• BIST 9975.06
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Lefkoşa 16 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 9 °C

Baharatlarla Gelen Sağlık

Gaye TAŞKENTLİ

Biberiye: İnce yapraklı, mor çiçekleri olan ve her zaman yeşil kalabilen bir bitkidir. Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişmektedir. İçeriğinde A, B2, B5, B6, B9 (folik asit), C, E vitamini bulunur. Ayrıca demir, kalsiyum, potasyum, manganez, magnezyum, bakır minerallerini bünyesinde barındırır. Antioksidan özelliğiyle tümör oluşumunu azaltır ve kanser türlerinin özellikle (kolon, deri, göğüs, akciğer) önlenmesine yardımcı olur. Mide hastalıklarından korunmada etkilidir. İltihap önleyici, balgam söktürücü, alerjilerden koruyucu ve ağrı kesici özelliği vardır. Astım ve bronşite iyi gelir. Kan dolaşımını hızlandırıcı etkisiyle selülit oluşumunu engeller. Karaciğeri koruyucu etkisi vardır. Demlenerek çay olarak içilebildiği gibi, taze ya da kurutulmuşu yemeklerde baharat olarak da kullanılabilir. Biberiye çayı, kabızlık, depresyon, eklem ağrıları, romantizmal ağrılar, migren ve halsizlik gibi sorunların iyileştirilmesine yardımcı olur.

Çemen: Boğaz ağrısının rahatlatılmasına ve öksürüğe iyi gelir. İştahı baskılayıcı özelliğe sahiptir. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcıdır. Kolesterol düzeylerini ve kalp-damar hastalıklarının riskini düşürücü etkiye sahiptir. Çemenin diğer bir yararı menopoz semptomlarının azaltılmasını sağlamasıdır.

Safran: Crocus sativus bitkisinin yumrularından elde edilen bir baharat çeşididir. Esas yetiştirildiği yer Güneybatı Asya olmakla birlikte İspanya, Fransa, İtalya, İran ve Türkiye’de yetiştirilir. Safran eklenen yiyeceklere, sarı bir renk katar. Antioksidan etkisiyle, kansere karşı koruma sağlar. Yapılan çalışmalarda lösemi hücrelerinin büyümesini baskıladığı ortaya çıkmıştır. Kan dolaşımını artırır. Romatizma ağrılarının azaltılmasına yardımcı olur. Krosin bileşiğini içermesiyle bilişsel fonksiyonların artırılmasını sağlar. Kötü kolesterol ve trigliserid düzeylerinin düşürülmesine yardımcı olur. Uykusuzluk ve depresyona iyi gelir. İştahı düzenleyici etkisi vardır. Tüm bunlara ek olarak, göz sağlığını da korur.

Kakule: Zencefilgiller ailesinden olan kakule, Güneydoğu Asya’nın sıcak bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Tüm yıl boyunca yeşil kalır ve sarımtırak küçük çiçekleri vardır. Meyvelerinin kurutulup ayrılmasıyla tohumları elde edilir. Kakule tohumlarında reçine, nişasta ve özel koku veren uçucu yağlar vardır. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Soğuk algınlığı, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesinde, ağız ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde etkilidir. Akciğere giden kan dolaşımını artırdığı için astım ve bronşite de iyi gelir. Sindirime yardımcı olur. Mide kramplarını giderir ve şişkinliği azaltır. Bu yararlarının yanında hafızayı güçlendirici etkisi de vardır.

Karanfil: A, C, K vitaminlerine ilaveten manganez, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, selenyum minerallerini de içerir. Ayrıca posa açısından zengindir. Esansiyel yağlar içermesi nedeniyle aromatik bir kokuya ve tada sahiptir. Özellikle akciğer ve cilt kanserlerine karşı koruma sağlar. Karanfildeki antioksidan bileşikler sayesinde enfeksiyonlardan koruyucu ve ağrı kesici özelliği vardır. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır ve iştahsızlığa iyi gelir. Diğer bir yararı da idrar söktürücü etkisiyle vücuttan ödemin atılmasına yardımcı olmasıdır.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları