AB Uyum Çalışmaları için, başta AB Koordinasyon Merkezi ve Meclis AB Uyum Komitesi yoğun şekilde çalışma yaparken, tüzükler, onaylar, ek istihdam ihtiyaçları gibi sancılı bir süreci de beraberinde getiriyor.
Rana SARRO
Avrupa Birliği tarafından Kıbrıs’ın kuzeyi de 1 Mayıs 2004’ten bu yana AB toprağı olarak kabul edilmesine karşın müktesebat KKTC’de uygulanmıyor. Buna karşın yasalarımızın AB’ye uyumlu hale gelmesi ve bu çerçevede ülkemizin olası bir çözüm durumuna yeni sürece daha hızlı adapte olabilmesi nedeni ile uyum yasaları çok büyük öneme sahip.
Ülkemizde Avrupa Birliği’ne uyum amaçlı, AB Uyum Komitesi tarafından yürütülen çalışmalar devam ediyor. AB Uyum Komitesi tarafından hazırlanan ve Meclis’ten geçen birçok yasa olmasına rağmen, yasalara bağlı tüzükler ile beraber yeni bir süreç ve bu sürece bağlı olarak ise bürokratik zincir, AB uyumu konusunda zaman zaman ağır çekim de olsa ilerliyor.
AB Uyum Komitesi Başkanı Armağan Candan, AB uyum çalışmalarında gelinen son durumu Detay Gazetesi’ne değerlendirdi.
AB uyumu konusunda sürdürülen çalışmalar kapsamında, Meclis’ten geçirilen yasaları; Bakanlar Kurulu tarafından Meclis’e gönderilen yasa tasarılarını; farklı komitelerde bulunan ve Meclis’in gündeminde olan diğer AB Uyum Yasaları’nı ve AB koordinatörlüğünde, yakın zamanda Bakanlar Kurulu’na gönderilmesi beklenen yasa çalışmalarını Armağan Candan gazetemize anlattı.
Armağan Candan, komitenin amacının; yasaların çıkarılması ve mümkün olan en kısa sürede tüzüklerinin de tamamlanıp hayata geçirilmesi olduğunu kaydetti.
“BİTİRİLEN YASALAR BUNLAR…”
AB Uyum Komitesi olarak Meclis’ten geçirilen ve yasalaşan yasaların; ‘Gıda Güvenliği Yasası, Ürün Güvenliği Yasası, Bitki Sağlığı Yasası, Ölçü ve Ölçü Birimleri (Metroloji Yasası), Bilişim Teknolojileri ve Haberleşme Değişiklik Yasası’ olduğunu belirtti. Candan, “başlayıp bitirdiğimiz yasalar bunlardır. Her biri de kapsamlı yasalardır, dolayısıyla vakit alır” dedi.
“KAMU GÖREVLİLERİ DEĞİŞİKLİK YASASI SON AŞAMADA”
Meclis’in ayrıca, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’ tarafından ‘Organ Bağışı Yasası’nın da geçirildiğini belirten Candan; kamu reformunu içeren ‘Kamu Görevlileri Değişiklik Yasası’nın ise, son aşamada olduğunu kaydetti.
Bu geçen yasaların uygulanabilmesi için, Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanıp yürürlüğe konması gereken tüzükleri olduğunu da belirten Candan, bir takım tüzükler hazırlanırken, bazılarının ise henüz tamamlanmadığını söyledi.
“AB UYUM KOMİTESİ’NDE BEKLEYENLER…”
AB Uyum Komitesi’nde bekleyen ve Bakanlar Kurulu tarafından Meclis’e gönderilen yasa tasarılarını da sıralayan Armağan Candan, bunlardan ‘Veteriner Hizmetleri Yasa Tasarısı’nın şuanda üzerinde çalışıldığını; ardından ‘Dernekler Yasa Tasarısı’nın ele alınacağını; yine komitenin gündeminde ‘Organik Tarım Yasa Tasarısı’ olduğunu; ‘Tohumculuk Yasa Tasarısı’ ve ‘Kimyasallar Yasa Önerisi’ olduğunu belirtti.
“MECLİS’E GELECEK DİĞER YASA TASARILARI”
Armağan Candan’dan alınan bilgilere göre, farklı komitelerde bulunan ve Meclis’in gündeminde olan diğer AB Uyum Yasaları ise şöyle:
‘Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı, ‘Kamu İhale Prosedürlerine İlişkin Yasa Tasarısı’, ‘Kamu İç Mali Kontrol Yasa Tasarısı’, Kan ve Kan Ürünlerine İlişkin Yasa Tasarısı’, Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesine İlişkin Yasa Tasarısı’ ve Muhasiplik Mesleği’ne İlişkin Yasa Tasarısı”
“BAKANLAR KURULU’NA GÖNDERİLMESİ BEKLENEN YASA ÇALIŞMALARI”
AB koordinatörlüğünde, yakın zamanda Bakanlar Kurulu’na gönderilmesi beklenen yasa çalışmalarını ise Armağan Candan, “İstatistik Yasa Tasarısı, İş Değişiklik Yasa Tasarısı, Tıbbi Veteriner Ürünler Yasa Tasarısı, Tarımsal Danışma Hizmetleri Yasa Tasarısı ve Trafik Hizmetleri Dairesi Yasa Tasarısı” diye sıraladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.