Muhalif lider Twitter üzerinden yaptığı açıklamada; “Suriye halkı, teslimiyetinin altına imza atması için hiç kimseye yetki vermedi” ifadelerini kullandı. De Mistura belgesinin Suriye halkının isteklerini gözetmediğini ve Esed’in kendisini koruması için olanak tanıdığını savunan Masri, geçici olarak varil bombalardan ve bombardımandan korunması karşılığında Suriye halkının hapishanelerde işkence altında ölmesini kabul etmediklerini söyledi.
Cenevre’de muhaliflerle rejim arasında yürütülen dolaylı görüşmelerin birinci turunun sonuncu gününde De Mistura, taraflar arasında ortak zemin oluşturabilecek 12 maddelik bir belgeyi açıkladı.
Suriye’de siyasi geçiş sürecinin BMGK’nın 2254 sayılı ve karara ve Cenevre Bildirgesine dayalı olduğunun altını çizen belge “Suriye’de siyasi çözümün ilkeleri” başlığı altında sıralanan 12 maddede bu sürecin ana hatlarını belirliyor.
Terörle mücadelenin devamlılığı, birlik güçlü ve ulusal bir orduyu inşa etmek, ülkelerinin dışında ve geri dönmek isteyen Suriyelilerin önünü açmak ve savaşzedelere tazminat hakkı sağlamak bu maddelerden bazıları.
Ahrar-u Şam, Ceyşul İslam, Cephe Şamiyye ve Faylak-u Şam gibi Suriye’de etkili silahlı grupları muhalifleri Cenevre’de temsil etmek için 08-10 Aralık 2015’te Riyad’da oluşturulan Yüksek Müzakere Heyeti’nde temsil edilmişti.
Cenevre görüşmeleri, 9 Nisan’da başlayacak ikinci turla devam etmesi bekleniyor. Taraflar o tarihe kadar Mistura’nın belgesini çalışma fırsatına sahip olacak.
al jazeera
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.