• BIST 9734.89
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 15 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 7 °C

Akıncı “Türkiye” dedi

Cumhurbaşkanı Akıncı yaptığı açıklama ile olası bir çözümde Türkiye’nin garantörlüğünün istendiğini kaydetti ve müzakere masasında Güney Kıbrıs’a dolaylı olarak mesaj gönderdi.
Akıncı “Türkiye” dedi
LİDERLERDEN BİLGİLENDİRMELER BAŞLADI:  Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde yoğun şekilde devam eden görüşmelerde bir yandan farklı kaynaklardan uzlaşılan noktalar yavaş yavaş kamuoyunun gündemine gelirken diğer yandan ise 2016 yılının Mayıs ayına doğru referandumun olabileceği Anastasiades’in açıklamaları ile gündeme geldi. Liderler kamuoyuna daha açık şekilde açıklamalar yapmaya başladı.
“TÜRKİYE’NİN GARANTÖRLÜĞÜ İSTENİYOR”: Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün yaptığı açıklamada garantiler konusuna değindi ve Kıbrıslı Türklerin güvenliğinin Türkiye’den geçtiğini söyledi. Akıncı bunun Kıbrıslı Türklerin talebi olduğunu da sözlerine ekledi. Öte yandan Akıncı tüm KKTC yurttaşlarının yeni federasyonun vatandaşı olacağını ve aylar içinde çözümün olabileceğini de dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıslı Türkler güvenliklerini Türkiye’nin garantörlüğünün devamında görüyor” dedi. Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıslı Türklerin garanti ve güvenlik konusundaki taleplerine anlayış gösterilmesi gerektiğini de belirtti.

Garanti ve güvenlik konusunda Kıbrıs Türk halkının kendini güvende hissedeceği bir çözüm bulmanın önemine vurgu yapan Akıncı, halkın talebinin Türkiye’nin garantörlüğünün devam etmesi yönünde olduğunu, buna saygı gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Akıncı, bugün güvenlik ve garantörlük konularına ilişkin Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) değerlendirmelerde bulundu.

“NEYİN GARANTİ EDİLECEĞİ ORTAYA ÇIKMALI”

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs sorununda 47 yıldan beri devam eden müzakerelerin olumlu bir sonuca vardırılabilmesi için 6 aydan beri yoğun bir uğraş verildiğini, 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamada da ifade edildiği gibi, iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı iki kesimli iki toplumlu federal bir yapının kurulması için çaba harcamaya devam ettiklerini belirtti.

Ortak metinde de ifade edildiği gibi bu anlaşmanın hem AB ilkelerini gözeteceğini hem de siyasi eşitlik içinde iki kesimliliği iki toplumluluğu da göz önünde bulunduracağını vurgulayan Akıncı, “Bizim açımızdan AB ilkelerinin önemli olmasının yanı sıra BM parametrelerinin de önem taşıdığı aşikardır” dedi.

Bu çerçevede 90’lı yılların başından beri BM parametresi halinde olan ve iki kesimliliğe açıklık getiren prensiplerin de önemli olduğuna değinen Akıncı, Kıbrıslı Türklerin kendi bölgelerinde kurucu devletlerini kendi iradeleri ile yönetmelerinin yanı sıra nüfus ve mülkiyet sahipliği açısından da sarih çoğunluk sahibi olmalarının, çözümün Kıbrıs Türkleri açısından vazgeçilmez temel prensiplerinden olduğunu vurguladı.

Bulunacak olan çözümün nasıl garanti edileceği konusunun önem taşıdığına işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun için de neyin garanti edileceğini ortaya çıkarmak gerektiğini kaydetti.

Akıncı, “Garanti ve güvenlik düzenlemeleri dışında kalan diğer beş başlıkta konuların tümüyle sonuçlandırılması ve kurulacak olan yapının ortaya çıkması gerekmektedir ki bu yapıyı nasıl garanti edeceğimizi konuşma noktasına gelebilelim” dedi.

“GÜVENLİK VE GARANTİ KONULARI EN SONA BIRAKILDI”

Güvenlik ve garanti konularının en sona bırakıldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, bunun bir diğer nedeninin; bu konuların iki toplumu ilgilendirdiği kadar, üç garantör ülkeyi de ilgilendirmesi olduğunu söyledi.

“BEŞLİ TOPLANTI GEREKLİ OLACAK”

Garantör ülkelerin onaylamayacağı bir değişikliğin, garanti sisteminde yer alamayacağını ifade eden Akıncı, “Dolayısıyla son safhada beşli bir toplantının gerekli olacağı aşikardır” dedi.

Rum tarafının garantilerle ilgili kendi anlayışını ortaya koyabileceğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, onların kendi taleplerini seslendirebileceklerini belirtti.

Akıncı, “Ancak Kıbrıs Türk halkı açısından önemli olan güvenliklerinin nasıl sağlanacağı ve bunun kendilerinin arzu ettiği çerçevede olmasıdır. Başkalarının arzu ettiği bir şekilde değil, kendini güvende hissedeceği bir çerçevede garanti ve güvenlik konusunda çözüm isteyecektir” diye konuştu.

Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin garantörlüğünü istediklerine vurgu yapan Akıncı, Rum toplumunun kendini tehdit altında hissetmemesinin önemli olduğunu, ancak Kıbrıslı Türklerin de bu konudaki taleplerinin anlayışla karşılanmasının şart olduğunu ifade etti.

Akıncı, “Ben öyle inanıyorum ki bulunacak çözümün bütün temel taşları ortaya çıktıktan sonra, her iki tarafı da tatmin edecek düzenlemeler yapılabilir. Yeter ki öncelikle yapılması gerekenleri tamamlayabilelim” diye konuştu.

“AYLAR İÇİNDE ÇÖZÜM OLABİLİR”

Cumhurbaşkanı Akıncı, irade ve niyet olduğu takdirde çözümün aylar içinde gelebileceğine yönelik inancını yineleyerek, bu kanaatini sürdürdüğünü belirtti.

Akıncı, daha çözümlenmesi gereken başlıklar bulunduğunu, toprak konusuna henüz ayrıntılı olarak girilmediğini, mülkiyet konusunda pürüzlerin aşılmadığını, ancak niyet ve irade olursa bu konularda ilerleme sağlamanın mümkün olduğunu söyledi.

VATANDAŞLIK KONUSU

Önümüzdeki aylarda referanduma gitmenin olasılık dahilinde bulunduğunu belirten Akıncı, vatandaşlık konusuyla ilgili de bazı açıklamalarda bulundu. Tüm KKTC yurttaşlarının Birleşik Federal Kıbrıs vatandaşı ve AB vatandaşı olacaklarını söyleyen Akıncı, bu konuda herhangi bir farklılık olmadığını belirtti.

Kıbrıslı Türkler ve Rumların vatandaşlık sayılarının dondurulamayacağını vurgulayan Akıncı, nüfusun doğal akış içinde gelişeceğini, bu konunun herhangi bir şekilde oranlarla sınırlandırılmayacağını vurguladı.

  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler