• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 18 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C

Akıncı: “Kültür-Sanat Kalkınmanın Bir Parçasıdır.”

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, bir Cumhurbaşkanının kültür-sanat etkinlilerine kucak açarak içselleştirmesi; kültür-sanatın kalkınmanın bir parçası olduğunun farkında olması gerektiğini vurguladı.
Akıncı: “Kültür-Sanat Kalkınmanın Bir Parçasıdır.”

Akıncı 16 Ocak 2015 Cuma akşamı saat 18.00’de Lefkoşa Folklor Derneği’ni (Folk Der) ziyaret ederek Dernek Başkanı Ali Kâtipoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyesi gençlerle bir araya geldi.

Akıncı’yı aralarında görmekten duyduğu memnuniyeti konuşmasında dile getiren Folk Der Başkanı Kâtipoğlu, “tüm sanat derneklerin ziyaret eden, onlara önem veren ender insanlarından birisiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı’nın dünya tarafından Kıbrıs Türk toplumunun lideri olarak tanınmış olmasından ötürü Kıbrıs sorunuyla ilgilenmesinin birincil görevi olduğunu, ancak tek ilgi alanının bu olmaması gerektiğinin altını çizen Mustafa Akıncı, toplumsal konularla da ilgilenmesi gerektiğini söyledi.

Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanı, kültür-sanat etkinliklerine kucak açmalı; bunu sadece etkinlikleri himaye ederek yapmak yerine içselleştirebilmeli, kültür-sanatın, kalkınmanın parçası olduğunun farkında olmalı. Kalkınmayı hep rakamlarla ifade etmeye alıştırıldık. Oysa kalkınma salt rakamlardan ibaret bir olgu değildir. Ekonomik, siyasal, sosyal kalkınmanın yanında kültürel anlamda kalkınmışlık yoksa o ülke kalkınmış sayılamaz”

Akıncı bu nedenle kültür-sanat alanında çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının öneminin büyük olduğunun altını çizdi.

Yapamayacağı bir şeyin sözünü vermediğini, siyasi yaşamında kültür-sanat alanında hizmet verip katkıda bulunduğunu anımsatan Akıncı, çevresini saran gençlere, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun kuruluş öyküsünü aktardı. Başbakan Yardımcılığı ve Turizm Bakanlığı görevi sırasında da ilk kez  Mozart festivali düzenlediklerini ve Girne Kalesi’nde Saray’dan Kız Kaçırma operasını sahnelettiklerini kaydeden Akıncı, festivali izlemek için Avrupa’dan insanlar geldiğini, olayın kültür turizminin bir parçası olduğunu anlattı. Akıncı cumhurbaşkanlığına seçilmesi halinde kültür-sanata ve folklor çalışmalarına katkı yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi. Akıncı, “dikkat ederseniz, ‘cekli’ ‘caklı’, yani ‘yapacağım’, ‘edeceğim’ şeklinde konuşmuyorum, çünkü ben bunları yaptım, bu nedenle gelecekte de yapmaya devam edeceğim” diye onuştu.

Akıncı’ya ziyareti sırasında eşlik eden duayen tiyatro sanatçısı ve yönetmeni Yaşar Ersoy da Akıncı’nın kültür-sanat alanında anlattıklarının da ötesinde katkıda bulunduğunu vurguladı ve Lefkoşa Halk Dansları Festivali’nin bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı’nın Belediye Başkanlığı döneminde başlatıldığını; devlet kitap yayınlamazken Lefkoşa Türk Belediyesi Yayınları adı altında Kıbrıslı sanatçıların birçok kitabının yayınlandığını, çeşitli kültür-sanat etkinlikleri için ödül kurumunu hayata geçirdiğini ifade ederek, “belediye tarihinde kültür-sanat etkinlikleri Akıncı ile başladı” diye konuştu.

Folk-Der başkan, yönetim kurulu ve genç üyelerine Kıbrıs sorunu, bağımsız tarafsız cumhurbaşkanı olgusu, temiz siyasetle ilgili görüşlerini de özetleyen Akıncı, daha sonra gençlerin çevre ve kültürel mirasın korunmasıyla ilgili sorularını da yanıtladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler