Tüm dünyada yüksek oranda seyreden enflasyonlar ve üstüne gelen enerji krizine merkez bankalarından gelen gelen şahin tonlar eklenince piyasalarda gerginlik seviyesi artmış vaziyette. Yatırımlar bu hafta özellikle merkez bankaları ve ABD'den gelecek enflasyon verisinden gelecek haberleri bekler vaziyette.
Yatırım uzmanı Yusuf Kavak, Merkez Bankalarının sıkılaştırma politikasını değerlendirdi. Kavak’a göre, 'Son zamanlarda, Fed’in yanı sıra ECB’nin de (ki BoE başladı) parasal sıkılaştırmaya yeşil ışık yakması ve jeopolitik meseleler kaynaklı olarak oldukça artan riskler; küresel çapta risk alma iştahını baltalamakta.'dedi ve cümlelerine şu şekilde devam etti, ' Bu bağlamda, -önceki iki haftada görülen kısmi toparlanmalara karşın- borsalar üzerinde devam eden baskı; yatırımcıları güvenli liman varlıklarına yönelmeye teşvik ediyor ve Ons altın da bu güvenli liman talebinden kısmen destek bulmakta.
Şu an için 1820 seviyesine yakın fiyatlanan emtiada, yukarı yönlü hareketlerde 1832 seviyesi üzerine yerleşme durumunda; teknik olarak ilk etapta 1849 seviyesi izlemeye alınabilir. Orta vadeli hareketin ivme kazanması için ise; 1869-1877 direnç bariyerinin aşılması gerekmekte. Öteki taraftan, mevcut fiyatlardan görülebilecek geri çekilmelerde, 1810 seviyesinin altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; 1795-1782 destek bölgesi yeniden takip edilebilir.'
ALTIN FİYATLARI İÇİN EN KRİTİK VERİ İSE ENFLASYONLAR
ABD enflasyon verisi ise kritik vaziyette. Kavak, 'Haftanın kalanında; majör merkez bankalarının sıkılaştırma senaryolarına ışık tutacak veri ve haber akışları, fiyatlamalar açısından hayli kritik olacak. Bu bağlamda, 2022 yılında sıkılaştırma beklentisi olan başta Fed olmak üzere majör merkez bankalarının yetkililerinden gelecek açıklamaları ve yine ABD’nin TÜFE rakamları gibi sıkılaştırmaya yön verebilecek verilerin sonuçlarını takip etmekte fayda görüyoruz. Yine, Rusya-Ukrayna gerginliği gibi jeopolitik risklerin durumu da önemli olacak.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Güvenli liman fiyatlamalarının devamlılığı için; risk iştahında oluşan zayıf seyrin de devam etmesi gerekmekte. Aksi takdirde, yani; risk alma iştahının hızla toparlanması durumunda, ons altın hızla satış baskısı içerisine girebilir.
ALTIN FİYATLARI ÇAKILABİLİR
Fakat; Fed, ECB ve BoE gibi majör merkez bankalarına yönelik sıkılaştırma beklentilerinin devamıyla tahvil faizlerindeki yükselişin de devam etmesi durumunda; ons altın üzerinde yeniden satış baskısı ortaya çıkacaktır. Bu kapsamda, 1877 bölgesi sağlam temeller ışığında aşılmadığı sürece; ons altında oluşan yukarı yönlü atakların satış baskısı ile karşılaşabileceğini ve merkez bankalarının sıkılaştırmalarının yaklaşması ile de fiyatlarda hızlı bir çöküş olabileceğini düşünmekteyim.' açıklamalarında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.