Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Pazartesi günü (19 Ağustos) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Hazar Denizi‘nin “felaket”küçülmesi konusundaki endişelerini dile getirdi ve iki liderin bu durumu analiz etmek üzere anlaştığını açıkladı.
Hazar Denizi, dünyanın en büyük iç su kütlesi olup, Azerbaycan ile Kazakistan arasında yer alırken, kuzeyde Rusya, güneyde ise İran ve Türkmenistan ile çevrilidir. Bilimsel araştırmalara göre, Hazar Denizi’nin su seviyeleri, geçen yüzyıl boyunca keskin dalgalanmalar gösterdi. Ve 1990’ların ortalarından beri düşüş eğiliminde.
Aliyev, Bakü‘de Putin ile yaptığı basın açıklamasında, “Görüşme yaptığımız odanın penceresinden, iki yıl önce su altında olan kayaları Vladimir Putin’e gösterdim” dedi ve ekledi:
“Bugün, bu kayalar su yüzeyinin bir metre üzerinde ortaya çıkmış durumda.”
Putin, bu konuda kamuya yönelik bir açıklama yapmadı. Aliyev, gelişen bu durumun ekolojik bir felakete dönüşmekte olduğunu ve Putin ile birlikte durumu analiz etme konusunda anlaştıklarını belirtti.
Reuters’in aktardığına göre; Azerbaycan Ekoloji Bakanlığı‘na bağlı Ulusal Hidrometeoroloji Hizmeti Başkanı Nazim Mahmudov, su seviyelerindeki bu düşüşün iklim krizi ile ilişkili artan buharlaşma ve Volga Nehri sularının sulama amaçlı yönlendirilmesinden kaynaklandığını söyledi.
Mahmudov, Hazar Denizi seviyelerindeki değişikliklerin çevreyi ve özellikle deniz petrol ve gaz operasyonları gibi ekonomik sektörleri etkilediğini vurguladı ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için küresel çabalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Aliyev de Putin’le görüşmelerinde petrol, gaz ve elektrik enerjisi konularında koordineli çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Kasım ayında Bakü, Birleşmiş Milletler Taraflar Konferansı (COP) iklim görüşmelerine ev sahipliği yapacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.