Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununda çözümün sağlanması için, Türkiye’nin tutumunun rol oynayacağını, çünkü Türkiye’nin mutlak tutumuna bağlı başlıca konular bulunduğunu savundu.
Fileleftheros gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, bu açıklamayı, dün, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Paris’te gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığını yazdılar.
Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Fransa Cumhurbaşkanı Fransçois Hollande ile yaklaşık bir saat süren görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, görüşmeyi yaratıcı olarak nitelendirirken ikili ilişkilerin yanı sıra Kıbrıs sorunundaki son durumu, sarf edilen ve ortaya konulan hedefin sağlanması için sarf edilecek çabaları ele alma fırsatı bulduklarını ifade etti.
Anastasiadis, hedefin, Kıbrıs halkının bütünü, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar tarafından kabul edilecek bir çözümün sağlanması olduğunu belirterek “bu söyleyeceğim iyimserlik olacak ama çözüm neden 2016 yılı sonundan önce olmasın” şeklinde ifade de kullandı. Anastasiadis, çözümde, Türkiye’nin rolünün, önemli rol oynayacağını da savundu.
Bir gazetecinin, “Fransa’nın, Türkiye’ye yönelik tutumunun, diğer AB üyesi ülkelere kıyasla daha katı olduğuyla” ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Anastasiadis, Fransa’nın tutumunun uluslararası hukuk ile örtüştüğünü, Türkiye lehine veya aleyhine değil, uluslararası hukuk lehine olduğunu ifade etti.
Fransa Cumhurbaşkanı’nın Suriye konusunu ele alıp almadığı sorusu üzerine ise Anastasiadis, “evet” yanıtını vererek, diyaloğu, Avrupa Konseylerinde de sürdüreceklerini belirtti.
ANASTASİADİS: TOTAL BAŞKANI ADA’YA GELECEK”
Görüşme sırasında, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile, TOTAL şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesine” ilgi duyması konusunu ele alıp almadıklarının sorulması üzerine Anastasiadis, Hollande’ın bu konuda bir şey dile getirmediğini söyledi.
Anastasiadis açıklamasının devamında, şirket yöneticileri ile Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in, sabahleyin, istişarede bulunduklarını, TOTAL Başkanı’nın Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini ve kendisinin de TOTAL Başkanı ile görüşme imkanına sahip olacağını belirtti.
AB kanunları ve gözetiminde uluslararası bir ihaleye çıktıklarını, sonuç olarak Fransa Cumhurbaşkanı’nın müdahalesinin mümkün olmadığını söyleyen Anastasiadis, Fransız, İtalyan ve Amerikan hükümetlerinin ilgisini bildiklerini de ifade etti.
Habere göre, Anastasiadis’e görüşmede Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ve Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ile diğer yetkililer de eşlik etti.
FRANSIZ CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN AÇIKLAMASI
Fileleftheros gazetesi, Fransa Cumhurbaşkanlığı’nın, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis arasındaki görüşmenin ardından bir açıklama yaptığını yazdı.
Habere göre yapılan açıklamada, her iki yetkilinin, görüşmede Kıbrıs’ın yeniden birleşmesine ilişkin müzakerelere odaklandığı belirtildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerde hakim olan ortamı ve sağlanan ilerlemeyi selamladığı belirtilen açıklamada,bir anlaşmanın, gerek Kıbrıs Türk toplumu gerekse Kıbrıs Rum toplumu için, ayrıca bölgesel işbirliği için sahip olacağı öneme de vurgu yapıldığı ifade edildi.
Hollande’ın ayrıca AB’nin, süreci desteklemeye devam etmesi yönünde çağrı yaptığı da belirtildi.
GÜNEY KIBRIS’IN GÜVENLİĞE İLİŞKİN ÖNERİSİ FRANSA’NIN DESTEĞİNİ ALDI
Politis gazetesi “Fransa’nın Desteğini Aldı” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs Rum tarafının güvenlik ve garantilere ilişkin önerisine yönelik olarak Fransa’nın mutlak desteğini aldığını yazdı.
Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Kıbrıs Rum tarafının, İngiltere’nin Brexit kararının ardından AB üyesi güçlü ülke olarak Güvenlik Konsey’inde kalan tek ülke Fransa olmasına bağlı olarak Fransa’nın desteğini önemli olarak addettiğini belirtti.
Habere göre bir kaynak, Fransa’nın, önerinin genel çerçevesinin iyi bir çözüm olduğunu düşündüğünü ayrıca AB üyesi bir ülkenin güvenliğinin, üçüncü bir ülkeye, özellikle AB üyesi olmayan bir ülkeye, dayanmasının mümkün olmadığı şeklindeki bilindik tezini de teşkil ettiğini ifade etti.
Gazete, Kıbrıs Rum tarafının önerisinin, Güney Kıbrıs’ın ortakları tarafından ve Bratislava’daki zirvede olumlu karşılık bulduğunu, Anastasiadis’in bu desteği müzakere masasında değerlendirme girişiminde bulunacağını yazdı.
Gazete haberinde ayrıca, “uluslararası unsurun, Kıbrıs Rum tarafının geçiş dönemine ilişkin Türkiye ve Yunanistan’ın katılımıyla uluslararası jandarmaya yönelik fikirlerine teveccüh gösterdiğinin de ortaya konulduğunu” belirtti.
Gazete aynı haberinin içerisinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasaidis’in dün öğleden sonra Ada’ya döndüğünü de yazdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.