Üzerinde ABD Genelkurmay Başkanlığının arması bulunan, Ukrayna-Rusya savaşı, istihbaratın Rusya, Çin ve İran nükleer programına ilişkin faaliyetleri dahil önemli konulara ilişkin askeri ve istihbarat bakımından güncel bilgiler içeren belgelerin sızdırılması skandalı büyüyor.
Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, “Savunma Bakanlığı sosyal medya sitelerinde dolaşan, gizli ve yüksek derecede gizli bilgi içerdiği görülen fotoğraflı belgelerin geçerliliğini incelemeye ve değerlendirmeye devam ediyor. Ulusal güvenliğimize ve müttefiklerimize olan etkisini değerlendirmeye odaklanan kurumlar arası bir çalışma başlatılmıştır.” ifadelerine yer verildi.
ABD yönetiminin Kongrenin ilgili komitelerini bilgilendirdiği ifade edilen açıklamada, aynı zamanda yönetimin müttefik ülkelerle ile de iletişime geçtiği belirtildi.
Açıklamada, Adalet Bakanlığının da konuya ilişkin adli soruşturma başlattığı bilgisi verildi.
WİKİLEAKS VE SNOWDEN KRİZİ KADAR ÖNEMLİ
Twitter ve Rus Telegram kanallarında yapılan sızıntıların, ABD'nin diplomatik kriptolarının sızdırıldığı 2010 WikiLeaks skandalı ve 2013'te dijital izleme faaliyetlerinin sızdırıldığı Snowden krizi kadar önemli olduğu belirtiliyor.
Birçok Amerikalı uzman WikiLeaks ve Snowden ifşaatlarına karşın yeni sızıntının öneminin, paylaşılan belgelerin güncel bilgiler içermesinden geldiğine işaret ediyor.
ONLARCA SAYFA BELGENİN SIZDIĞI ORTAYA ÇIKTI
Sızdırılan belgelerin aslında şubat ve martta Discord ve Telegram üzerinden paylaşıldığı ancak yeni fark edildiği ifade ediliyor.
7 Nisan'da ortaya çıkan belgeler ağırlıklı olarak Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin detaylar içerirken, hafta sonu ortaya çıkan paylaşımlar, ABD istihbaratının savaştaki faaliyetleri, ABD'nin İran ve Çin'i izleme çalışmaları, bazı müttefiklerin görüşmelerinin dinlenmesi gibi konuları da içeriyor.
Sızıntılarda Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) harekat merkezinin güncel istihbarat özetlerinin oldukça kritik olduğu belirtiliyor.
Bu belgelerde, CIA'nın, başta İsrail istihbarat teşkilatı MOSSAD'ın üst düzey yetkilileri ve Güney Kore'nin Ulusal Güvenlik Konseyi olmak üzere birçok müttefik ülkede üst düzey dinlemeler yaptığı ortaya çıktı.
Öte yandan, ABD'nin Rusya kurumlarına istihbarat kaynakları yerleştirdiğine ilişkin bilgilerin de yer aldığı belgelerde, Amerikan istihbaratçılarının Rus ordusunun üst düzeylerine kadar nüfuz ettiği ve Ukrayna'ya yapılacak saldırıları önceden bildirebilecek kadar içerdeki bilgi akışına hakim olduğu görüldü.
Sızdırılan sayfaların biri, ABD istihbaratın Rus Savunma Bakanlığının şubatta Ukrayna birliklerinin iki konumuna saldırmak için planlar yaptığı ve Rus askeri planlamacıların Ukrayna’da ondan fazla enerji tesisi ve köprüye saldırı hazırlığı yaptığı bilgisini içeriyor.
Sızdırılan belgelerde, Ukrayna’daki savaşın jeopolitik sonuçları hakkında değerlendirmeler yapıldığı da görüldü.
CIA'nın sızdırılan günlük Dünya İstihbarat İncelemesinin özetinde, Ukrayna’nın Rusya topraklarının derinliklerinde gerçekleştirdiği saldırıların Çin tarafından “NATO’yu saldırgan olarak gösterme fırsatı” olarak görüleceği ve Pekin’in bunu gerekçe göstererek Rusya’ya desteğini artırabileceği belirtiliyor.
Belgelerde ayrıca Washington’un İran’ın nükleer silah elde etme çabalarını yakından takip ettiği de görülüyor.
PENTAGON: BELGELER, ÜST DÜZEY ASKERİ YETKİLİLERE VERİLEN BRİFİNG NOTLARI
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Halkla İlişkiler Danışmanı Chris Meagher, gazetecilere yaptığı açıklamada, belgelerin ABD ordusu içinden “yetkisiz bir ifşa” ile sızdığını söyledi.
Meagher, bu belgelerin üst düzey askeri yetkililere Ukrayna-Rusya savaşı ile diğer istihbarat konularında verilen brifinglerin formatıyla aynı olduğunu ve bu brifing belgelerinin kimlerin erişiminin olduğunu incelediklerini kaydetti.
ABD'nin müttefikleri ile de görüşmeler yaptıklarını belirten Meagher, bu paylaşımların etkisinin yanı sıra bu sızıntının çapını tespit etmek için de çalışma yürüttüklerini söyledi.
Meagher, Savunma Bakanı Austin'in 6 Nisan'da bu sızıntılardan haberdar edildiğini ve bakanın 7 Nisan'da üst düzey savunma yetkilileriyle toplantı yaparak bu konuyu görüştüğünü dile getirdi.
ORTAYA ÇIKAN İLK BELGELER UKRAYNA-SAVAŞI'NIN GİDİŞATINA İLİŞKİNDİ
7 Nisan'da ortaya çıkan belgeler, Rusya-Ukrayna savaşının seyrine yönelik analizlerin yanı sıra müttefik ülkeler tarafından verilen yardımlar ve bu yardımların sahaya ulaşma takvimlerine kadar birçok detay içeriyordu.
“Gizli” ibareli belgelerde, top ve roket sistemlerinin ortalama mühimmat tüketimini de içeren bilgiler yer alırken bu bilgilerin, Rus istihbaratınca kullanılabileceği değerlendirilmişti.
Ukrayna askeri birimlerini, ekipmanlarını ve eğitimlerini listeleyen bir belgede, şimdiye kadar 12 Ukrayna tugayının hazırlandığı, bunlardan 9’unun ABD ve diğer NATO müttefikleri tarafından eğitildiği belirtilmişti.
Aynı belgede, söz konusu 9 tugaydan 6’sının 31 Mart’a kadar, geri kalanının 30 Nisan’a kadar hazır olacağı ve bu 9 tugay için 250 tank ile 350 mekanize araca ihtiyaç olduğu ifade edilmişti.
BAZI İÇERİKLERİN DEĞİŞTİRİLDİĞİ İDDİA EDİLİYOR
Belgelerin büyük ölçüde gerçek olduğu konuşulsa da belgelerde Ukrayna’nın asker kaybını fazla göstermek, Rusya’nın kaybını ise az göstermek üzere bazı içeriklerin değiştirilmiş olabileceği de iddia edilmişti
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.