• BIST 9957.33
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 18 °C
  • Girne 16 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 18 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 8 °C

Artrit Hastalığında Beslenme

Gaye TAŞKENTLİ

Artrit, eklemlerde iltihap oluşumudur. Yanlış beslenme, genetik yatkınlık, enfeksiyon, yaş ve stres gibi nedenler artrit gelişme riskini artırmaktadır. En sık görülen artrit türleri osteoartrit ve romatoidartrittir.

Romatoidartritte bağışıklık sistemi bozulur ve vücut kendi dokusunu yabancı bir dokuymuş gibi algılayarak, bu duruma karşı savaş başlatır. Eklem bölgelerinde şişlik, ağrı, sertleşme, kızarıklık, ısı artışı, iştahsızlık, yorgunluk, baş ağrısı vetükrük salgısında azalmagibibelirtilerle kendini göstermektedir. Hastalık tek eklemde olabildiği gibi birçok eklemi de etkileyebilir.Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür ve yaş ilerledikçe gelişme riski artar.

Osteoartrit, eklemlerde kıkırdak dokunun yapısında bozulma, kıkırdakta incelme, aşınma ve tahribatın ortaya çıktığı bir hastalıktır. Eklemlerde ağrı, en fazla görülenşikayettir. Obez olan kişilerde görülme oranı daha yüksektir.

Artrit hastalarının ilaç tedavisinin yanında beslenmesine de dikkat etmesi, iltihap oluşumunu azaltmaktadır.

Omega 3 yağ asitleri, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi, iltihabın ve eklem ağrılarının azaltılmasında etkilidir. Somon, uskumru, ton ve ringa gibi yağlı balıklar Omega 3 bakımından zengindir. Haftada en az 2 kez balık tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca ceviz, badem, semizotu ve keten tohumu gibi besinlerde Omega 3 içermektedir.

A, C, E vitaminleri ve selenyum, çinko minerali antioksidan özelliğiyle, bağışıklık sistemini güçlendirerek romatoidartritsemptomlarını azaltmaya yardımcı olurlar.

Sülfür; kemik, kıkırdak ve bağ dokularının onarımı için gereklidir.  Ayrıca vücutta kalsiyumun emilimini artırmaktadır. Bu nedenle artrit hastalığı olan kişilerin sülfür içeren besinleri tüketmeleri önerilir. Lahana, karnabahar, brokoli, soğan, sarımsak, kuru baklagiller ve yumurta sülfür içeren besinler arasında yer alır.

Zencefil ve ananas gibi besinlerde bulunan bromelinin maddesi, iltihabı azaltmaya yardımcıdır. Yapılan araştırmalar, zerdeçalın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve iltihap giderici etkisinin olduğunu göstermektedir.

Yapılan çalışmalarda romatoidartrit hastalarının doymuş yağ içeriği düşük, Akdeniz tarzı diyetle beslenmesinin hastalığın semptomlarını iyileştirdiği ve iltihaplanmayı azalttığı belirtilmiştir. Akdeniz diyeti, deniz ürünleri ve zeytinyağ tüketimine önem verildiği, tam tahıllar, kuru baklagiller, sebze ve meyveden zengin bir beslenme tarzıdır.

Bu hastalıkta bazı ilaçların kullanılması sonucu, demir yetersizliğine bağlı kansızlık görülebilir. Demir mineralinin en iyi kaynağı kırmızı et olmakla birlikte, tavuk, balık, yumurta, yağlı tohumlar (ceviz, badem vs.), kuru meyveler, yeşil sebzeler ve kuru baklagiller de demir içermektedir.

Artrit hastalığında kullanılan kortikosteroid içeren ilaçlar, vücutta kalsiyum emilimini zorlaştırabilmektedir. Bu nedenle süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyumdan zengin besinlerin tüketimine önem verilmelidir. D vitamini kalsiyum emilimini artırarak kemikleri güçlendirir. D vitaminin en iyi kaynağı olan güneş ışınlarından, uygun saatlerde yararlanılmalıdır.

Kortikosteroid tedavisi gören hastalarda ödem problemi olabileceği için, beslenmede tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır. Diyette potasyumdan zengin olan sebze ve meyve tüketimine önem verilmelidir.

Patates, domates, biber ve patlıcan gibi besinlerde bulunan solanin maddesi bazı hastalarda ağrıları tetikleyebilmektedir.

Çay ve kahve tüketimi de sınırlandırılmalıdır.

Daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için doğru beslenmeye önem verilmelidir.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları