Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD), Hamitköy ile Haspolat arasındaki anayolun bir bölümünde bariyerlerin kaldırılmasını eleştirerek bunun yol güvenliğini tartışmaya açtığını ve ölümle sonuçlanacak kazalara davetiye çıkardığını belirtti.
Dernek, çift gidiş geliş anayollara yapılan giriş çıkışların tehlike odağı yarattığına işaret ederek, Karayolları Dairesi’nin görevinin bunları artırmak değil, azaltmak olduğunu vurguladı.
TKÖD Başkanı Mehmet Avcı yazılı açıklamasında, Hamitköy çemberi ile Haspolat çemberi arasında kalan yolda, bariyerler ve noktadan noktaya kamera konmadan önce 10’a yakın can kaybı yaşandığını hatırlattı.
Avcı, bir gece bu yol üzerindeki 50 metreye yakın bariyerin kaldırılarak 100 km/saat süratli gidilen yola giriş ve çıkışa olanak verildiğini, bunun da kazalara davetiye çıkaracağını kaydetti.
Avcı, 100 km süratte giden bir aracın ani fren yaparak sola dönmesi veya buradan çıkacak aracın 100 km süratle gelen aracın önünü tıkamasının ölümcül kazaları beraberinde getireceği görüşünü belirtti.
Karayolları Dairesi’nin sola giriş yapılması için yol koruma bandını ihlal ederek, diğer resmi makamların yol güvenliği açısından “uygun değildir” görüşlerine rağmen Gönyeli çemberi-Boğaz kavşağı arasında da bir tali yol açtığını hatırlatan Avcı, çift gidiş-geliş her anayola yapılan giriş çıkışların bir tehlike odağı olduğunu belirtti. Avcı, Karayolları Dairesi’nin görevinin bunları artırmak değil, azaltmak olduğunu kaydetti.
ERDURAN: “SERVİS YOLLARINA YETERİNCE ÖNEM VERİLMEMESİNDEN KAYNAKLANIYOR”
Öte yandan TAK muhabirinin görüşüne başvurduğu Karayolları Dairesi Müdürü Hasan Nihat Erduran, Hamitköy-Haspolat arasında yola giriş çıkış verilmesinin inşaat alanlarına gidiş gelişlerde kolaylık sağlamak için yapıldığını ve bunun Şehircilik ve Planlama Dairesi ile Belediyelerin servis yollarına yeterince önem vermemesinden kaynaklandığını söyledi.
Erduran, Gönyeli ve Boğaz arasında açılan tali yolunsa sadece giriş için açıldığını, buradan çıkış yapılmadığını kaydederek, Boğaz kavşağı, eski Gönyeli Yolu ve Boğaz Karargâh yolunun yeniden düzenlenmesiyle böyle bir girişe de gerek kalmayacağını ve iptal edileceğini söyledi.
Bu tip yerlerin tapu haritalarına bakıldığında yol görüldüğünü fakat gerçekte yol olmadığını hatırlatan Erduran, tüm köylerin artık belediyelere bağlı olduğunu da anımsatarak, belediyelerin servis yollarına daha çok önem vermesi gerektiğini ifade etti.
“AĞIR YÜKLÜ VASITALAR ZARAR VERİYOR”
Karayolları Dairesi Müdürü Erduran, ağır yüklü araçların yollara zarar verdiğini belirterek, belediyelerin ağır vasıtalara yola çıkmadan önce tartı fişi vermesi ve polisin yollarda bunun denetimini yapması gerektiğini söyledi.
“KAPATMAK EKMEK KAPISIYLA OYNAMAKTIR”
Erduran şu an anayollara çıkan birçok tali yolun istendiği takdirde Karayolları tarafından kapatılıp iptal edilebileceğini de söyleyerek, “Çoğu işyerine çıkan bu yolları kapatmak insanların ekmek kapısıyla oynamak demektir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.