Uluslararası Altın Ada Film Festivali dün gece başladı. Creditwest Bank ana sponsorluğunda bu yıl ilki gerçekleştirilen ve 13 Kasım’a dek sürecek festivalin açılışında, ünlü Kıbrıslı Türk Yönetmen Derviş Zaim’in “ Balık “ filmi gösterildi.
GAÜ Spectrum Uluslararası Kongre Merkezi’ndeki film gösterimi öncesinde fuayede kokteyl düzenledi. Konuşmaların yapıldığı etkinlikte, Türk sinemasına katkı koyan oyuncular Erdal Özyağcılar ile Demet Akbağ’a ve Kıbrıslı yönetmen Derviş Zaim’e layık görülen onur ödülleri takdim edildi.
GÜZELPINAR: “FESTİVALİ GERÇEKLEŞTİRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ”
Altın Ada Uluslararası Film Festivali Direktörü Yeşim Güzelpınar, yaptığı konuşmada, Kuzey Kıbrıs’ta uluslararası bir film festivali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, katkı koyanlara teşekkür etti.
Festivalde insan hakları, kadın, çocuk ve çevre konulu İngiliz ve Kıbrıs sinemasından örnekler sunulacağını belirten Güzelpınar, amaçlarının Kıbrıs’ı uluslararası sanat ve sanatçılarla buluşturmanın yanısıra, ülkedeki sinema üretimine ve bu alanda gençlerin yetişmesine katkı sağlamak olduğunu vurguladı.
Bu amaçla festivalde Kıbrıs kategorisinde 2 alanda yarışma açıldığını dile getiren Güzelpınar, bu yarışmaların sonuçlarının da kapanış gecesinde açıklanacağını söyledi.
EROL: “FESTİVALE TİYATROYU DA EKLEYEREK DEVAM ETMEK İSTİYORUZ”
Festival ana sponsoru Creditwest Bank Genel Müdürü Süleyman Erol ise 20’nci yılını kutlayan bankanın çevre, kültür ve sanat alanlarında projeleri hayata geçirmeyi hedeflediğini kaydetti.
Bu projelerden biri Creditwest Bankası Anı Ormanı, diğerinin ise ülke sanat ve sanatçısını dünya sanatçılarıyla buluşturma olduğunu belirten Erol, Altın Ada Uluslararası Film Festivali’ne bu kapsamda sponsor olduklarını söyledi.
Türkiye ve dünyada artık sinemanın sadece bir kültür sanat aktivitesi olarak görülmediğini, ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan dev bir sektör haline geldiğini belirten Erol, ”Dileğim çevremizi kirletmeyecek ve güzel ülkemize önemli katkı sağlayacak bu sinema sektörü için buranın bir platform ve merkez olmasıdır” dedi.
Süleyman Erol, festivale tiyatroyu da ekleyerek devam etmek istediklerini kaydetti.
SİBER “KÜLTÜR VE SANAT İLE TANITIM, O ÜLKENİN GÜLEN YÜZÜ”
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber de yaptığı konuşmada, ülkenin ilk film festivali Altın Ada Uluslararası Film Festivali’ne tanıklık etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirterek, festivalin, ülke kültür, sanat ve tanıtımına katkı yaparak yıllarca devam etmesini diledi.
Festivalde, değişik ülke sinemalarından örnekler yanında, Kıbrıs sinemasından da 20 kadar filmin izleyiciyle buluşacağını belirten Siber, festivalin ülkede kültür ve sanat yanında, kendini sinema alanında geliştirmek isteyen gençlere de önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
Bu topraklarda doğan ve uluslararası alanda tanınmış bir yönetmen olan Derviş Zaim’in bu ülkede sinemaya ilgi duyan gençler için önemli bir örnek olduğunu ifade eden Siber, festivalin Kuzey Kıbrıs’a önemli katkı sağlayacağına inanç belirtti.
Siber, bir ülkenin uluslararası alanda kültür ve sanat yoluyla tanıtımının, o ülkenin gülen yüzü ve yumuşak gücü olduğunu da vurguladı.
ÖDÜL TÖRENİ
Etkinlik onur ödülü alan sanatçıların özgeçmişlerinin okunmasıyla devam etti.
Erdal Özyağcılar’a ödülü Creditwest Bank Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Altınbaş tarafından verildi. Geceye katılamayan Demet Akbağ’ın ödülünü ise ‘Sevdaluk’ dizisinde rol arkadaşı olan Erdal Özyağcılar aldı.
Ödülü aldıktan sonra kısa bir konuşma yapan Erdal Özyağcılar, ilki düzenlenen bir film festivalinin gala gecesinde bulunup, onur ödülü almaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi ve kendini bu ödüle layık görenlere teşekkür etti.
Festivalin gerçekleşmesine katkı koyan başta ana sponsor Craditwest Bank ve Altınbaş Holding’i kutlayan Özyağcılar, festivalin tiyatroyu da içine alarak, uzun yıllar devam etmesini diledi.
Törende daha sonra Kıbrıslı Türk Yönetmen Derviş Zaim’e ödülünü ise Oscar Ödüllü Yönetmen, Yapımcı ve Yazar Peter Pudakowski verdi.
ZAİM: “SİNEMA ADINA DAHA YÜRÜYECEĞİM UZUN BİR YOL, YAPACAĞIM ÇOK İŞ VAR”
Derviş Zaim, törende yaptığı konuşmada, onur ödülüne layık görülmekten ve bu topraklarda doğmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğunu ifade etti. Zaim, sinema adına daha yürüyeceği uzun bir yol ve yapacağı birçok iş olduğunu söyledi.
Derviş Zaim,Altın Ada Uluslararası Film Festivali’nin gerçekleşmesine katkı koyanları kutlayarak, festivalin uzun yıllar devam etmesini diledi.
5 DEĞİŞİK SALONDA 50’DEN FAZLA FİLM
Festivalde 7 gün boyunca 50’nin üzerinde uzun metraj, kısa metraj ve belgesel filmler, 5 değişik salonda izleyiciyle buluşacak.
Film gösterimleri, Lemar Girne,Lemar Kaymaklı, Lemar Mağusa, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Gothe Enstitüsü, Dayanışma Evi, La Chateau Lambousa ve Girne Amerikan Üniversitesi’nde gerçekleşecek.
“Kıbrıs Sineması” kuşağında bir yarışmanın düzenleneceği festivalde, “En iyi Kısa Kurmaca Film” ve “En iyi Belgesel Film” dallarında ve 2 kişiye de “Umut Vaad Eden Sinemacı” kategorilerinde ödüller verilecek.
İngiltere’de faaliyet gösteren Balık Arts ve Kıbrıs’taki Altın Ada Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen festivalin hamiliğini Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi Barones Meral Hussein-Ece ile oyuncu Tamer Hassan yapıyor.
Ana sponsorluğunu Creditwest Bankası, yardımcı sponsorluğunu da Girne Amerikan Üniversitesi’nin yaptığı festivalin iletişim sponsorluğunu Kuzey Kıbrıs Turkcell; medya ortaklığını ise BRT ve Kıbrıs Gazetesi üstleniyor.
Festivale ayrıca Independent Film Trust, Raindance Film Festivali, East Anglia Üniversitesi (Film Bölümü), Home for Cooperation, Movies that Matter Film Festivali, Detmold Uluslararası Kısa Film Festivali, Datça Uluslararası Kısa Film Festivali, Kıbrıs Türk Toplum Derneği ve Youth Power Cyprus katkı koydu.
Festival için biletler Lemar gişelerinden temin edilebilecek. Tam biletin 10 Türk Lirası olarak belirlendiği festivalde öğrenci, engelli ve 65 yas üstü için biletler 5 Türk Lirası’ndan satılacak. Kombine biletlerin fiyatı ise 85 Türk Lirası olarak belirlendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.