• BIST 10032.45
  • Altın 3049.656
  • Dolar 35.4234
  • Euro 36.3085
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 10 °C

Arter: "Suyun fiyatı pahalı fakat başka alternatifimiz yok"

İsmail Arter, Türkiye’den gelen suyun tonunun 2.3 TL’den satılmasının kendileri açısından bir sakınca doğurmayacağını söyledi
Arter: "Suyun fiyatı pahalı fakat başka alternatifimiz yok"

Çiğdem AYDIN

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Türkiye ile yapılan su anlaşması ve kentte yaşanan su sorunu hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’den gelen suyun 2.3 TL’ye belediyelere satılması konusunu değerlendiren Arter, bu rakamın yüksek olmasına rağmen, aynı fiyata denizden tuzlu su elde ettiklerini ve başka alternatif olmadığını söyledi.

Gazimağusa’da bir çocuğun içtiği şebeke suyundan rahatsızlanmasını ve akabinde “Tifo” teşhisi konulması konusuna da değinen Arter, “Şebekedeki içme ve kullanma sularına tahlil yapıldığını ancak suyun nereden alındığını bilinmediğini, bu konunun araştırıldığını belirtti. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Soru: Gazi Mağusa’da su sıkıntısı nasıl gideriliyor?

Yanıt: Şu anda geçmişte yaşadığımız büyük su sıkıntımız yok. Ama her halükarda Türkiye’den gelen suyun bağlanmasını bekliyoruz. Bizim o konuda meclis kararımız da var. Sadece geçiş dönemi için. Biz bu kararı aldığımızda fiyatı henüz belli de değildi ama şunu da belirtmek lazım, bizim su ihtiyacımızın yarısını denizden arıtma yoluyla karşılıyoruz, onun da 1 dolara yakın bir fiyatı var.

Dolayısıyla 2.3 TL rakamı fazla bulmadık çünkü zaten biz onun için denizden elde edilecek su için ödüyoruz. Ama bu rakam her halükarda yüksektir belediyemizin su için harcadığı para ile sudan topladığı para arasındaki farka baktığımda ben her sene açık veriyor, o kesin. Şunu da belirtmek lazım diğer alternatifi susuz kalmaktır başka alternatifi yoktur bunun. Dolayısıyla biz şu anda denizden arıttığımız su ile 4 bin ton bazen 5 bine çıkıyor, geriye kalan miktarı da bazen Güzelyurt hattından, kayıtlı olan hattan alıyoruz. Özetle şu günlerde o içinde bulunduğumuz sıkıntıları yaşamıyoruz. Ama istenilen düzeyde mi hayır değil yine böyle iki, üç gün arayla veriyoruz şehre suyu.

Soru: Şu anda evlere kaç günde bir su veriyorsunuz, su nereden alınıyor?

Yanıt: Bizim bir depomuz var denizden geliyor (arıtma) diğer yarısı da Güzelyurt’tan eski hattan geliyor. Eski sıkışık günlerde 1 haftayı buluyordu şimdi iki, üç günde bir veriyoruz.

Soru: Mağusa’da su yuttuktan sonra yüksek ateş, kusma, ishal gibi şikâyetlerle hastaneye kaldırılan 6 yaşındaki çocuğa yapılan tahlil sonuçlarına göre “TİFO” teşhisi noktasında neler söyleyeceksiniz? Yanıt: Bu konuyla ilgili ben bir araştırma yapayım, şu anda elimde net bir bilgi yok. Özellikle yazılı bir rapor yok elimde. Ama bu durumu araştıracağım, doktor raporları ve bizdeki su tahlilleriyle inceleteceğim yine sizlere gerekli açıklamayı yapacağım. Benim bildiğim suya tahlil yapılıyor nereden oldu bu durum şu anda bilmiyorum. Tankerden de su alınmış olabilir onu bilemem. Şimdi su tankerleri de hangi kuyudan ne alır ne satar onu doğruya doğru kontrol edemedim. Yani bu durumda hangi sudur, hangi şebekedir, hangi hattan verildi bunlar hep doğru düzgün ortaya çıkarılmalıdır ki net konuşabilelim.

kaynak: diyaloggazetesi.

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler