• BIST 9667.35
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Lefkoşa 13 °C
  • Mağusa 13 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 11 °C
  • İskele 13 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 2 °C

Balıkçıya müjde!

Balıkçılık sektörünün sorunları masaya yatırıldı
Balıkçıya müjde!

Hayvancılık Dairesi, Balıkçılık Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı gerçekleştirdi. TC Büyükelçiliği Kalkınma ve İşbirliği Ofisi, Bakanlık ve Daire Yetkililerinin yanı sıra, akademisyen ve ilgili sivil toplum örgütlerinin balıkçılık sorunlarını ele alıp bir rapor ortaya koyması için gerçekleştirilen toplantı saat 10.00’da Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı toplantı salonunda açılış konuşmalarıyla başladı.

ÇAVUŞOĞLU: SEKTÖRÜN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR YAPIYA KAVUŞTURULMASI GEREKİYOR

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, balıkçılık sektörünün sorunlarının masaya yatırıldığı toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ülkemizde ne balıkçıların ne de balık tüketenlerin sektörün durumundan memnun olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, sektörde sürdürülebilir bir yapının olmadığına dikkat çekerek, gerçekleştirilen bu toplantıyla, ilgili kesimleri ile konunun uzmanlarını buluşturmayı ve sürdürülebilir bir yapının nasıl yaratılabileceğinin ortaya konmasını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Ülkede balık tüketiminin istenilen noktada olmadığını belirten Çavuşoğlu, balık ihtiyacının karşılanması için üretim modellerinin sürdürülebilir bir noktaya taşınması için fikirler üretirken, balıkçılıkla uğraşanların da geleceğe taşınabilmesi için sosyal güvenlik ihtiyaçları, avlama imkanlarının artırılması, ekonomik hale gelmesi gibi yatırımların da yapılabilmesi için bakanlık olarak bir vizyon ortaya koymak zorunda olduklarının farkında olduklarını söyledi. Bu anlamda TC Kalkınma ve İşbirliği Ofisi ile birlikte çalıştıklarını ve ellerindeki imkanları en ekonomik şekilde kullanabilmek çabası içerisinde olduklarını anlatan Çavuşoğlu, bunların tümünü de ekonomik akılla yapmaya çalıştıklarının da altını çizdi. Bakan Çavuşoğlu, toplantıdan çıkacak sonuç bildirgesinin sonuçlarını dikkate alarak politikalarını şekillendireceklerini de ifade etti.

ÇELİK: BALIK TÜKETİMİNİ ARTIRICI HEDEFLERE YÖNELMELİYİZ

TC Büyükelçiliği, Kalkınma ve İşbirliği Ofisi Uzman Müşaviri Nebi Çelik açılış töreninde yaptığı konuşmada öncelikle balıkçılığın sorunlarını masaya yatırmak için böyle bir toplantı organize etmesinden ötürü, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Hayvancılık Dairesi’ne teşekkür etti. Balıkçılık sektörüyle ilgili destek programlarına değinen Çelik, bu alanda iki destek programı bulunduğunu anlattı. Çelik, bunlardan ilkinin “Balıkçı Barınaklarının İyileştirilmesi Ve Geliştirilmesi Projesi” olduğunu ve daha çok altyapı projelerini desteklemeye yönelik olduğunu kaydetti. İkinci projenin ise 2015 yılında hayata geçirilen “Kıyı Balıkçılığının Geliştirilmesi Ve Desteklenmesi Projesi” olduğunu dile getiren Çelik, bu projeyle de mesleki balıkçılara destek sağlandığını belirtti. KKTC’de halkın daha ucuza ve daha çok balık tüketmesini sağlayıcı bir hedefe yönelik çalışılması gerekliliğine değinen Çelik, bunun için de üretimi yani avcılık ve avlanma kapasitesini yükseltmek gerektiğine dikkat çekti. Çelik, bu konuda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın çeşitli tedbirler aldığını anlattı.

VUDALI: SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YOL HARİTASI OLUŞTURULACAK

Hayvancılık Dairesi Müdürü Burcu Vudalı yaptığı konuşmada, dünyada son yıllarda sürdürülebilir balıkçılık konusundaki hassasiyet arttığını belirtti. Vudalı, ülkemizde balıkçılık sektörüne geçmişte gereken önemin verilmemesi nedeniyle yeterince gelişmediğini belirterek, sektörün gelişememesinin başlıca nedenlerinin balıkçılık alanında örgütlenmenin tam anlamıyla yaygın olmaması, buna bağlı pazar ve sanayi alanının gelişmemesi olduğunu belirtti. Hayvancılık Dairesi olarak, sektörün içinde bulunduğu sorunların bilinciyle bu toplantıyı düzenleme kararı aldıklarını belirten Vudalı, sektörün tüm taraflarının bir arada birbirini dinleyerek sorunları ele alması için bir fırsat yaratıldığını kaydetti. Vudalı, bir toplantıda tüm sorunların tamamıyla çözülmesinin mümkün olamayacağını ifade ederek, ancak bu sorunların çözümüne ilişkin bir yol haritası oluşturabilmenin önemli bir adım olacağını dile getirdi.

TOPLANTI UZMAN VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN SUNUMLARIYLA SÜRDÜ

Balıkçılık Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı açılış konuşmalarının ardından gün boyunca çeşitli oturumlarda yapılan sunumlarla devam etti. Toplantıda, Girne Üniversitesi’nden Kaptan Çağrı Deliceırmak, DAÜ Deniz Bilimleri Yrd. Doç. Dr. Burak Ali Çiçek, Koop Şirketler Mukayyitliği Müdürü Namık Yeşildağlı ile ilgili sivil toplum örgütü temsilcileri sunumlar yaparak konuları ele aldı. 

Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler