Kathimerini gazetesi “Ankara Beşli Konferansa Yatırım Yapıyor” başlığıyla verdiği haberinde Ankara’nın, Kıbrıs sorunu çerçevesinde beşli konferansa yatırım yaptığını, buna çok yönlü yaklaştığını ve ayrıca uluslararası konferansta, Kıbrıs sorununun kritik boyutlarına ilişkin “tüm pazarlığın” yer alabileceğini düşündüğünü savundu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da aynı çizgide hareket ettiğini yazan gazete, BM Genel Kurulu çerçevesinde, Türk tarafının ve Kıbrıs Türk tarafının, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Atina ve uluslararası unsurların beşli konferansa ilişkin niyetleri konusunda ağız yokladığını da ileri sürdü.
Ankara’nın, Kıbrıs Rum tarafının ve Atina’nın, böyle bir ihtimale hazır olup olmadığı bilgisini almaya ilgi gösterdiğini savunan gazete Ankara’nın, aynı zamanda, madem ki Akıncı liderliği, Kıbrıs sorununa ilişkin zaman çerçevesinin azaldığını ima ediyor, uluslararası unsurdan, “hızlı çözüm” için Kıbrıs Rum tarafına ve Atina’ya baskı yapmasını istediğini de ileri sürdü.
Türk stratejik araştırma merkezi “SETA” araştırmacıları ile Türkiye’deki iktidar partisi üyeleriyle iletişim halinde olduğuna atıfta bulunan gazete, bu kişilere, “Türk tarafının hızlı çözüm ve beşli konferansa ilişkin ısrarının şifresinin nasıl çözümleneceğine” dair soru yönelttiklerini belirtti.
Habere göre, cevap, “Türkiye, Kıbrıs sorununda zaman çerçevesinin azaldığını dile getirirken blöf yapmıyor, bunun aksine, öneme sahip olan gerçekleri vurguluyor” şeklinde oldu.
Gazete ayrıca aynı kaynakların, Türkiye Cumhurbaşkanlığı’nda, Kıbrıs sorunu ve müzakerelere ilişkin “sabrın” hızlı bir şekilde kaybolduğu bilgisini aktardıklarını da yazdı.
Habere göre, aynı kaynaklar yaptıkları açıklamada “çözümü arzuladıklarını ve Kıbrıslı Türklerin özerkliğini ve güvenliğini garanti altına alacak olan federal çözümü desteklediklerini, bunun da, daha uzun bir süre izleyici konumunda kalacakları anlamına gelmediğini” ifade ettiler.
Gazete, kaynakların, ABD’deki başkanlık seçimlerine ve BM liderliğinin değişecek olmasına da atıfta bulunduklarını belirterek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son mesajlarının da aynı yönde olduğunu anımsattı.
“ANKARA’NIN ÇÖZÜME İLİŞKİN SİYASİ İRADESİ”
Öte yandan Fileleftheros gazetesi “Ankara’nın Kıbrıs Sorununun Çözümüne İlişkin Siyasi İradesi Havadan Sudan Konuşma” başlıklı haberinde, “Erdoğan Hükümeti” olarak nitelendirdiği Türk hükümetinin, Kıbrıs sorununa ilişkin olarak AB yetkililerine, somut bir içeriği olmayan, “havadan sözler” servis ettiğini ileri sürdü.
Gazete, ancak bu durumun, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yi, Ankara’yı övme ve ‘Ankara’nın, Kıbrıs sorunun çözümüne ilişkin net bir siyasi iradeye sahip olduğunu! dile getirmesini engellemediğini savundu.
Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak, Türk hükümetinin, Türkiye’deki iki AB heyetine yönelik olarak, Kıbrıs sorununun çözümüne hazır olduğunu bildirmekle yetindiğini yazdı.
Gazete, Türk hükümetinin bu söylemlerinin, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Elmar Brok’un Ankara’ya yaptığı ziyareti ile Brüksel’in Yüksek Temsilci Federica Mogherini ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri AB Komiseri Johannes Hahn’ın temsil ettiği AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı çerçevesinde dile getirildiğini yazdı.
Gazete, Türkiye’nin, her iki durumdaki söylemlerinin, “genel ve belirsiz” olduğunu savunurken, Türkiye’nin, Annan Planı döneminde takındığı tavra atıfta bulunarak “Kıbrıs sorununun çözümüne hazırız” dediğini yazdı.
Gazete ayrıca Mogherini’nin, Türk Hükümetini övmesinin, Güney Kıbrıs’ta endişe ve düşünceye sebep olduğunu belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.