• BIST 9461.33
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 21 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

AHİM, Rumlar'dan manevi hasar için ödeme talep etti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AHİM) salı günü Seagal v. Kıbrıs davasıyla ilgili Kıbrıs'ın başvuru sahibine, manevi hasar olarak 12,700 avro ödemesini talep etti.
AHİM, Rumlar'dan manevi hasar için ödeme talep etti

Mahkemeye başvuruyu yapan, 1978'de Fransa'nın Marsilya kentinde doğanve şimdi Güney Kıbrıs’ta ikamet eden Kone Sehana Seagal, Afro-Karayip kökenli olduğunu savunuyor.
 
Mahkemeye göre Seagal, çeşitli dönemlerde Güney Kıbrıs'ta tutuklandı: İki vesileyle, Ocak ve Şubat 2010'da kısa dönemlerle ve Haziran 2013'te ve son olarak Haziran 2013'en Ekim 2014'e kadar bir aylık hapis cezasından sonra, bir mahkûmiyetten ve üç aylık eş zamanlı cezadan ve piyasaya sahte belge sürme, yasal tutuklamaya karşı koyma, saldırma ve bir polis memurunun görevini yapmasına engel olmaktan.
 
Başvuru sahibi Haziran 2013'te hapis cezasını tamamladıktan sonra serbest bırakıldı ve hemen ardından kendisine 'yasaklı göçmen' olduğu gerekçesiyle yöneltilen sınır dışı edilme ve geçici gözaltı emriyle bir göçmen tutuklu tesisine konuldu.
 
Geçerli pasaportu ve herhangi bir geçerli seyahat belgesi olmadığından sınır dışı edilmedi. Bu süreçte özellikle Kasım 2013'ten sonra Seagal'le görüşen muhaceret dairesi yetkililerine gerçek kimliğiyle ilgili bilgi vermeyi reddetti, yetkililer Fransa Büyükelçiliği ve Güney Kıbrıs'taki Fildişi Sahili Konsolosluğu'yla temasa geçtiler.

Seagal'in kimliğini belirlemek ve bir seyahat belgesi alabilmesi için yapılan bütün girişimler sonuçsuz kaldı ve Ekim 2014'te serbest bırakıldı.

Seagal 2 Nisan 2013'te hapisteyken hücrelerini temizlemeyi reddettiği için beş mahkum tarafından saldırıya uğradığını, gardiyanların da yerine geri götürürken kendisine vurduğunu, yüzünden, kulağından, sırtından ve çenesinden yaralandığını ve 24 saat sonra hastaneye götürüldüğünü iddia etti.
 
Hükümet, olayın 22 Nisan 2013'te meydana geldiğini, Seagal'in gardiyanları emirlerine uymadığı, bir hapishane gardiyanına vurmaya çalıştığını, gardiyanlardan birinin ve iki mahkûmun müdahale etmek ve kendisini etkisiz hale getirmek zorunda kaldıklarını açıkladı.
 
Seagal'ın hemen hastane doktorunca muayene edildiği ve reçete yazıldığı, bir sonraki gün bir kulak boğaz uzmanı tarafından muayene olmak üzere hastaneye götürüldüğü belirtildi. Hastane raporunun Seagal'ın kulak kanalında kanama ve kulak zarı delinmesi olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Ardından olaya karışan üç gardiyanın Hapishane Müdürü'ne yazılı açıklama yaptıkları ifade edildi.

İnsanlık dışı veya alçaltıcı muamelenin yasaklanması 3. maddesine dayanarak Seagal özellikle hapishane gardiyanlarından ve diğer mahkumlardan kötü muamele görmesi sonucu ciddi biçimde yaralanmasını, güvenlik ve özgürlük hakkı 5 § 1 maddesine dayanarak da Güney Kıbrıs yetkilileri tarafından gözaltına alınmasını şikayet etti.
 
Mahkeme oy birliğiyle, kötü muameleyle ilgili 3. madde ve başvuru sahibinin 21 Haziran 2013 tarihinden 24 Ekim 2014 tarihine kadar gözaltında tutulması şikâyetlerini kabul edilebilir, başvurunun geri kalanını kabul edilmez buldu.

AİHM, Anlaşmanın 3. maddesinin özü ve usul yönünden ihlal edildiğine, 5 § 1 maddesinin ihlal edildiğine, başvuru sahibine üç ay içerisinde manevi hasardan dolayı12,700 avro ödenmesine karar verdi.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler