Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya başta Lefke Belediyesi olmak üzere belediyelerin sorunlarına dikkat çekti. Kaya, yaşanan kaotik ortamda belediyecilik yapmanın zorluklarına da vurgu yaptı.
“KESİLMESİ İÇİN ÖNCE ARTIRILMALI”: Belediyelerin devlet katkı payı artırılmazken, Çalışma Bakanlığı’nca sosyal yatırım mükellefiyetini yerine getirmeyen belediyelerin devlet katkı payından kesilmesi konusu, mali sıkıntılarla boğuşan belediyelerin kâbusu oldu. Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, “Sosyal yatırımların yapılabilmesi için ya da ilgili belediye yatırmıyorsa devletin kesmesi için, önce belediyelerin devlet katkısının artırılması gerekiyor” dedi.
“AYDINLATMA VERGİLERİ BELEDİYELERE DEVREDİLMELİ”: Yine belediyelere belirgin bir gelir sağlayan aydınlatma vergilerinin tahsilinin, tekrardan belediyelere devredilmesi gerektiğini söyleyen Aziz Kaya, sokak aydınlatma vergilerinin, Lefke Belediyesi’ne 35 Bin TL’nin üzerinde bir kaynak sağlayacağını da belirtti.
Rana SARRO
Ülkemizde belediyecilik kaotik bir ortamda devam ederken çıkmaz sokak konumundaki Lefke Belediyesi de sorunlarla boğuşuyor. Detay Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, ülkede belediyelerin yaşadığı ortak sorunlara dikkat çekti ve belediyelerin ekonomik olarak zor durumda olduğuna vurgu yaptı. Kaya, bir dönem belediyelerin en önemli gelirleri arasında gösterilen aydınlatma ücretlerine de işaret etti ve belediyeler için önemli bir girdi olan bu kalemin belediyelerden alınmasının tüm belediyelere büyük darbe vurduğuna dikkat çekti.
DEVLET ELİYLE SORUN…
Ülkede yıllarca belediyelerin belirgin bir gelir sağladığı sokak aydınlatması vergilerinin, KIB-TEK tarafından tahsil edilmesi konusu, LTB’nin hukuk yoluna başvurmasıyla yeniden gündeme geldi. Bilindiği gibi, tüm belediyelerin rahatsızlığına neden olan belediye hudutları içerisinde aydınlatma vergisinin KIB-TEK tarafından tahsil edilmesi konusunda, Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) bir süredir verdiği mücadeleyi hukuksal zemine taşıyor. Öte yandan, Çalışma Bakanlığı’nın, personelin sosyal yatırımlarını bir ay yapmayan belediyelerin, devlet katkısından kesilip, personelin sosyal yatırımlarının yapılmasını sağlayacak, belediyelerle ilgili yasa tasarısı gündemde.
KIRSAL BELEDİYELER SIKINTILI
Belediyelerin başlıca gelirlerinden olan aydınlatma vergilerini tahsil edememeleri ve Belediyelerin, yüzde 8,5 olan devlet katkı payının da artırılmaması, özellikle kırsal belediyelerin mali sıkıntılarla boğuşmasına neden oluyor.
Bilindiği gibi, Bakanlar Kurulu’nca onaylanması beklenen devlet katkı payının artırılmasının gerçekleşmemesi üzerine, Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, hükümetin büyük ortağı CTP-BG ile ilişkilerini askıya aldığını açıkladı.
BELEDİYELERİN SORUNU: PARA
Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Lefke Belediyesi’ne 35 Bin TL’nin üzerinde bir kaynak olan sokak aydınlatma vergileri, belediyeler tarafından tahsil edilemezken, devlet katkısının da artırılmamasının, özellikle kırsal belediyelerde yarattığı sıkıntıları Detay Gazetesi’ne anlattı. Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin, bir takım sorunlara işaret ederek, CTP-BG ile ilişkilerini askıya alması kararı konusunda Aziz Kaya, kırsal kesimdeki belediyelerin kötü durumda olduğu, iki- üç ay geriden personeli ödeyebildiğine işaret etti. Aziz Kaya, devlet katkı payının artırılması konusunda mücadele veren Belediyeler Birliği’nin, sokak aydınlatmalarının tahsilinin de yeniden belediyelere devredilmesi konusunda da bir girişimi olduğunu söyledi.
“AYDINLATMA VERGİSİ BELEDİYELERE DEVREDİLMELİ”
Aydınlatma vergilerinin tahsilinin tekrardan belediyelere devredilmesi gerektiğini belirten Aziz Kaya, kurumun belediyelerde aydınlatma hizmetini yerine getirmediğini ileri sürdü ve “Bugünlerde yine tartışma konusu olan belediyelerin belirgin bir gelir sağladığı aydınlatma vergisinin belediyelerin elinden alınarak, Elektrik Kurumu’na verilmesi durumu vardır. Elektrik Kurumu’nun belediyelerden ciddi bir alacağı vardır. Ancak alacağı olmayan belediyeler de vardı. Hepsinin aynı kefeye konup da hepsinin iptal edilmesi, ayrı bir sorun oluşturdu. Bir de aydınlatma anlamında Elektrik Kurumu bugün o hizmeti veremiyor. Çünkü tüm belediyeler, o işe uygun birer araç almış ve personel tahsis etmişti. Hemen hemen her yerde bir lamba yandığı ya da arıza olduğu zaman, o aylarca sürülmüyor ve yapılmıyor. Yani kurum o aydınlatma hizmetini kurum yerine getiremiyor. Bunun tekrar belediyelere devredilmesi gerekiyor. Ama belediyelerin de aydınlatma ücretini Kuruma ödemesi gerekiyor” dedi.
“DP-UG KANADI BUNU ONAYLAMADI”
Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin, bir takım sorunlara işaret ederek, CTP-BG ile ilişkilerini askıya alması kararı konusunda Aziz Kaya, kırsal kesimdeki belediyelerin kötü durumda olduğu, iki- üç ay geriden personeli ödeyebildiğine işaret etti. Aziz Kaya konuyla ilgili şunları söyledi:
“Belediyelere, yeni bir katkı oranı belirlenmesi, yüzde 8.5 olan devlet katkı payının, yüzde 10 oranına çıkarılması talep edilirdi. Gönyeli Belediyesi bundan yararlanacak değil. Onun bilinciyle, belediyeler Birliği Başkanı olması ve tecrübeli olmasından dolayı bu çalışmayı sürdürdü. Mutabık kalınan nokta 9.25’e çıkarılmasıydı. Başbakan İçişleri Bakanlığı’na bu önergeyi hazırlaması için görev verdi. Bu önerge geçtiğimiz hafta İçişleri Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu’na sunuldu. Fakat orada DP-UG kanadı, bunun seçimden sonra kalması gerekçesiyle onaylamadı.”
“BAKANLAR KURULU’NDA KÜÇÜK BİR AYRINTI DAHA VAR”
Bakanlar Kurulu’na sunulan önergenin DP-UG kanadı tarafından onaylanmazken, Ahmet Benli niye CTP ile ilişkilerini askıya aldığı yönündeki sorumuza karşılık ise Aziz Kaya, “Ahmet Benli ortaya bir tavır koymak zorundaydı. Bakanlar Kurulu’nda tabi küçük bir ayrıntı daha var. Ama sonuçta İçişleri Bakanlığı bu önergeyi Bakanlar Kurulu’na getirdi” dedi.
“BUNUN ÇOK CİDDİ ETKİSİ VAR”
Devlet katkı payının artırılmamasının özellikle kırsal belediyeleri olumsuz etkilediğini ve belediyelerin mali sıkıntılarla boğuşmasına yol açtığını kaydeden Aziz Kaya, “Bunun çok ciddi etkisi var. Çünkü büyük belediyelerin emlak vergileri, inşaat izni vergileri, suyun satışından gelirleri var. Fakat kırsal kesimde bu vergi gelirleri çok daha düşüktür. Bu katkı payının artırılması, belediyelerin sabit giderlerinin karşılanmasına yardımcı olacak” diye konuştu.
“DEVLETİN KESMESİ İÇİN ARTIRMASI GEREKİR”
Ayrıca, devlet katkı payı artırılmayan belediyelerin, Çalışma Bakanlığı’nın belediyelerle ilgili yasa tasarısı gereği devlet katkısının kesilmesinin de belediyelerde daha da büyük bir sıkıntı doğuracağını vurgulayan Aziz Kaya, “O da görüşülme aşamasındadır. Sosyal yatırımları bir ay yapmayan belediyenin, devlet katkısından ikinci ay kesilip yatırılacak. Devlet katkısı da artmayınca kesilmesi halinde bu daha da büyük bir sıkıntı doğuracak. Dolayısıyla sosyal yatırımların yapılabilmesi için ya da yatırmıyorsa devletin kesmesi için devlet katkısının artırılması gerekiyor” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.