B vitaminleri, suda eriyen vitaminler grubuna girer. Sindirim sistemi, beyin fonksiyonları, sinir ve cilt sağlığı için önemlidirler.
B1 vitamini (Tiamin): Vücuda alınan karbonhidratlı besinlerden enerji oluşturur. Kas, sinir ve dolaşım sistemi için gereklidir. Yetersizliğinde iştah kaybı, hafıza zayıflığı, huzursuzluk, yorgunluk, dikkat azalması, sinir ve sindirim sistemi bozuklukları görülür. Enerji metabolizmasını hızlandıran enfeksiyon durumunda, hipertiroid hastalığında, gebelik, emziklilik ve fazla alkol tüketiminde ihtiyaç artar. B1 vitamini ekmek, buğday, pirinç, bulgur ve makarna gibi tahıl ürünlerinde bulunur.
B2 vitamini (Riboflavin): Karbonhidrat, protein ve yağların enerji üretiminde görev alır. En iyi kaynakları süt ve ürünleridir. Ayrıca tahıllar, yumurta, sakatatlar, bezelye, brokoli, mantar, domates, soğan, yeşil yapraklı sebzeler, kayısı ve kuşburnu gibi meyvelerde bulunur. B2 vitamini içeren besinler ışıkta bekletilmemelidir. Yoğurdun suyunun süzülmesi ve tarhananın güneşte bekletilmesi, vitaminde önemli kayıplara neden olur. Yetersizliğinde dudak kenarlarında yaralar, göz damarlarında genişleme, görme zorluğu ve sinir sistemi bozuklukları görülür.
B3 vitamini (Niasin): Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kan şekerini dengeleyici ve kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri,tam tahıllar, hamur mayası, yağlı tohumlar, kuru fasulye, mantar, sarımsak, kırmızı biber, bezelye, lahana, havuç gibi besinlerde bulunur.
B5 vitamini (Pantotenik asit): Kırmızı kan hücreleri, sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin sağlığını korumaya yardımcı olur. Böbrek üstü bezine etki ederek, steroid hormonların yapımını sağlar. Ayrıca proteinlerin parçalanmasında yardımı vardır.Sakatat, yumurta, buğday, kuru baklagiller, mantar, fasulye, domates, kereviz ve avokado gibi besinlerde bulunur.
B6 vitamini (Pridoksin): Hormonlar, kırmızı kan hücreleri ve sinir hücrelerinin oluşumunda rol oynar. Kolesterol birikimini engelleyerek, kalbi korur. Tavuk eti, balık, ciğer, yumurta, tahıllar, muz, nar, çilek, avokado, patates, domates, ıspanak, marul, lahana, bezelye, havuç, limon, kuru fasulye, fındık ve bira mayası gibi besinlerde vardır.
B7 vitamini (Biotin): Proteinlerin ve karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olur. Yer fıstığı, ciğer, yumurta sarısı, mantar, muz, karpuz ve greyfurt gibi besinlerde bulunur.
B9 vitamini (Folik asit): DNA üretimine yardımcı olur ve alyuvar yapımında rol oynar. Ayrıca sinir sistemi fonksiyonuna destek olur. Sakatatlar, yumurta, tam tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık, fıstık) ve kuru baklagillerde vardır.
B12 vitamini (Kobalamin): Kırmızı kan hücrelerini üretimini artırır ve sinir sistemini güçlendirir. B6 ve B9 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rolü vardır. Vejetaryen beslenenlerde, sürekli tek tip diyet yapanlarda, hamilelerde, pankreas yetersizliğinde ve uzun süre mide asidini azaltan ilaç kullananlarda yetersizliği görülebilir. Yetersizliğinde, kansızlık, unutkanlık, yorgunluk, mide bulantısı,karında şişkinlik, denge kaybı, sinirlilik, depresyon ve dikkat dağınıklığı görülür. Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. B12 vitamini, ısıya karşı dayanıksızdır. Besinlerin yüksek sıcaklıkta, uzun süre pişirilmesi vitamin kaybını artırır.
B vitamini içeren besinler pişirildiğinde vitaminler suyuna geçer. Vitamin kaybını önlemek için besinler az suda pişirilmeli ve suyuyla birlikte tüketilmelidir.
B vitaminleri, sağlıklı beslenerek hastalıklardan korunmak için gereklidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.