• BIST 10025.47
  • Altın 2956.432
  • Dolar 35.1368
  • Euro 36.5946
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 13 °C
  • Girne 13 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • İskele 13 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 6 °C

Akıncı, "Önümüzdeki 7 ay çok önemli"

'El Magarınası' Festivali'nin açılışında Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalarda bulundu...
Akıncı, "Önümüzdeki 7 ay çok önemli"

Görneç Köyü 4. El Makarnası Festivali başladı. Festival gün boyu devam edecek.

Görneç köy meydanında yer alan festivalin açılışına, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, milletvekilleri ve diğer yetkililer katıldı. Cumhurbaşkanı Akıncı'ya eşi Meral Akıncı da eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı ve eşi Meral Akıncı, festivalde stantları gezdi, vatandaşlarla sohbet etti, Köy Kadın Kursu’nun açılışını yaptı.

Akıncı festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Kıbrıs'ta yarından itibaren yıl sonuna kadar olan sürenin hayati önem taşıdığına işaret ederek, "Bu 7 ay; politik isteklilik, irade, kararlılık, karşı tarafın da görüşlerine kulak vererek ama kendi toplumumuzun hak ve çıkarlarını sonuna kadar savunarak eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabileceğimiz iki kesimli iki toplumlu federal bir yapıyı kurmak için çok önemli bir zaman dilimidir" dedi.

AKÇAGİL

Festivalin açılışını köy muhtarı Nevzat Akçagil yaptı ve festivale katılan herkese teşekkür etti. Akçagil, festival ile kültürel mirası, örf ve adetleri korumak ve ileri nesillere taşımak amacını taşıdıklarını belirterek, köyün Türk köyü olduğunu, yatırıma, gelişime açık olduğunu vurguladı. Akçagil, “Bu köy yüzde yüz Türk köyüdür, koçanlarında eşdeğer tahsis gibi belirsizlikler yoktur, köye rahat bir şekilde sorunsuz yatırım yapılabilir" dedi.

Hükümetlere köye yatırımın önünü açması ve kırsal kesim arsalarının gençlere verilmesi çağrısında bulunan Akçagil, yeni hükümete başarılar diledi, bu beklentilerin yerine getirilmesini istedi.

BAYRAKTAR

Serdarlı Belediye Başkanı Salih Bayraktar da, bugün doğasıyla bölgede ayrıcalıklı olan Görneç köyünde bu festivali düzenleyen ve katkı koyan herkesi kutladı, teşekkür etti.

Bugün dostlukların, gelenek, görenek, kültür ve yerel yemeklerin ileriye taşınacağına vurgu yapan Bayraktar, festivallerin; toplumların kültürlerinin ve geleneklerinin, önemli değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasındaki önemine dikkat çekti.

Birlik ve dayanışmanın ileriye taşınması için yerel yöneticiler olarak kendilerinin de bu tip festivallere destek vermeyi sürdüreceklerini belirten Bayraktar, festivale katılan herkesin güzel bir gün geçirmesini temenni etti.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, festivalde gördüğü heyecandan etkilendiğini, bu heyecanı sorumluluk duygusunun verdiğine işaret ederek, festivale katılım ve coşkunun başarıyı gösterdiğini kaydetti.

Akıncı, "El ele verilerek başarılmayacak iş yoktur" diyerek, tüm yetkililer ve örgütlerin el ele vermesiyle başarının geleceğine vurgu yaptı.

Festivallerin, Kıbrıs Türk halkının yaşam biçiminin aynası olduğunu, bunun el makarnasından kıyafete, davul zurnadan el işine ve stantlardaki yemeklere kadar hepsini kapsadığını ifade eden Akıncı, yaşam biçiminin kültür olduğunu vurguladı.

Bunları yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmanın herkesin görevi olduğunu ve bu festivallerin turizme de yansıtılmasının önemini belirten Akıncı, festivallerin sadece iç turizm değil uluslararası niteliğe de bürünebileceğine işaret etti.

KIBRIS SORUNU

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Cumhurbaşkanı Akıncı, köy muhtarının konuşmasındaki, "Bu köy yüzde yüz Türk köyüdür, koçanlarında eşdeğer tahsis gibi belirsizlikler yoktur, köye rahat bir şekilde sorunsuz yatırım yapılabilir" sözlerine değindi.

Akıncı bu konuda şunları söyledi:

"Muhtar tabiri caizse bizde temiz koçan var dedi. İşte arkadaşlar, Kıbrıs sorununu çözme azmimizin en temel unsurlarından biri bu konudur, gelecek belirsizliğinden kurtulmaktır. Topraktaki mülkiyet ilişkisi konusunu aşmanın en yegane tek yolu, Kıbrıs sorununu bir çözüme bağlamak ve uluslararası hukukun içine girmektir. Aksi takdirde bu konu yıllar yıllı AİHM'lerde sürüncemede kalmaya devam edecek, acaba bu toprağı alalım mı almayalım mı diye düşüneceğiz, gelecek kaygısı hep sürecektir.

Kıbrıs sorununu çözmenin en temel unsurlarından birisi de, işte bu konuları artık gelecek bakımından bertaraf edebilmektir. Ben temenni ederdim ki 1974'ten hemen sonra bu konuları bitirelim, en kolayı oydu. Ama ayrılık kökleşti, 2004'te gelen altın fırsatı biz değerlendirdik, Güney değerlendiremedi.

Şimdi sorumluluk, ödev bizim omuzlarımızda... Bu bireysel bir sorumluluk değil, toplumsal bir mesele. Ben bu görevi herkes, tüm toplum adına yürütüyorum. Ve bu sorumluluğumun gereği olarak çözüm için uğraşıyorum, gelecek kuşakların artık belirsizlikten kurtarılması adına uğraş veriyorum. Bu ülkede Kıbrıs Türk kurucu devlet bünyemizdeki arazilerde, binalarda, arsa ve tarlalarda tahsis eşdeğer Türk koçanı veya başka bilmem ne miydi sorularının sorulmayacağı, artık bu konunun tarihe mal edileceği, herkesin malına malım diyebileceği yeni bir döneme adım atabilmek için uğraşıyorum, inşallah el birliğiyle bunu başarırız."

"YARINDAN İTİBARENKİ 7 AYLIK SÜRE HAYATİ ÖNEME HAİZ"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün Güney'deki milletvekilliği seçimlerine de işaret ederek, bu seçimlerin kendi iç meseleleri olduğunu, ancak nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın yarından itibaren bu yıl sonuna kadar geçecek 7 aylık sürenin hayati öneme haiz bir dönem olacağını vurguladı.

Akıncı şöyle devam etti:

"Bu 7 ay; politik isteklilik, irade, kararlılık, karşı tarafın da görüşlerine kulak vererek ama kendi toplumumuzun hak ve çıkarlarını sonuna kadar savunarak, eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayabileceğimiz iki kesimli iki toplumlu federal bir yapıyı kurmak için çok önemli bir zaman dilimidir.

Bu zaman dilimini ben, halkım adına en iyi şekilde kullanacağıma söz veriyorum ve temenni ediyorum ki Güney’deki liderlik de aynı şekilde hareket eder ve yeni bir geleceğe hep beraber ulaşırız, barış içinde herkesin kazançlı çıkabileceği, gerginliklerden uzak işbirliğinin hakim olacağı, bu çerçevede Türkiye ile Yunanistan'ın da ilişkilerinin gelişeceği, Türkiye'nin AB ilişkilerinin daha iyiye gideceği yeni bir döneme hep birlikte adım atarız."

Akıncı konuşmasının sonunda festivale katkı koyan ve emeği geçen herkesi kutladı.

Konuşmalarının ardından halk dansları gösterisi yapıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler