• BIST 9655.84
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 14 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 8 °C

Akıncı Küçük Aysel'e plaket takdim etti

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı sanatçı ve müzisyen “Küçük Aysel”e yıllarca sanata ve müziğe verdiği emeklerden dolayı anı plaketi takdim etti.
Akıncı Küçük Aysel'e plaket takdim etti

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıslı sanatçı ve müzisyen “Küçük Aysel”e yıllarca sanata ve müziğe verdiği emeklerden dolayı anı plaketi takdim etti. 
“Küçük Aysel” olarak bilinen Aysel Karyağdı’yı, Cumhurbaşkanlığı Şeref Salonunda ağırlayan Cumhurbaşkanı Akıncı'ya eşi Meral Akıncı da eşlik etti. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, ziyarette, Müzeyyen Senar'ın "Etmem Kimseye Şikayet" isimli şarkısını söyleyen Küçük Aysel'e eşlik de etti. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, halk arasında "Küçük Aysel" olarak bilinen sanatçının 9 yaşında sahnelere çıktığını anımsatarak, bugün geç kalınmış bir vefa borcunu ödemek üzere burada bir araya geldiklerini söyledi ve Aysel'e, müzik ve sanata yıllarca verdiği emek anısına anı plaketi verdi. 
Akıncı, Aysel'in Kıbrıs ve Türkiye'de sahne aldığını, ülkesini en iyi şekilde temsil ettiğini, dönemin şartlarından ötürü çok ünlü olamadığını ancak o yıllarda çok sevilen ve takdir edilen bir sanatçı kimliği yarattığını kaydetti. 
Küçük Aysel de, Cumhurbaşkanı Akıncı ve eşi Meral Akıncı'ya teşekkür ederek, aldığı plaketin kendisine en büyük hatıra olduğunu söyledi. 
Aysel, küçük yaşlarda başladığı sahne hayatında yaşadığı sıkıntı ve zorlukları da anlattı. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, daha önce de Kıbrıs Türk halkının önemli isimlerine vefa ödülü vermişti. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından eski bakanlardan, kaza hakimliği, başsavcı yardımcılığı ve başsavcılık görevlerinde bulunan hukuk dünyasının önemli isimlerinden Oktay Feridun, Kıbrıs Türk futbolunun efsane ismi Sevim Ebeoğlu, Dr. Kaya Bekiroğlu, ressam Cevdet Çağdaş, doktor, eski sporcu ve eski bürokrat Ayten Berkalp, sanatçı Aytaç Çağın’ın de aralarında bulunduğu Kıbrıs Türk halkına önemli hizmetler veren isimlere, Kıbrıs Türk halkı Cumhurbaşkanı olarak bazılarını evlerinde ziyaret ederek vefa nişanesi olarak plaket takdim ettiği anımsatıldı.
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya “Küçük Aysel”in  özgeçmişi şöyle: 
KÜÇÜK AYSEL KİMDİR?
Aysel Bağdadi, 1938 yılında Lefkoşa’da dünyaya geldi. 
1940’lı yılların yaşı küçük sesi büyük ünlü şarkıcısıydı Küçük Aysel. Kıbrıs’ın zor dönemlerinden birini yaşayan ailesi geçim sıkıntısı sonucu Kıbrıs’tan Türkiye’ye göç eder. Aysel 40 günlükken Türkiye’ye göç eden aile yıllarca Türkiye’de yaşar. İlkokula Adana’da başlayan Aysel, daha sonra ailesiyle birlikte Konya’ya gider. Sahne sanatçısı olan baba Asaf Bey sayesinde müziğin içinde doğan Aysel’in hayatı müzikle yol almaya başlar. Kızının müziğe olan yatkınlığını fark eden Asaf Bey, kızını eğitmeye başlar. Aysel inanılmaz güzel bir sese sahiptir. Asaf Bey sahne aldığı yerlerdeki ustalardan kızının ders almasını sağlayarak, Aysel’e sağlam bir müzik temeli oluşturur.  Ailesi eski günlere olan özlemle Kıbrıs’a döner.
Oğlunu alarak Türkiye’ye dönen annesi Bahire Hanım’ın aksine Asaf Bey ile kızı Aysel, Kıbrıs’ta kalırlar. 
Babası Asaf Bey, kızının güzel sesi ile kendi kemanını birleştirerek konserler vermeye başlar ve Aysel okuldan uzaklaşır. Küçük Aysel, ilk kez 9 yaşında Beliğ Paşa Sineması’nda sahne alır. Lefkoşalılar bu küçücük çocuktan çıkan inanılmaz sese hayran kalırlar. Baba Asaf Bey gördükleri ilgi karşısında, konserlere devam kararı alır. Ada genelinde bir konser turuna çıkan Küçük Aysel ile babası her gittikleri yerde coşkuyla karşılaşırlar
Küçük Aysel, okul döneminde ayda bir okulundaki fakir çocuklar için konserler vermeye başlar. Elde edilen gelirle fakir çocukları giydiren ve doyuran okul idaresi, Küçük Aysel’e de yaptığı katkı dolayısıyla bir bilezik armağan eder.
ADANA’DAKİ SES YARIŞMASINDA  MUSTAFA SAĞYAŞAR İLE BİRLİKTE İKİNCİLİK…
Okul dönemi eğitimine, tatillerde de konserlere devam eden Küçük Aysel, ilkokul 4 bittiğinde Adana’da yapılan bir ses yarışmasına katılır. Mustafa Sağyaşar ile birlikte ikinci gelir.
MÜNİR NURETTİN SELÇUK’DAN GELEN TEKLİF…
Konserlerinin ilk yıllarında adaya gelen ünlü sanatçı Münir Nurettin Selçuk’la olan anısını hiç unutmayan Küçük Aysel, aldığı teklifi reddetmesini de hayatının kaybı olarak görüyor. Küçük Aysel’i dinlemeye gelen Münir Nurettin Selçuk, sesine hayran olduğu Aysel’i alarak Türkiye’ye götürmek ister ancak yaşı küçük olan Aysel babasından ayrılmayı redderken baba Asaf Bey de biricik kızını vermeyi kabul etmez ve Küçük Aysel, “hayatımın şansı’’ dediği bu teklifi yitirir.
Aradan geçen yıllar sonucunda Küçük Aysel’in sesini bilen ve özleyen tanıdıkları Aysel’in sesini duymak ister. Televizyonun tek tük olduğu Kıbrıs’ta ağırlıklı olarak radyo yayınları dinlenir. Eski dostlarından olan öğretmen Suphi Bey, bir gün kapılarını çalarak Küçük Aysel’i Atalasa Radyo Korporasyonundaki programına dahil etmek istediğini söyler.
ATALASA RADYOSUNDA KONSERLER
Küçük Aysel, 1957’den 1963’e kadar haftanın bir gecesi Atalasa Radyosunda piyanist Şivane Hanım ve keman sanatçısı eşi ile solo konserler verir. Yıllar sonra tekrar sanatına geri dönen Küçük Aysel, ailesine de maddi katkıda bulunur. Bu dönemde Kıbrıs’a gelerek sanata katkı koymaya çalışan sanatçı Nusret Ersöz, Suphi Bey’in organize ettiği bir ses yarışmasında jüri üyesi olur. Kıbrıs’ta ilk kez düzenlenen ses yarışmasına kocasının izni ile katılan Küçük Aysel, yarışmaya katılan tek kadındır. Erkekleri eleyerek Kıbrıs’ın Ses Kraliçeliğini kazanan Küçük Aysel, yarışmanın ardından Nusret Ersöz’den sanat müziği dersleri almaya başlar. Ekrem Güher’den de dersler alan Küçük Aysel, pek çok ünlü sanatçıdan eğitim alır.
1963 olaylarının patlak vermesi ile birlikte 6 yılın ardından radyo konserleri sona eren Küçük Aysel’in, eşinin de aralarında olduğu isimler Üner Ulutuğ, Hilmi Özen ve Kemal Tunç’la birlikte Tekke Bahçesi’nde Bayrak Radyosu’nu kurar.
Küçük Aysel, Üner Ulutuğ’un isteği ile kendisinin de telefon ahizesinden yapılan ilk mikrofondan “burası Bayrak, Kıbrıs Türk Mücahidinin sesi” anonsunu yapar.
Anonserliğin yanında bir süre sonra Osman Karabulut ile canlı müzikler yayınlamaya başlayan Küçük Aysel, Bayrak Radyosu’nun ilk elemanları arasında yer aldı.
YARDIM KONSERLERİ
Şehit çocukları ve hasta insanlara yardım amaçlı konserlere katılan Küçük Aysel, müzikte sadece konserlerle var olur. 
Küçük Aysel’in, 1974 yılına kadar konserlerle devam eden müzik hayatının yoğun dönemi “İlk Sahne” tiyatrosu sahiplerinin ısrarı ile yine sahneye çıkar. İstanbul Sineması’nda gerçekleşen konser ile Küçük Aysel, Lefkoşalılar için yeniden sahnelere döner. Ancak maddi kazanç elde ettiği konserlerden çok, hayır amaçlı konserlere çıkar Aysel Hanım. Haftada bir Mücahitler Parkı’nda subay eşleri ve askerler için konserler verir. Fazıl Polat Paşa’nın da hayranlıkla izlemeye geldiği konserlerini ücretsiz verir Küçük Aysel. Atatürk’ü Anma Geceleri ve hayır amaçlı konserlerin vazgeçilmez solisti olan Küçük Aysel, 1974’e kadar konserlerine devam eder.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler