• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Lefkoşa 9 °C
  • Mağusa 7 °C
  • Girne 12 °C
  • Güzelyurt 7 °C
  • İskele 7 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -1 °C

Atıktan elektrik üretim planlarının “endişe verici”

Atıktan elektrik üretim planlarının “endişe verici”

“BU PROJE İÇİN EN BÜYÜK TEHLİKELERDEN BİRİ, ÇÖP MİKTARININ TESİSİN ÇALIŞTIRILMASI İÇİN YETMEYECEĞİNİ BİLE BİLE HAYATA GEÇİRİLMESİ”

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), hükümetin çöpten elektrik üretme planının, ülkedeki atık miktarının yeterli olmaması halinde yurt dışından atık ithaline yol açacak olmasından dolayı  “endişe” verici olduğunu belirtti.

Hükümetin, "Atıktan Enerji Üretimi Tesisi kurma" tasarısıyla ile ilgili ÇMO’dan yapılan yazılı açıklamada, atıktan elektrik üretimi için nasıl bir sistemin öngörüldüğünün kamu ile paylaşılması çağrısı da yapıldı.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek’in, bakanlık olarak atık ithaline izin verilmeyeceği beyanına atıfta bulunulan açıklamada, “Bu proje için de en büyük tehlikelerden biri, çöp miktarının tesisin çalıştırılması için yetmeyeceğini bile bile hayata geçirilmesi ve yurt dışından atık ithaline izin verilmesi için yasal düzenlemeler yapılabilecek olmasıdır” denildi.

ELDE BİLİMSEL VERİ YOK

Açıklamada, çöpten elektrik üretimi yönteminin, ülkedeki atıkların normalden fazla nemli olmasından dolayı  “ekonomik ve etkili bir çare” olmadığı da savunuldu.

Proje için elde bilimsel veri bulunmadığı iddia edilen açıklamada, atıktan elektrik üretim çalışmalarının direktörlüğünü yürüten Yatırım Geliştirme Ajansı (YAGA) tarafından Lefkoşa için yapılan atık karakterizasyon çalışmasının, sadece Lefkoşa kentinin bir dönemlik atık karakterizasyonunu kapsadığını ve KKTC’nin tümünü ve tüm mevsimleri kapsayan bir çalışma olmadığı ileri sürüldü.

“ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİREME RAPORU İSTENECEK Mİ?”

Proje için çevresel etki değerlendrme raporu hazırlanıp hazırlanmayacağı sorusu da yöneltilen açıklamada, “Hiçbir bilimsel esaslara dayalı olmayarak kurulması planlanan tesisle ilgili endişelerimiz vardır” denildi.

ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİMİ

Çöpten elektrik üretimi yönteminde, çıkan baca gazının kontrol ekipmanlarının maliyeti çok yüksek olduğu, yüksek vasıflı personele ihtiyaç duyulduğu, oluşacak küller uzaklaştırılırken içlerinde bulunması muhtemel olan toksik maddelerin olumsuz etkileri için de önlem alınması gerektiği kaydedildi.

Ülkede yeterli denetimin yaptırılmadığı savunulan açıklamada, bu durumda tehlikeli atıkların ne olacağının da kaygı verici olduğu kaydedildi.

SORULAR

Atıkların ayrıştırılmasının öncelikli olması gerektiği kaydedilen açıklamada ayrıştırmanın, gündemde olup olmadığı, hangi bölgenin çöplerinin bu tesiste bertaraf edileceği, fizibilite çalışması yapılıp yapılmadığı, tesisin baca arıtma sisteminin nasıl olacağı, hangi kriterlerler , yasa ve tüzüklere göre denetleneceği konusunda da açıklama istendi.

GÜNGÖR

Son dönemde hizmete sokulan Güngör Düzenli Çöp Depolama Alanı’nda sızıntı suyu arıtma tesisi, transfer istasyonları, tehlikeli atıkların entegre sisteminin yapılmadığı kaydedilen açıklamada,  mevcut kapasite dolmak üzere olmasına rağmen, kapasitenin arttırılması için adım atılmadığını belirtti.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler