Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli’nin Gönyeli bölgesinde mühürlettiği Türkiye’den gelecek su ile ilgili proje, hiçbir değişikliğe uğramadan 5 ayın sonunda tamamlanabildi. Benli’nin, bir yandan Türkiye’den ülkemize gelecek su ile ilgili projenin uygulamasına engel olduğu gözlemlenirken, diğer yandan suyun yönetimine talip olduğunu açıklaması ise dikkatlerden kaçmıyor.
PROJEYE 5 AY ENGEL
Türkiye’den ülkemize gelecek su projesi çerçevesinde, suyu taşıyacak iç hat için, boru döşeme çalışmaları Ocak ayında Gönyeli Belediyesi’nin engeline takıldı. Dere yatağına müdahale iddiası ile projeye belediye mühür vurdu ama proje Gönyeli bölgesinde 1 milimetre oynamadan gecikmeli de olsa tamamlandı.
BENLİ ŞOV
Ocak ayında projeye engel olan ve gecikme yaşanmasına neden olan Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, şimdi başkanı olduğu Belediyeler Birliği eliyle ayni suyun yönetimine talip olduğunu ifade ederken, suyun BESKİ tarafından yönetilmesi için yoğun şekilde kulis faaliyetlerini de sürdürüyor. Ortaya çıkan son durum ile mühürleme olayının tamamen şov olduğu gözlemlendi.
Taner Ulutaş
‘Asrın Projesi’ olarak da isimlendirilen Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su getirilmesi projesi çerçevesinde Gönyeli bölgesinde Ocak ayında boru döşeme çalışmalarında kriz yaşandı. Devletlerarası yapılan anlaşma gereği yürütülen Su Projesi, Gönyeli Belediyesi tarafından durdurulmak istendi. Türkiye Devlet Su İşleri’nden ihaleyi alan firmanın çalışmaları, Gönyeli Belediyesi tarafından engellenme girişiminde bulunuldu.
DEĞİŞİKLİK YOK
Gönyeli Çemberi civarlarında, derenin 10 metre batısında yapılan tahliye çalışmaları, Belediye’nin zabıtalarınca mühürlenmek istenirken, ihaleyi yürüten firma tarafından, muhataplarının devletin ilgili mercileri olduğu ifade edildi. Tam 5 ay boyunca projenin bu bölgede tıkanmasına neden olan ve “dere yatağına müdahale yapılıyor” iddiaları sonucu belediye zabıta ekiplerince gerçekleşen mühürleme olayının şovdan ibaret olduğu anlaşıldı. Geçen 5 ay sonrasında projede hiçbir değişiklik yapılmadan geçtiğimiz günlerde bu bölgedeki işler sorunsuz şekilde sonlandı. Projenin ise 1 milimetre bile değişmediği gözlemlendi.
GÖRÜŞ İSTENDİ, MÜHÜRLENDİ
Bölgede projenin başlaması öncesinde ilgili firma tarafından Gönyeli Belediyesi’ne çizilmiş proje ve boruların geçeceği güzergah bildirildi. Öte yandan bölgedeki alt yapıların bildirilmesi de talep edildi. Belediye tarafından herhangi bir yanıt gelmemesi üzerine, proje takvimi gereği borular 3 metre derinliğe döşendi ve sistem gereği borular döşenirken belli aralıklarla vantuz ve tahliye kondu. Boruların döşenmesinin ardından ise, Gönyeli Belediyesi tarafından, tahliye vantuzlarının başka bir yere kayması istendi ve ilgili inşaata zabıtalar tarafından mühürlendi.
“DEĞİŞİM MÜMKÜN DEĞİLDİ”
İhaleyi yürüten ilgili firma, proje gereği Gönyeli Belediyesi’nin taleplerinin mümkün olmadığını belirtirken, projenin benzer aşamalarının birçok beldede eş zamanlı yapıldığını, böylesi bir sorunun ve “dere yatağına müdahale edildiği” iddiasının ortaya atılmadığını kaydetti. Öte yandan o dönemde birçok kişi belediyenin söz konusu tepkisinin şov olduğunu, bu tepkinin altından başka şeyler aranmasının beklendiğini de kaydetmişti.
SORUN DSİ’YE DE İLETİLDİ
Gönyeli’de yaşanan kriz Türkiye Devlet Su İşleri’ne (DSİ) de iletildi. DSİ’den çalışmaların durdurulması yönünde bir karar çıkmaması üzerine, firmanın proje kapsamında çalışmalarına devam etmesi gerektiği öğrenildi. Öte yandan Türkiye Devlet Su İşleri (DSİ) mühendisleri tarafından yapılan çalışmaların denetlendiği, dolayısıyla ihaleyi Türkiye Devlet Su İşleri’nden alan firmanın, şartnameye harfiyen uymak zorunda olduğu da vurgulandı.
“PROJE BELEDİYE’NİN İZNİNE TABİDİR”
Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, Türkiye’den KKTC’ye su getirme çalışmaları kapsamında, dere yatağı içerisine beton kütle yapma çalışmasının Ocak ayında Belediye ekiplerince durdurulduğunu açıkladı. Ahmet Benli yaptığı yazılı açıklamada, gelecekte halkın yaşayacağı ciddi sıkıntılar ile çarpık yapılaşmayı önlemenin belediyenin görevleri arasında olduğunu, dolayısıyla her türlü gelişimin imar kurallarına, belediyenin mevzuatına ve izinlere bağlı olarak yürütülmesi gerektiğini belirtti.
GÖZDAĞI VERİLMEYE ÇALIŞILDI
Türkiye’den su getirilmesi projesi kapsamında dere yatağına yapılmaya çalışılan beton kütlenin izinsiz olduğunu söyleyen Benli, “Gönyeli çemberi yakınlarında, dere yatağı yakınında kurulan menfezin kuralına uygun yapılmadığı uzmanlarımız tarafından saptanarak, söz konusu izinsiz yapı tarafımızdan mühürlenmiştir” dedi.
ŞİMDİ SUYA TALİP
Ahmet Benli, Belediyeler Birliği Başkanı sıfatı ile suyun yönetimine talip olduklarını açıklamaya devam ediyor. 28 belediyemiz stratejik ortaklık temelinde “KKTC Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İşletmeleri” (BESKİ)’nin oluşturulmasında anahtar rol üstlenen Benli, bu önemli sorumluluğu üstlenebileceklerini ifade ediyor. Benli konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda, Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkemize dev bir yatırım yapıyor olduğunu ve tarihin akışını değiştireceğini kaydederken, ağız değiştirdi. Benli, “Bu proje nedeniyle hiç yüksünmeden, her Kıbrıslı Türkün, bu coğrafyada yaşayan herkesin Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür etmesi gerekiyor” ifadelerini kullanırken, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği’nin kesintisiz ve kaliteli su hizmeti sunmaya, atık su hizmetlerini en çağdaş anlayışla yönetmeye, çevreye duyarlı bir yaklaşımla ekolojik sürekliliği teşvik etmeye, halk sağlığını gözetmeye ve kaynaklarını en verimli modellerle korumaya kararlı olduğunu savunuyor.
PROJEYE 5 AY ENGEL
Türkiye’den ülkemize gelecek su projesi çerçevesinde, suyu taşıyacak iç hat için, boru döşeme çalışmalarına Ocak ayında engel koyan ancak ama hiç değişmeden gecikmeli de olsa devam eden ve Gönyeli bölgesinde tamamlanan projede neden amaçla sorun çıktığı ise henüz anlaşılamadı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Egolar tatmin olmustur biraz.
Yanıtla (0) (0)