KKTC Avcılık Federasyonu’nun eski Başkanı Nilhan Tayfunlu, avcılıkla ilgili Detay Gazetesi’ne çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“EN BÜYÜK PROBLEM YASADIŞI AVCILIK”:KKTC Avcılık Federasyonu’nun eski Başkanı Nilhan Tayfunlu, avcılık camiasının şuanda çok kötü durumda olduğunu ve avcılığın bitirildiğini vurguladı. Av koruculuk sisteminin etkisizleştirilmesiyle avcılıkta denetimin kalmadığını, dolayısıyla ülkenin en büyük problemlerinden olan yasadışı avcılıkla, avcılığın bitirildiğini söyledi.
“AVCILIK CAMİASI PARAMPARÇA”: Bugünkü sistemle avcılığın, geçen seneden daha da kötüye gideceğini, ava gidip av bulamayan avcılık camiasının önümüzdeki sezon, avlakları daha da kötü durumda bulacağını iddia eden Tayfunlu, bunu var olan sistemlerin bitirilmesine bağladı. Avcılık camiasının içerisine siyaset sokulduğu iddiasında da bulunan Nilhan Tayfunlu, “camia bu şekilde idare edilmeye çalışılıyor ve camia şuanda paramparçadır” dedi.
Rana SARRO
KKTC Avcılık Federasyonu’nun eski başkanı Nilhan Tayfunlu, avcılık camiasının çok kötü durumda olduğunu, avcılığın bitirildiğini vurguladı.
“Bu ülkenin en büyük problemi yasadışı avcılıktır” diyen Tayfunlu, avcılıktaki aksaklıkları, avcılık camiasındaki sorunları ve sıkıntıları Detay Gazetesi’ne anlattı.
2014 yılında 14 bin kişinin avlanma ruhsatı çıkardığını, ülkede 35 bin civarı av tüfeği olduğunu belirten Nilhan Tayfunlu, ‘av koruculuk’ sisteminin işlevsizleştirilmesiyle, avcılığın bitirildiğini söyledi.
Aralık 2012 yılına kadar 4 buçuk yıl boyunca Avcılık Federasyonu’nun başkanlığını yapan Nilhan Tayfunlu, Detay’a çarpıcı açıklamalarda bulundu.
“ÜLKEDE 17 AV KORUCU KALDI”
Yasadışı avcılık ile ilgili av koruculuk sistemini devreye koyduklarını, av koruculuk sistemi ile 20 korucu işe aldıklarını, Dikmen ve İskele’de iki tane ofisle işe başladıklarını, daha sonra Karpaz Ofisi’ni de açtıklarını anlatan Tayfunlu, “ben görevi devrederken, Karpaz Ofisi de hazırdı. 10 av korucu daha işe alınacaktı ve sayısı 20 olan av korucular 30 olacaktı” diye konuştu.
Avcılık Federasyonu’nun ödediği maaşla çalıştırılan, yaban hayatını 24 saat gözetleyen, koruyan, yaban hayatında etkin denetim yapıp, yasadışı avcılığı tespit eden, yasadışı herhangi bir işlemi, ağaç kesenleri, göletten su çekenleri, çevreye çöp atanları tespit edip, ihbar eden av korucuların sayısının bugün 17’ye düştüğünü belirtti.
“AV KORUCULAR İŞLEVSİZLEŞTİRİLDİ”
Avcılık için büyük önem taşıyan av koruculuk sisteminin bitirildiğini söyleyen Nilhan Tayfunlu, “Sistem şuanda çalışmıyor. Av korucular, 24 saat mesaiyle çalışıyorlardı. 24- 48 vardiya usulüyle çalışırlardı. Her vardiyada 3 kişi çalışırdı. 2 ofiste, her vardiyada 6 av korucu, ülkenin farklı noktalarına, pusu atıp, yaban hayatını gözetlerlerdi. Yasadışı bir şey yapanları videoya çekip yani kanıt elde edip, polise bildirerek yargıya havale ederlerdi. Görevi devrettikten ve sonra artık yakalananların yargıya gitmediğini görüyoruz. Korucular kimi yakalasa, şimdiki başkanın ya akrabası ya da tanıdığı çıkar ve polise intikal etmeden meseleyi kapatır. Etkin denetim yapması gereken korucuları, son iki senedir etkisizleştirildi. Korucuların çalışma ortamları kalmaması nedeniyle işlerinden istifa edenler de oldu” dedi.
“KORUCULUK BİTTİ”
Tayfunlu, “bir sistem oturtmuştuk. O sistem şuanda bitmiş durumdadır. Sistem bitti, koruculuk bitti, adaptasyon yok” diyerek, en önemlisi koruculuk sisteminin bittiğini, o sistemin şuanda çalışmadığını anlattı.
“YASADIŞI AVCILIK YAPANLARA HİZMET EDİLDİ”
Geçen yıl ülkenin neredeyse yarısının ava kapatıldığını, ancak bu bölgeler ava kapatılırken, o bölgede hiçbir çalışma yapılmadığını belirten Tayfunlu, “bir bölge dinlenmesi için ava kapatılıyorsa, o bölgenin popülasyonunun artması için bir çalışma yapılmalıdır” diyerek, o bölgelerin ava kapatmasıyla, tamamen yasadışı avcılık yapanlara hizmet edildiğini vurguladı.
“AVCILIK DAHA DA KÖTÜYE GİDECEK”
Bugünkü sistemle avcılığın, geçen seneden daha da kötüye gideceğini, ava gidip av bulamayan avcılık camiasının önümüzdeki sezon avlakları daha da kötü durumda bulacağını iddia eden Tayfunlu, bunu var olan sistemlerin bitirilmesine bağladı.
“O BÖLGELER DENETİMSİZ KALDI”
“Avcının ayak basmadığı her yerde, emin olunuz ki yasadışı avcılık vardır. Çünkü avcılık camiası ayak basarsa emin olunuz ki etkin denetim de yapar. Ancak ava kapatıldığında o bölgeler boş kalır ve denetimsiz kalır. Av korucular da bu bölgeyi denetlemediğinden, yasa dışı avcılığa göz yumuldu” diyen Tayfunlu, ava kapatılan o bölgelerde av popülasyonunun ne kadar çoğalacağının, bu yıl görüleceğine işaret etti.
“GENEL KURUL ŞAİBELİ YAPILDI”
KKTC Avcılık Federasyonu’nda 27 Aralık’ta yapılan olağan genel kurulun şaibeli yapıldığını, oy kullanma hakkı olmayan insanların oy kullandığı, oy hakkı olanların ise oy kullandırılmadığını vurgulayan Tayfunlu, “seçime katılan başkan adaylarından Erhan Keser, seçimde oy kullanma hakkı olmayan kişilere oy kullandırıldığı gerekçesiyle, o dönem Spor Dairesi’ne başvuru yaptı. Spor Dairesi ise, öyle bir şey tespit edilmediği açıklamasında bulunarak, konu kapatıldı” dedi.
“AVCILIK CAMİASI ŞUANDA PARAMPARÇADIR”
Avcılık camiasının içerisine siyaset sokulduğu iddiasında da bulunan Nilhan Tayfunlu, “camia bu şekilde idare edilmeye çalışılıyor ve camia şuanda paramparçadır” dedi. Avcılık Federasyonu’na üye 60 civarı kulüp olduğunu, bunun yüzde 50’sinin dahi oy kullanamadığını söyleyen Tayfunlu, siyasi oyunlarla Hasan Birtan’ın başkanlığının iptal edildiğini, iki defa seçime gidildiğini ve sonunda da, başkanlığın Aysın Karaderi’ye bırakıldığını söyledi.
“AVCILIKTA DENETİM KALMADI”
Av korucuların etkisizleştirilmesi ve av koruculuk sisteminin çökertilmesiyle avcılıkta denetimin kalmadığını, dolayısıyla yasadışı avcılığın ortaya çıktığını belirten Tayfunlu, ülkede 35 bin civarı av tüfeği olduğunu belirtti ve “Tabi 5 tüfeğe kadar alınabildiği için iki- üç tüfeği olan da var. Bir de, ya silah evinde ava gitmiyor, ya da ava gidiyor ama ruhsat çıkarmıyor. Ama daha fazlası, ruhsatsız avcılıktır” dedi. Nilhan Tayfunlu, avcılık camiasının, denetimsizlik sonucunda ortaya çıkan kaçak avcılıktan ciddi zarar gördüğünü vurguladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.