• BIST 9700.19
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 7 °C

AB bilgilendirme toplantıları tamamlandı

AB Bilgi Merkezi’nin Kırsala Yönelik Bilgilendirme Toplantıları Lefkoşa Paneli ile tamamlandı
AB bilgilendirme toplantıları tamamlandı
AB Bilgi Merkezi’nin  AB’nin Kırsal Kalkınma Politikası ve Kıbrıslı Türklere Yönelik Programlarına ilişkin bilgilendirme ve farkındalık artırma toplantıları 31 Temmuz’da düzenlenen “Kırsal Kalkınma ve Tarımda Rekabet Edebilirlik Konusunda Uyum Süreci” konulu panelle tamamlandı.

Belirlenen program çerçevesinde geçtiğimiz hafta 27 Temmuz’da başlayıp 4 gün süren  toplantıların ilki Pazartesi akşamı  Büyükkonuk, Serdarlı, Güzelyurt ve dördüncüsü Lefke’de yoğun bir katılımla gerçekleşti. Büyükkonuk, Serdarlı ve Lefke’de belediye başkanları Ahmet Sennaroğlu(Büyükkonuk) Salih Bayraktar(Serdarlı) ve Aziz Kaya (Lefke)’nın da katkı koyduğu toplantılara sivil toplum temsilcileri, önceki hibe destek programlarından yararlananlar ve bölge halkı katıldı.

Her bölgede yaklaşık 3 saat süren, Avrupa Birliği’nin Tarım ve Kırsal Kalkınma Politikası, bugüne kadar Kıbrıs Türk toplumuna yapılan destekler ve AB’ye uyum çalışmalarının anlatıldığı toplantılar da bölgedeki AB finansmanlı başarı hikayelerinin de sunumu yapıldı. Avrupa Birliği’nin Kırsal Kalkınma Destek Programı çerçevesinde Kıbrıs Türk toplumu’na yönelik 3 temel faaliyet alanı olan bitkisel üretim, hayvancılık ve kırsal kalkınma, sunumlar ve posterler ile anlatıldı. Buna ilaveten AB’ye uyum süreci ve bu süreçte yapılanlar da anlatılarak, bölge halkının soruları yanıtlandı. Anlatımda katılımcı bir yaklaşım sergilenerek aktif olarak katılanlara ödüller verildi.

00 - 2015 - Kırsal kalkınma programı bilgilendirme tpl. Güzelyurt 1

Panele Yoğun İlgi Vardı

AB Bilgi Merkezi’nin başlattığı Avrupa Birliği’nin “Kırsal Kalkınma Politikası ve Kıbrıslı Türklere yönelik programlar ve uyum süreci ilgili bilgilendirme ve farkındalık artırma toplantıları “Kırsal Kalkınma ve Tarımda Rekabet Edebilirlik Konusunda Uyum Süreci Paneli” ile tamamlandı.

Konu ile ilgili kamu kuruluşları ve AB uyum sürecinde çalışmalarda bulunan ve AB’nin tarım ve kırsal kalkınma  programlarından yararlanan kişi ve kuruluş temsilcilerinin, akademisyenlerin, sivil toplum örgütlerinin yoğun katılımıyla Merit Lefkoşa Otel’de 31 Temmuz’da gerçekleşen ve yaklaşık 3 saat süren panel, AB Program Destek Ofisi Proje Yöneticisi Agustin Mora Colorado’nun ve Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Takım Lideri Pembe Mentesh’in açılış konuşmaları ile başladı.  Panel’de konuşmacı olarak Avrupa Birliği’nden uzman Vaidotas Kiudulas, Başbakanlık AB Koordinasyon Merkezi’nden Proje Yöneticisi ve Kıdemli Uzman Burcu Barın, Tarım Bakanlığı’nda kırsal kalkınma birimi görevlisi Simge Tuğbay, Ziraat Mühendisleri Odası temsilcisi Niyazi Nizam yer aldı. Panel, katılımcıların sorularına verilen yanıtlarla tamamlandı.

Kıbrıs Türk tarım sektörü ve kırsal bölgeler, kalitesiz tohum stoğundan, su ve ekipman eksikliğine kadar sayısız zorluklarla yüzyüzedir. Kıbrıs’ın kuzeyindeki AB Kırsal Kalkınma desteğinin 3 temel faaliyet alanı bulunmaktadır: bitkisel üretim, hayvancılık, ve kırsal kalkınma. Programın ana hedefi kırsal bölgelerdeki çevreyi, kültürel mirası ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımının gelişmini koruyarak yaşam koşullarını geliştirmeye destek olmaktır.

Kırsal Kalkınma Sektör Programı aracılığı ile, AB, Kıbrıslı Türklere 2013 yılına kadar olan sürede yaklaşık  €46 milyon destek sağlamıştır.  Destekler, hibe programları, Kıbrıslı Türkler’e AB kural ve düzenlemelerine uyum,  hayvancılık ve üretim tekniklerinin gelişmesi için çiftçilere eğitimler şeklinde yatırım desteği halinde verilmiştir. Lha

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler