Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı, Yüksek Yönetim Denetçisi’nin (Ombudsman) Yükseköğretim Planlama, Denetim, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu(YÖDAK) Başkanı Hüseyin Gökşekuş’la ilgili raporu doğrultusunda hareket etmeye çağırdı.
Elcil, Ombudsman’ın YÖDAK Yönetim Kurulu üyeleri ve KTÖS’ün talebi üzerine, YÖDAK Başkanı ile ilgili hazırladığı ve dün açıklanan raporla ilgili basın toplantısı düzenledi.
Elcil, Ombudsman raporunun, Cumhurbaşkanı’nın YÖDAK Başkanı Gökçekuş ile ilgili soruşturma memuru atayabileceğini ve sonucuna göre de görevden alabileceğini ortaya koyduğunu belirtti.
Gökçekuş’un YÖDAK Başkanı olduğu 2005’te Yakın Doğu Üniversitesi’ne sınıf öğretmenliği bölümü açma izni verilmesi üzerine YÖDAK’ın icraatlarının mercek altına alınması gerektiği kanaatine vardıklarını belirten Elcil, yapılan araştırmalarda “Yakın Doğu Üniversitesi’nin menfaat sağlayacağı bir takım düzenlemeler olduğunu gördük” dedi.
YÖDAK Başkanı’nı atama görevi olan Cumhurbaşkanı’na yapılan şikayetler üzerine Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendilerine “aciz cevaplar” verdiğini savunan Elcil, “Cumhurbaşkanı’nın Gökçekuş’u görevden alma yetkisi vardı ancak uygulamadı” dedi.
Ombudsman’a verilen iddialarla ilgili dosyayı Cumhurbaşkanı Akıncı’ya da verdiklerini belirten Elcil, “Ombudsdman’ın hazırladığı rapor haklı olduğumuzu ortaya koydu” dedi.
İDDİALAR
Gökçekuş’la ilgili ortaya koydukları iddialar hakkında da konuşan Şener Elcil, “YÖDAK icraatlarında Gökçekuş’un demokratik ilkelere uygun davranmadığı, bunun YÖDAK üyelerince yazılı olarak şikayet edildiğini; YDÜ ailesinin Girne Üniversitesi ismi altında açılan üniversitede evrak sahteleme yapıldığını; sınıf öğretmenliği programı için izni olmamasına rağmen sınıf öğretmenliği programı uygulayan YDÜ’ye daha sonra sınıf öğretmenliği programı izni verildiğini; YÖDAK kararı olmadan Gökçekuş’un avukat tutmasının demokratik ilkelere aykırı olduğu, bunun Yüksek İdare Mahkemesi tarafından ifade edildiği; Yüksek İdare Mahkemesi’nin Girne Üniversitesi isminin kullanılamayacağı yönde kararı olmasına rağmen YÖDAK’ta uygulamalarda bir değişiklik yapılmadığı; Gökçekuş’un hazırladığı Yükseköğretim Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda intihallerin (çalıntı yayınların) bulunduğunu” savundu.
Tüm iddialarla ilgili belgelerin Ombudsman ve Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen dosyada bulunduğunu kaydeden Elcil, “YÖDAK’ın itibarının azalması söz konusudur” dedi.
BEROVA’YA ELEŞTİRİLER
YDÜ’ye sınıf öğretmenliği programı izni verilmesinde Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’ya da eleştiriler yönelten Elcil, “Berova, kumpasın bir parçasıdır. Sahte diploma verildiğini bile bile sınıf öğretmenliği için izin verdi” dedi.
BASIN AÇIKLAMASI: “RAPOR HAKLILIĞIMIZI GÖSTERDİ”
KTÖS Başkanı Semen Saygun tarafından okunan basın açıklamasında ise, KTÖS’ün konuyla ilgili şikayetlerine Ombudsman tarafından olumlu yanıt verilmesinin KTÖS’ün haklılığını gösterdiği kaydedildi.
YDÜ’ye Eğitim Bakanı Özdemir Berova tarafından “sınıf öğretmenliği” açma izni verilmesinin Atatürk Öğretmen Akademisi’ni kapatmaya yönelik olduğu iddialarına da yer verilen açıklamada, “Ombudsman yazdığı rapor ile Cumhurbaşkanlığı’nın Sayın Hüseyin Gökçekuş hakkında soruşturma açıp, görevden alabileceğini teyit etmiştir. Sayın Akıncı’nın etrafında bulunan bazı danışmanları ve başsavcılık tarafından yanıltıldığı açıktır” ifadeleri kullanıldı.
“DERHAL SORUŞTURMA MEMURU ATAMALI”
Basın açıklamasında “Temel talebimiz Sayın Akıncı’nın derhal bir soruşturma memuru atayarak, elimizdeki belgelere ve kanıtlara göre YÖDAK Başkanlığı makamında oturması sakıncalı olan Sayın Hüseyin Gökçekuş’u derhal görevden alması ve kendisini icraatları nedeni ile yargıya sevk etmesidir. Biz elimizdeki belge ve bilgileri paylaşmaya hazırız” denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.