Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Sunat Atun, “TC ile yapılan müzakere değil işbirliğidir. Müzakere hak paylaşımının söz konusu olduğu durumlarda yapılır. Biz, Türkiye Cumhuriyeti ile eşdeğer devletiz, orası bizim anavatanımız” dedi.
Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Atun, geçen hafta Cuma günü resmi temaslar için KKTC’ye gelen Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile yaptığı görüşmeyi değerlendirdi.
Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Sunat Atun, Türkiye’nin, KKTC’nin en önemli pazarı olduğunu kaydederek, Türkiye ile iyi ilişkiler kurarak ticaret hacminin büyütülmesini gerektiğini söyledi.
Atun, “TC ile yapılan müzakere değil, işbirliğidir. Müzakere hak paylaşımının söz konusu olduğu durumlarda yapılır. Biz, Türkiye Cumhuriyeti ile eşdeğer devletiz, orası bizim anavatanımız” dedi.
Bakan Atun, TC Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile yapılan protokolle kendilerine önemli ve güçlü bir katkı sağlandığını kaydetti ve bundan sonra benzer işbirliklerinin artarak devam edeceğini vurguladı.
MERSİN KAPISI...
Atun, Mersin Kapısı’na da değinerek, “Mersin Kapısı aşılmaz” denilerek, ticarette arabesk bir kültür yaratıldığını, bunun değiştirilmesi için önümüzdeki günlerde Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Ticaret Dairesi’nden bir uzmanlar heyetinin Mersin’e gönderileceğini açıkladı.
Gönderilecek uzmanlar heyetinde Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın da birer temsilcisini bulundurabileceğini kaydeden Atun, sorunları yerinde görüp tespitte bulunacak uzman ekibin temasları sonucu elde ettiği bulgular ışığında bir eylem planı oluşturulacağını bildirdi.
Bakanlık açıklamasına göre, Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de KKTC’deki temaslarıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, tüm dünyada standart olarak bir ülkeye yatırım yapabilmek için belirli şartlar olduğunu belirterek, “KKTC'nin uluslararası saygınlığını arttırmak ve izolasyonunu izale etmek için Ada'nın akademik beyin gücünü mobilize etmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Türkiye’de 64. Hükümeti reform hükümeti olarak ilan ettiklerini söyleyen Tüfenkci, “Bu yapısal reformların içerisinde yargı reformu var. Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik adımlar var. Tüm bakanlıklar bu noktada kendilerini yeniden kontrol etmiş olacak. Bunun yanında biz zaten Avrupa Birliği’nin normlarına kendimizi hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı. Tüfenkci şunları kaydetti:
“Umuyoruz ki bu Ada'da da bir barış olduğunda KKTC bizden önce AB’ye girsin.
Burada Gıda Tarım Bakanlığı’nı ilgilendiren gıda ürünlerindeki belgelerin bizim tarafta da kabulü noktasında özellikle hayvansal ürünlerde Gıda Tarım Bakanlığı ile görüşmemiz gerekiyor. Çözülemeyecek şeyler değil, çözebiliriz. Gümrükleri tam otomasyona geçirirsek bunların çoğu halledilmiş olur. Bütün belgeleri tek belgeleme sistemi adına tek yerde topluyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.