• BIST 9627.94
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 8 °C

"Barındırmayacağım"

Harmancı çok sert konuştu!
"Barındırmayacağım"

LTB Başkanı Mehmet Harmancı kamuoyuna yansıyan Sayıştay’ın LTB Raporu hakkında Genç TV’de yayınlanan Günün Getirdikleri programında Aysu Basri Akter’e gündem yaratacak değerlendirmelerde bulundu.

“BARINDIRMAYACAĞIM”

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, 2008-2011 mali yılları kesin hesaplarına ilişkin Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan Taslak Raporu teslim alması sonrasında konu ile ilgili ilk geniş değerlendirmesini dün yaptı. Harmancı rapor ile birçok usulsüzlüğün tespit edildiğini kaydetti ve hala belediyede çalışan bazı çalışanların derhal istifa etmesi gerektiğini söyledi. Harmancı bu kişileri LTB’de barındırmayacağının da altını çizdi.

MAYFA VAR MI?

LTB Başkanı Harmancı, Belediye içerisinde mafya olduğu ile ilgili iddialara, “belediyenin içerisinde mafya var mı deniyor ya, ismini ister mafya, isterseniz bir organizasyon koyun, ama bu belediyeyi tahakkümü altına almış belli grupların olduğu çok nettir” dedi.

 ABUK SUBUK İŞLER

Sayıştay Raporuna, belediyeden çıkartılan bazı çekler ile ilgili anlaşılamayan işlerin sözde yapıldığını ifade eden Harmancı,  Sayıştay Başkanlığı’nın bahçesinde olmayan ağaçların budandığını, belediyenin çeklerinin personele bozdurulduğunu, fahiş paralarla işler yaptırıldığını ve belediyenin belli başlı firmalara sürekli para aktardığının saptandığını kaydetti.

 Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı kamuoyuna yansıyan Sayıştay’ın LTB Raporu hakkında Genç TV’de yayınlanan Günün Getirdikleri programında Aysu Basri Akter’e gündem yaratacak değerlendirmelerde bulundu.

Sayıştay Raporu ile ilgili uzunca bir süre konuşmamaya çalıştığını, çünkü raporun kamuoyu ile paylaşılmamasının Sayıştay tarafından da kendilerine yazılı olarak bildirildiğini kaydeden Harmancı, “ama bu ülkede öyle görüyorum ki sükunet bazen yanlış anlaşılabiliyor. Ben sustuk sonra sanki bir şeyler saklıyormuşum gibi bir imaj yaratılmaya çalışıldı. Ki ben Sayıştay önünde, bu raporun çıkmasıyla ilgili eylem yapmış bir insanım” dedi.

Harmancı, şirket ve kişi isimlerini kullanmadan raporun özüne ilişkin bazı bilgileri paylaşma ihtiyacı duyduğunu söyledi.

10 MİLYON STERLİN KONUSU NİYE YOK?

Bahse konu raporda bulunmayan 10 milyon sterlin konusunun zaten daha önce, belli kurumlara ve belediyeye iletilmiş olan, doğru bir borçlanma olmadığı yönünde Sayıştaylığın beyanı olduğunu hatırlatan Harmancı, şunları söyledi:

“10 milyon sterlin konusunda, Kadri Fellahoğlu döneminde, mahkeme sürecinde Çangar’la üzerinde uzlaşılmış bir ödeme planı çerçevesinde, bu borçlar benim dönemime kadar ödenmeye devam etti” dedi.

10 MİLYON NE OLDU?

10 Milyon’un, 3 milyon TL’si o dönem sosyal sigortalar ve ihtiyat sandığı kurumlarına olan borca yatırıldığını; geriye kalanın bir kısmının o dönem geriye dönük personel maaşlarının kapatılmasına yönelik; bir kısmının da, daha önceki ihalelerden kalma borçların kapatılmasına kullanıldığını belirten Harmancı, Sayıştaylığın, esasen ispatlanamayan işlerin yapılıp yapılmadığını sorguladığını kaydetti.

BELEDİYENİN İÇERİSİNDE MAFYA VAR MI?

Aysu Basri Akter tarafından ‘Belediyenin içerisinde mafya var mı?’ sorusu sorulması üzerine ise Harmancı, “belediyenin içerisinde mafya var mı deniyor ya, ismini ister mafya, isterseniz bir organizasyon koyun, ama bu belediyeyi tahakkümü altına almış belli grupların olduğu çok nettir” dedi. Harmancı, ispatlanamayan işler karşılığında, aynı şirketlerin, ayni kişiler aracılığıyla, aynı hesap numaralarına paralar yatırıldığını belirtti.

“BELEDİYENİN ÇEKLERİNİ PERSONELLER BOZDURUYORDU”

Belediyenin çeklerinin aynı şahıslar tarafından bozdurulmasının hukuken suç olmasa da, şüphe uyandırdığını belirten Harmancı, “Sayıştay, bunun normal bir ilişki biçimi olmadığına vurgu yapıyor. Tabi ki normal değildir. Bugün ben hangi personele, herhangi bir şirketin çekini bozdur ve şu hesaba yatır diyebilirim. Milyonluk ihaleleri alan şirketlerin kendi elemanları, muhasebecileri yok da, belediyeden mi kadrolanmış iki-üç kişi sürekli bunları bozduruyor. Bunlar organize işler.” Konuyla ilgili Mehmet Harmancı şunları söyledi:

“PERSONEL DİSİPLİN SORUŞTURMASI AÇACAĞIM”

“Kişileri sevebilirsiniz. Kişilerin, sohbetinden hoşlanabilirsiniz, arkadaşlıklarını, yoldaşlıklarını sevebiliriz.  Ama, bu kişiler ucundan köşesinden, bu işlerin içerisine ve girdabına bir şekilde çekilmiş insanlar. Zamanında belediyede çalışan insanlar var. Bugün bu raporun tespit ettiği belli kişiler var. Ben personel disiplin soruşturması tabi ki açacağım. Ama disiplin soruşturmasının bile engelleyeceği bazı hususlar var. Orada da, sınırları zorlayacağım.”

“BELEDİYEDEN İSTİFA TEKLİFİ”

Sayıştay Raporu’nda adı geçen belediye personellerine istifa etmeleri teklifinde bulunan Harmancı, “Benim onlara net bir teklifim var. Bu şirketlerle erişimi olduğu tespit edilen personel, bugün kalemlerini bırakıp, an itibariyle belediyeden istifa etsinler. Çünkü bu belediyede artık barınamayacaklar. Bunu bilecekler. Bu raporun kesinleşmesiyle ben gerekli işlemi başlatacağım” dedi.

2012 DÖNEMİ RAPORLARDA NİYE YOK?

Sayıştay Raporu’nun tamamına ilişkin bazı endişeleri olduğunu da belirten Mehmet Harmancı, 2012 sürecinin raporda bulunmamasının ciddi bir eksiklik olduğunu söyledi.

Belediyenin grevlerle sarsıldığı 2012 döneminde, belediyenin işleyişinin kimlerle ve nasıl devam ettiğinin, o dönem kimlerin neyin altına imza attığının, en önemli unsurlardan olduğunu vurgulayan Harmancı, “2012’den sonra belediyede ortalık tamamen karıştı. O dönemin de bence bu raporlarda yer alması gerekiyor” diye konuştu.

“TC YARDIM HEYETİNE 1 ADET BİLGİSAYAR ALIMI”

Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’ne bir adet bilgisayar alımı diye bir fatura düzenlendiğini belirten Harmancı, Sayıştay’ın da, TC Yardım Heyeti’ne böyle bir şey olup olmadığını sorduğunu ve ‘bilakis TC Yardım Heyeti’nin Lefkoşa Türk Belediyesi’ne yardım ettiği’ yanıtını aldığını anlattı. Harmancı, “ondan sonra öğreniyoruz ki, çeki alıp bozduran kişi belediye ile borcuna istinaden mahsuplaşıyor” dedi.

“SAYIŞTAY’IN BAHÇESİNDE 40 HURMA AĞACI BUDANMIŞ”

Bunun gibi, Sayıştay’ın bahçesinde 40 tane hurma ağacının budanması gibi bir iş yapımı olduğunu belirten Harmancı, “bak söylüyoruz, bizim bahçede bir tane hurma ağacı var. Yani fakire fukaraya yardım etmedi mi etti. Ama fakir olmayıp muhtaç olmayan bir şekilde buralardan nemalanan insan sayısı da çok yüksektir” dedi.

“GENÇLİK KOLLARINA ÇEK ÇIKARILIYORDU”

Raporda, dikkat çekici olan bir başka unsur olan, muhtaçlara yardım kaleminden DP Gençlik Kolları’nın bir aktivite için uçuş biletlerinin karşılandığı ve 2 Bin 500 TL ödeme yapıldığı konusuna ise Harmancı, “o dönem yapılan yardımların yanında, bu biraz garip kalıyor. Çünkü gerçekten gidilmiş bir aktivite ve destek sağlanmış. Ama ben o dönem hatırlıyorum, diğer gençlik kollarına da, durup oturulduğu yerde çek çıkarılmıştı. 500 TL, TDP Genliğe çek çıktığı söylenmişti. TDP niye çıktığını anlamadığı için hiçbir zaman gidip almadı. Böyle garip icraatlar da vardı” diye konuştu.

“EN AĞIR SAPTAMA!”

Raporda; bazı ihale şartnamelerinin belli bir kişiye verilmesi için kaç kez değiştirildiğinin, en ağır saptamalardan biri olduğuna dikkati çeken Harmancı, bunun birebir Hukuk Dairesi’nin ilgilenmesi gereken bir konu olduğunu söyledi.

1 MİLYON 200 BİN EURO TEMLİK EDİLDİ

Bir ihalenin kazanılmasının ardından daha işin yapılması beklenmeden, 1 Milyon 200 Bin Euro’nun kayıtsız şartsız, bir finans şirketine temlik edildiğini; belediyenin tüm finans şirketlerine temliği olduğunu da belirten Harmancı, “Tek bir mühür ve tek bir imza ile insanlara verilen temliknameler var. Bir ihale kazanıldığında, daha işin yapıldığın bakılmaksınız, 1 Milyon 200 Bin euro kayıtsız şartsız temlik edildi. Bu belediye başkanının yetkilerini kötüye kullanmasıdır. İsim ve imza ile böyle bir hakkı yoktur. Kimse belediyenin ve vatandaşın parasını temlik edemez. Bu ne demektir. Belediyenin tüm finans şirketlerine temliği var. Bana ne alemin şirketinin o finans şirketine olan borcundan? Benden alacağı parayla gitsin ödesin” dedi.

“İHALELERDE SÜREKLİ AYNI İNSANLARIN İSMİ GEÇİYOR”

Belediyede o dönem, hukuka, tüzüğe, yasaya uygun olmayan birçok işler yapıldığını Mehmet Harmancı, “bazı şirketler de, o kaotik dönemin içerisinde yanlış uygulamaların bir parçası olmuş şirketler de var. Ama bu belediyenin başına üşüşmüş, bu belediyeden sürekli nemalanan belli başlı isimler var. İhalelerde sürekli onların ismi geçiyor” diye konuştu.

POLİSE 6 ADET ARAÇ ALINDI

2011 yılında Lefkoşa halkının parasından, Polis Genel Müdürlüğü’ne 230 Bin TL’lik 6 adet araç, 3 adet radar alındığını belirten Harmancı, 2011 yılında belediyenin yüzde 217 oranında borçları artmış bir belediye olduğunu anımsattı ve “nasıl böyle bir karar alırsınız? Bunun altının yoklanması gerekmez mi?” dedi.

“MECLİS KARARIYLA 1 MİLYON LİRALIK YATIRIM”

Borç içerisinde yüzerken, çalışan doğru düzgün ödenemezken, kulüplere de ciddi paraların verildiğini belirten Harmancı, bugün adının dahi hatırlanmadığı ‘Metehan Spor Kulübü’ne, Belediye Meclis Kararı’yla 1 milyon liralık yatırım yapıldığını ancak bugün o kulübün yaşamadığını kaydetti. Harmancı, bir kısım spor kulüplerinin makbuzu olmadığını, onlardan makbuzların isteneceğini kaydetti.

“PERSONELDEN PARALAR GERİ İSTENECEK”

LTB Başkanı Mehmet Harmancı, Belediyenin, muhtaçlara ve yoksullara yapılan yardım kaleminden 64 personele ödemeler yapıldığını kaydederek, yapılan yardımların geri isteneceğini belirtti.

“50 BİNE VARAN RAKAMLAR”

Anneler günü, babalar günü hediyeleri için ilgili şirketlere ödenen, 50 bine varan büyük rakamlar olduğunu da kaydeden Harmancı, tarihlerin tutmadığı faturaların da olduğunu söyledi.

“MEZARLIK TEMİZLİĞİNE 190 BİN LİRA MI?”

Harmancı, 350 dönümlük bir yer olan Lefkoşa Mezarlığı’nın temizlenmesi için ödendiği belirtilen 190 Bin TL’nin hem çok yüksek bir rakam olduğu hem de bu para ödenmesine rağmen bahse konu yerin belediye personeli tarafından temizlendiği iddiaları olduğunu da belirtti.

Harmancı, bazı tekliflerin belediyenin bilgisayarında hazırlandığının Sayıştay raporunda tespit edildiğini belirten Harmancı, bazı sekreterlerin de bu yönde itirafları olduğunu kaydetti.

“KRİZLE BESLENEN BİR CAMİA VAR”

Belediyenin içerisinde krizle beslenen bir camia olduğuna da değinen Harmancı, “Herkes işine konsantre olsun. Bu çalkantılı süreci doğru geçirmemiz gerekiyor” dedi.

“YİNE OLSA YİNE YAPSINLAR O ZAMAN”

İddiaya göre, eski bir belediye başkanının, belediyeye bir araç sattığı; bu alınan aracın çekinin Belediyenin en üst düzey yetkilisi tarafından ciro edildiğini ve bahsi geçen şirketlerden birinin hesabına yatırıldığını belirten Harmancı, “Bunlar normal işler mi? Normal işlerse, yine olsa yine yapsınlar o zaman” dedi.

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ

Sayıştay raporunda adı geçen ve suç işledikleri ifade edilen 33 belediye meclis üyesi konusunda ise Harmancı, “Sayıştay’ın raporu sabittir. Kendi yasasına göre, 3 ay içerisinde belediye veznelerine yatırılmalıdır. Aksi halde dava süreci başlatılacaktır. Ama eminim ki birçok konuda da itiraz edecektirler. Çünkü Sayıştay’a zaten cevaplarını verdiler, Sayıştay da bu cevaplarını değerlendirerek bir kararda bulundu” dedi.

Rana SARRO

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler