• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Lefkoşa 10 °C
  • Mağusa 11 °C
  • Girne 13 °C
  • Güzelyurt 9 °C
  • İskele 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C

Avukatlardan dev sosyal sorumluluk projesi

Avukatlardan dev sosyal sorumluluk projesi

Kıbrıs Türk Barolar Birliği tarafından sosyal sorumluluk ve uyuşturucu ile mücadele kapsamında hazırlanan “Kum Zambakları Projesi”nin tanıtımı dün yapıldı.

Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü çerçevesinde, Lefkoşa Mahkemeler Binası’nın iç avlusunda düzenlenen etkinliğe, 2. Cumhurbaşkanı ve Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri, Başsavcı Aşgan İlgen, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, etkinlikle ilgili diğer bazı yetkililer, avukatlar ve gönüllüler hazır bulundu.

Etkinlikte Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi ve “Kum Zambakları Projesi” gönüllüsü Çağıl Özsoy birer konuşma yaptı.

BEDEVİ

Etkinlikte ilk konuşmayı yapan Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, Birlik  çatısı altında düzenlenen projenin önemine değinerek, projenin hiçbir karşılık beklenmeden tamamen bir gönüllülük esasına dayalı olduğunu söyledi.

Projenin, toplumun uyuşturucuyla mücadelesine elden gelen katkıyı koymak amacıyla hazırlandığına işaret eden Bedevi, proje için işbirliği ve katkıların önemli olduğunu vurguladı.

Projenin uzun soluklu olacağına dikkat çeken Bedevi, projeye ne kadar çok katkı koyan olursa, o kadar başarılı olacağını belirterek, toplumu bilinçlendirme ve bilgilendirmenin projenin bir ayağını oluşturduğunu kaydetti.

Projeye, mağdur kişilere hukuki hizmet vermek, gerekli yasal değişiklikler yapmak gibi işleri üstlenerek katkı koyacaklarını anlatan Bedevi, projeye katkı sağlayabilecek herkesi gönüllü olmaya davet etti.

Bedevi 1-2 Temmuz tarihlerinde Colony Otel’de bir eğitim programı düzenleneceğini belirterek, eğitim programına gönüllülerin katılacağını kaydetti.

Uyuşturucunun toplum için ne kadar ciddi bir problem olduğuna dikkat çeken Bedevi, mücadelenin hep birlikte verilmesi gerektiğini vurguladı.

Uyuşturucuyla mücadele kapsamında yabancı ülkelerin de takip edilmesi gerektiğine işaret eden Bedevi, Başbakanlık Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’yla işbirliği içinde çalıştıklarını ve konu hakkında herkesle yardımlaşmak istediklerini söyledi.

Bedevi, sorunun üstesinden gelmek için herkese çağrıda bulundu.

ÖZSOY

Bedevi’den sonra söz alan Çağıl Özsoy da projeyle ilgili detayları aktardı.

Özsoy, uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucu ticaretinin tüm dünyada olduğu gibi, ülkede de gençleri batağa sürükleyen, çocukları tehdit eden, ailelerin yıkılmasına sebep olan ciddi bir sorun haline geldiğini kaydetti.

Özsoy, gün geçtikçe artan uyuşturucu satışı, ciddi artış gösteren uyuşturucu kullanımı, uyuşturucu kullanım yaşının çocuk yaşlara, ilkokullara kadar inmesi, toplumun tüm kesimlerinin uyuşturucuya karşı mücadele konusunda harekete geçmesi gerektiğinin en büyük belirtilerinden olduğuna dikkat çekti.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nin bu sebepleri dikkate alarak, uyuşturucu ile mücadele konusunda görev bilinci ile gönüllü avukatlarla bir yola çıktığını anlatan Özsoy, bu bilinç ve amaç doğrultusunda Kuzey Kıbrıs’ın tüm mahalli barolarından gelen gönüllü avukatla birlikte bu projeyi hayata geçirmek için bir çalışma içerisine girdiklerini belirtti.

Özsoy, Türkiye Barolar Birliği’nin benzer bir projesi olması sebebiyle, benzer bir projeyi ülkede de uygulamak adına aldıkları davet üzerine Ankara’ya gidip orada bir eğitim sürecine katıldıklarını kaydetti.

“PROJE UYUŞTURUCUYA KARŞI MÜCADELE ETMEYİ AMAÇLAMAKTADIR”

Alınan eğitim akabinde, ülkenin şartları göz önünde bulundurularak, uyuşturucu sorunun çözümünü hedef alan bir proje ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Özsoy, “Kum Zambakları Projesi toplumun kanayan yarası haline gelen ve gün geçtikçe artış gösteren uyuşturucuya karşı mücadele etmeyi amaçlamaktadır” dedi.

İzinsiz uyuşturucu madde tasarrufu, izinsiz uyuşturucu madde satın alma, ithal, kullanma, bulundurma, hint keneviri yetiştirme gibi suçlarda her geçen yıl artış olduğuna dikkat çeken Özsoy, Ağır Ceza Mahkemeleri huzuruna gelen dava sayısının da her yıl yükseldiğini söyledi.

Konu hakkında örnekler veren Özsoy, projenin tek başına değil, kolektif bir biçimde birçok paydaş ile birlikte çalışmayı hedeflediğini kaydetti.

“UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE MULTİDİSİPLİNER BİR MÜCADELE”

Uyuşturucu ile mücadelenin multidisipliner bir mücadele olduğuna inanç belirten Çağıl Özsoy, “Uyuşturucudan zarar görmüş kimselerin bir hukukçudan psikiyatriste, sosyal hizmet görevlisinden psikoloğa, doktordan rehabilitasyon konusunda uzmana ve daha birçok alanda her kesimden uzmanın yardım, bilgi, tecrübe ve desteğine ihtiyacı olduğu bilincindeyiz. Bu bilinçten hareketle Kum Zambakları Projesi olarak tüm ilgili alanlar ile işbirliği içerisinde hareket etme arzusu içerisindeyiz” dedi.

Kum Zambakları Projesi kapsamında bir telefon hattı kurulmasının amaçlandığına vurgu yapan Özsoy, bu telefon hattının 7/24 aktif ve ulaşılabilir olacağını kaydetti.

Özsoy, Kum Zambakları Projesi’nin uyuşturucu ile mücadele konusunda yardım isteyen kimselerin ilk ulaşacakları yer olmayı hedeflediğini ifade etti.

Diğer hedefleri hakkında da bilgiler veren Özsoy, proje kapsamında kısa ve uzun vadeli hedeflerini şöyle özetledi:

“Telefon hattının kurulması, maddi imkanları kısıtlı olan veya bu hizmete kendi imkanları ile erişemeyen belli sayıdaki uyuşturucu mağduruna hukuki danışmanlık ve avukatlık, tedavi ve Rehabilitasyon merkezi kurulması için lobi çalışmaları yapmak, uyuşturucudan zarar görmüş kimselerin tedavi ve rehabilitasyon sürecine yönlendirilmelerine önayak olmak, bu kimselerin topluma kazandırılması için önayak olmak, mesleki bilgi ve imkanlar çerçevesinde ve paydaşların da bilgi ve tecrübelerinden yararlanarak uyuşturucu konusunda; toplum bilinçlendirme ve bilgilendirmesi (okullarda eğitim, anne baba eğitimleri), bilgilendirme,

propaganda, etkinlik.”

Özsoy, öte yandan yasal eksikliklerin giderilmesi ve çağdaşlaşma yönünde çalışmalar gerçekleştirmenin de hedefleri arasında olduğuna dikkat çekerek, ceza yasasında alternatif ceza yöntemleri, denetimli serbestliğin uygulanabilmesi için ceza yasasında tadilat yapılması, denetimli serbestliğin yasallaşması gibi konularda çalışmalar yapılmasını amaçladıklarını kaydetti.

Denetimli serbestlik ile ilgili olarak dün mecliste temsil edilen 4 partinin üyesinin bir yasa tasarısı sunduğunu belirten Özsoy, denetimli serbestlik kapsamında kişilerin, hapis yerine rehabilite edilmesinin yer aldığını anlattı. Özsoy, denetimli serbestlik konusunda ayrıntılı bilgiler de verdi.

Bugüne kadar yapılan etkinliklere de değinen Özsoy, 1 Temmuz tarihinde The Arkın Colony Otel’de Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu  ile bir işbirliği protokolü imzalanacağını ve 1-2 Temmuz tarihlerinde Türkiye’den gelecek bir ekibin uyuşturucu ile mücadele konusunda bir eğitim gerçekleştireceğini kaydetti.

Özsoy, konuşması sonunda tüm sponsorlara ve projeye katkı koyanlara teşekkür etti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler