Avokado ve kale bitkisi neden ün kazandı?
Kimileri binlerce yıldır tüketiliyor
Belli bölgelerde binlerce yıldır tüketilen kimi egzotik yiyecekler özellikle uzaktaki ülkelerde ilgi uyandırabiliyor. Adelaide Üniversitesi'nde gıda uzmanı Jessica Loyer "süper gıda" olarak görülen acai çileği ile chia tohumunu örnek veriyor:
"Bu gıdaların birçoğu gelişmekte olan ülkelerde yıllardır tüketiliyor. Buralarda yaşayan insanlar bu ilgiden ve sağladığı maddi imkanlardan memnuniyetini dile getiriyor."
Örneğin Peru'da tüketilen bir tür turp olan 'maca' kökü öğütülüp besin takviyesi olarak kullanılıyor. Bu bitki vitamin, mineral ve enerji verici özellikleriyle biliniyor. Orta And Dağları'nda yaşayan insanlar bu kök bitkisine öyle hayran ki 5 metrelik heykelini dikmişler.
Loyer ayrıca bazı yiyeceklerin ün kazanması ile ortaya çıkan sorunlara da dikkat çekiyor. Özellikle bu bitki gelişmekte olan bir ülkede yetişiyor ve gelişmiş bir ülkede ün kazanıyorsa.
"Bunun olumlu ve olumsuz yanları var. İlginin yol açtığı faydalar elbette eşit bir şekilde dağılım göstermiyor, ama istihdam olanağı yaratıyor. Bu öte yandan bu bölgelerde sömürünün devreye girmesi anlamına geliyor, özellikle marjinal toplulukların toprak hakkı bakımından. Biyoçeşitlilik açısından ortaya çıkan zararlar da söz konusu."
Washington DC merkezli Dünya Avokado Örgütü'nün CEO'su Xavier Equihua, amaçlarının Avrupa'da avokado tüketimini artırmak olduğunu söylüyor. Bu meyvenin lezzetli ve besleyici özelliği nedeniyle pazarlamasının kolay olduğunu, vejetaryen ve veganlar için de iyi bir besin olduğunu ifade ediyor. Ünlülerin avokadolu fotoğrafları da işe yaramıyor değil elbette.
Avokadonun popülaritesi Çin'de de arttı. "Kim Kardashian'ı Instagram'da saçına avokado maskesi uygularken görmek, Miley Cyrus'un koluna avokado dövmesi yaptırmış olduğunu görmek etkili oluyor" diyor Equihua.