Rum yönetiminin perde gerisinde üçüncü taraflarla, Kıbrıs sorununda varılacak anlaşmadan sonra Ada’da “Uluslararası Polis Gücü” kurulması fikrini istişare ettiği haber verildi.
Fileleftheros’a göre Rum tarafının düşündüğü “Uluslararası Polis Gücü”, “jandarma niteliğinde olacak. Yerel ve federal polislerin yetkisine giren suçları araştırmayacak. Bu güce, bugün Kıbrıs sorununa şu veya bu şekilde müdahil olanlar da, yani Türkiye de dahil çeşitli ülkeler katılabilecek.”
“Güvenlik İçin Uluslararası Polis” başlıklı haberinde Rum yetkililerin son dönemde yurtdışı temaslarında, uluslararası polis gücü fikrini gündeme getirdiğini vurgulayan gazete, Türk tarafının, çözüm sonrasında Ada’da bir askeri üs kurulması tezi olduğunu iddia ederek, Rum tarafının bu “uluslararası polis gücü” fikrini bu teze karşılık geliştirdiğini savundu.
Habere göre Rum tarafının bu fikrini Ankara’nın önüne koyma görevini Amerikan hükümeti üstlenecek. İktidardaki son dönemine giren ABD hükümeti, Kıbrıs sorununa yardımcı olmak için siyasi ve teknik düzeyde inisiyatifler de üstlendi. Bu çerçevede ABD, uzmanları aracılığıyla federal polis ve federal anayasa konularında yardımcı olacak. Keza Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis hafta içinde yaptığı bir açıklamada “BM’nin iyi niyet misyonunda anayasa konusunda Amerikan uzman da yer alarak BM’nin misyonunu takviye edecek” demişti.
Gazete, garanti sisteminin artık Kıbrıs’ta uygulanamayacağı görüşünde olan Yunanistan’ın da güvenlik konusunda çeşitli fikirler geliştirmekte olduğunu yazdı. Gazete “Ana hedefi, Kıbrıs’ta tam bağımsızlık olması olan Atina, müdahil ülkeler arasında bir dostluk anlaşması yapılmasıyla ilgili çeşitli senaryolar üzerinde çalışıyor” ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.