Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, Kadınlarda Adet Baskılama ile İlgili Yanlış Bilinen Gerçekler Hakkında Bilgiler Vererek, Adet Baskılama İlaçlarının Doktor Kontrolünde Kullanıldığı Müddetçe Zararlı Etkilerinin Bulunmadığını Belirtti.
Çeşitli yöntemlerle, adet kanama miktarımızı azaltabilir, erteleyebilir veya geciktirebiliriz. Bu yöntemlerin emniyetli oluşu ve kullanım kolaylığı nedeniyle kadınlar için cazip hale gelmişlerdir. Uzun süreli hormonal kontraseptifleri kullanmakla kişi daha az adet göreceğinden, adet dönemi ile ilgili baş ağrısı, halsizlik, şişkinlik, kasık ve karın ağrıları gibi sıkıntıları da daha az yaşamış olacaktır.
Günümüzün Modern Kadını Risk Altında
Günümüzün modern kadını, önceki jenerasyonlara göre, daha fazla adet görmektedir. Bunun sebebi adet görmeye daha erken yaşta başlaması, daha az gebelik geçirmesi, daha az emzirmesi ve menopoza daha geç girmesidir. Bu sık ve düzenli ovülasyon, kadınlar için endometriyozis ve over kanseri gibi hastalıklara yakalanma yönünden risk oluşturmaktadır.
Her Ay Adet Olmanın Sağlığa Olumlu Yönde Faydası Yok
Yapılan çalışmalar, kadınların her ay adet görmesinin, sağlıklarına pozitif bir etki yapmadığı yönündedir. Tatile, iş gezisine, kampa veya önemli bir göreve giderken veya düğün, nişan, sınav gibi çok özel günlerimizde özellikle adet görmek istemeyiz. Özellikle genç ergenler adetlerini baskılayarak okul dönemlerinde daha rahat olabilirler. Bu hormonal yöntemler bırakıldıktan sonra fertilite geri dönecektir. Geciktirici haplar kısırlığa neden olmazlar. Bu ilaçlar ağızdan alınabilirler, bant şeklinde, spiral olarak veya enjeksiyon şeklinde de kullanılabilirler. Unutulmaması gereken, tedavinin her zaman kişiye özel olduğu ve bu konuda uzman bir doktordan yardım alınması gerektiğidir.
Adetlerin Baskılanmasının Sağladığı Kazançlar
· Kanama miktarı ile sıklığında ve hormonal dalgalanmalarda azalma
· Endometriyum ve over kanseri risklerinde azalma
· Dismenore, ağrılı adet tedavisinde etkili
· Aşırı fazla kanamalarda azalma
· Kanama diyatezi olan kişilerde aneminin tedavi ve önlenmesinde etkili
· Miyomlara bağlı aşırı kanamaların kontrolünde etkili
· Endometriyozise bağlı ağrılarda kontrol sağlama
· Menstrüasyona bağlı baş ağrılarının önlenmesini sağlama
· Premenstrüel sendromun semptomlarını kontrol etmede yardımcı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.