Mevsim değişiklikleriyle birlikte artış gösteren kas ağrılarınız varsa, bunu bahar yorğunluğu ile karıştırmayın. Kaynağı tespit edilemeyen ağrılarını kas romatizmasını da habercisi olabileceğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, bu hastalığın daha çok kadınlarda görüldüğünü ve insanların hayat kalitesinin de düşürdüğüne dikkat çekti.
Kas romatizmasının ağrılar ve yorgunluk hissi ile kendini gösteren bir kronik ağrı sendromu olduğunu belirten Dr. Portakal, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
“En belirgin özelliği yaygın kas ağrılarıdır. Kişiye günlük yaşantısında büyük sıkıntılar yaşatır. Günümüz modern hayatının stresli koşullarının, bu rahatsızlığın sayısını arttırdığını görmekteyiz. Bu hastalığın belirtilerinin başında yorgunluk gelir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde özellikle sabahları daha belirgin olan yorgunluk akşama doğru normale döner. Sabah tutukluğu sık görülür. Kas kaynaklı olan bu tutukluk, yorgunluk gibi gün içinde uzun süre devam eder. Yatağından hiç dinlenmemiş gibi zor kalkan bu kişiler, sabahları, gece yattıkları zamana göre daha yorgun gibidirler”
Ağrı kesiciler sorunu çözemez
“Ayrıca bu hastalıkta, uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi, işitme kayıpları, iştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilir. Bu hastalar, kaynağı teşhis edilemeyen ağrı şikayetleri ile çeşitli branş doktorlarına başvurur; ancak doğru teşhis edilemez ve şikayetler ağrı kesici ilaçlar ile geçiştirilirse sorun tam olarak giderilemez” dedi.
İlaç tedavisi ile birlikte egzersiz gerekiyor
Kas romatizmasının tek bir standart tedavisi olmadığını hatırlatan Dr. Portakal, ”Bu sendromun tedavisi için multidisipliner bir program düzenlenmelidir. Bu program içinde ilaç tedavisinin yanı sıra egzersiz, masaj, fizik tedavi, ozon-oksijen tedavisi, hacamat-kupa tedavisi, kuru iğneleme, akupunktur, lokal enjeksiyonlar ve Biorezonans terapisi gibi tedaviler ile diyetin düzenlenmesi yer alır. Hastaya, gerektiğinde, psikiyatrik destek verilmelidir. Tedavide; ağrıyı ve yorgunluğu azaltmak, depresif semptomları gidermek ve diğer semptomları en aza indirmek amacı ile azalmış fiziksel aktivite ve artmış ağrı kısır döngüsünü kırmak amaçlanır” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.