılan çalışmalar, bilim insanlarını heyecanlandırdı.
Sibirya’nın Salekhard kasabasında bulunan mumya, insanoğlunun arktik çağdaki yaşamı hakkında bilinmeyenlere ışık tuttu. Soğuk iklim koşulları nedeniyle günümüze kadar bozulmadan görüntüsünü muhafaza edebilen mumya, bilim dünyasında da heyecanla karşılandı.
Mumyanın organları üzerinde yapılan incelemeler, cesedin 800 yıl önce yaşamış altı-yedi yaşlarında bir çocuğa ait olduğunu gösteriyor. Arkeologların bakırla kaplı ağaç bir sandığın içinde buldukları asırlık mumya, Sibirya’nın Salekhard kasabasına yakın bir antik mezardan çıkarıldı.
Rus bilim insanları, 800 yaşındaki çocuk mumyanın modern çağdaki genetik akrabalarını bulmak için de çalışmalar başlattı. Kuzey Sibirya’da yaşayan üç yerel kabileden DNA örnekleri alınarak mumya ile karşılaştırılıyor. Bilim insanları, mumya üzerinde yapılan çalışmaların 800 yıl önce insanoğlunun nasıl yaşadığı ve neyle beslendiği konusunda da önemli bir tarihi kaynak olacağını öngörüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.