Cumhurbaşkanı Akıncı, müzakere dönüşü yaptığı açıklamada, “Yasama ve yargı ile ilgili başlıkların hemen hemen tamamlandığını, tam bir mutabakata varıldığını belirtmek gerçekçi bir değerlendirmedir” dedi.
Gazetecilerin sorusuna verdiği yanıtta, yürütme konusunda oldukça mesafe alınmasına karşın bu başlıkla ilgili henüz sonuçlanmamış birkaç önemli konu bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bunların en önemlisi çözüm sonrasında cumhurbaşkanlığının rotasyon meselesidir” dedi.
Neden 2016 çözüm yılı olmalı?
Dönüşümlü başkanlığın, sürecin daha ilerleyen aşamalarında sonuçlanmasının mümkün olacağını öngördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Dönüşümlü başkanlığı, Kıbrıs Türk tarafı olarak siyasi eşitliğimizin vazgeçilmez bir parçası olarak gördüğümüzü herkes biliyor. Dolayısıyla dönüşümlü başkanlıkla ilgili önümüzdeki süreçte bir uzlaşma sağlayabileceğimiz yönünde iyimseriz” dedi. Bu uzlaşı için artık çok uzun bir zaman dilimini kalmadığını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:
“Rum tarafında da, Kıbrıs Türk tarafında artık bu işi daha fazla sürüncemede bırakmamamız lazım, 2016 yılı çözüm yılı olmalı anlayışı var. Bir çözüm yılı olması için tüm gücümüzle çalışalım çünkü 2017’de yeni dinamikler söz konusu olabilir ve bunların bazıları en azından çözüm çalışmaları için yararlı unsurlar içermez. Örneğin 2017 yılı, 2018’deki güney Kıbrıs’taki seçim sürecinin başlatılacağı bir yıldır. 2017’nin bahar aylarıyla birlikte artık Rum tarafında adaylıklar, kampanyalar, muhtemel işbirliği koalisyonları gündeme gelecek, dolayısıyla bunun çözüm çabalarına katkı yapmayacağı ortada. Buna benzer olarak 2017 yılının başlarında doğal gaz araştırma sondaj çalışmalarının başlama olasılığı var.
Yine 2017 yılında BM Genel Sekreterliği’ne yeni bir isim gelecek, ABD’de yeni bir başkan olacak, aynı parti insanlar seçilse bile yine de dosyalara hakimiyet açısından yeni zaman dilimlerine ihtiyaç duyulacak. Tüm bunlar değerlendirildiğinde bu kadar yoğun çalışılmış bir dönemin sonunda hedefimiz 2016 yılı çıkmadan Kıbrıs sorununda artık bir sonuca ulaşmaktır”.
26 ve 29 Temmuz tarihlerinde iki liderler zirvesi daha yapılacak.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Ağustos ayının ikinci yarısından itibaren yine sıkı bir çalışma dönemine girileceğini belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.