Belediye Emekçileri Sendikası (BES) bugünkü, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Birleştirilmiş Belediyeler Yasa Tasarısı’na destek toplamak amacıyla sırasıyla Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP) ile Demokrat Parti Ulusal Güçler’i (DP UG) ziyaret etti.
BES Başkanı Ulus Arpalıklı, dün sırasıyla TDP ve Demokrat Parti Ulusal Güçler Başkanları ile yaptığı görüşmelerde, belediyelere verilen katkı payı ve belediyelerin çalışanlarına yönelik sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı borçları ile ilgili yasa tasarısına destek verilmesini talep etti.
Arpalıklı, belediye çalışanlarının daha huzurlu ve buna bağlı olarak daha iyi hizmet verilebilmesi için tasarının yasallaşmasının önemli olduğunu ifade etti.
YALINKAYA
Sendika Genel Sekreteri Mustafa Yalınkaya ise, Lefkoşa Türk Belediyesi, Lefke Belediyesi, Esentepe Belediyesi gibi belediyelerin kötü mali durumuna işaret ederek, ülkede sosyal bir patlamaya yol açacak belediye yapısı oluştuğunu, bu nedenle acil önlemler alınması gerektiğini, yarın mecliste görüşülecek yasa tasarısının da bu kapsamda olduğunu söyledi.
Belediyeler yasasında da reform gerektiğini savunan Yalınkaya, “Tüm belediyeler bir reformla düzeltilmeli ama çok acil önlemler de alınması gerekiyor. Bu nedenle destek talep ediyoruz” dedi.
ÖZYİĞİT
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit görüşmede yaptığı konuşmada, Parti’nin yerel yönetimlere yönelik düşüncesinin, sosyal devlet anlayışının yaygınlaştırılması düşüncesiyle yerel yönetimlere devletin bir takım daha fonksiyonun devredilmesi olduğunu kaydetti. Özyiğit, mevcut belediye sayısının da gözden geçirilebileceğini kaydetti.
Bahse konu yasa tasarısının “popülist” yaklaşımla hazırlandığını savunan Cemal Özyiğit, “Hükümet ortaklarına mensup bazı kırsal kesim belediyelerine bir takım kolaylıklar getirilirken, başkent belediyesi başta olmak üzere, ülkenin büyük bir bölümünün, sıkıntıları göz ardı ediliyor” dedi.
Özyiğit, yasada Lefkoşa Türk Belediyesi ile Lefke Belediyesi başta olmak üzere büyük belediyelerin hassasiyetlerinin de dikkate alınması gerektiğini kaydetti.
Yasa tasarısında sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı prim borçlarının yapılandırılıp, 15 yılda ödenmesinin de öngörüldüğünü kaydeden Özyiğit, 15 yıllık sürenin büyük belediyelere pek fazla yaramadığını ve sürenin 25 yıla uzatılması gerektiğini ifade etti.
DENKTAŞ
Ana muhalefet DP Ulusal Güçler Genel Başkanı Serdar Denktaş ise, yasa değişikliğinde belediyelere katkı payının yüzde 8.5’den 9.025’e çıkarılmasının öngörüldüğünü, bunun da 20 milyon TL’ye tekamül ettiğini ancak Maliye Bakanlığı’nın söz konusu meblağın sadece 6-8 milyon TL’sini bulunabileceğini söylediğini kaydetti.
Denktaş, “Bu demektir ki, sosyal sigorta kurumuna karşı, belediyelerin yerine devlet kendisini borçlu yerine koyacak. Bu tek başına belediyelerin hiçbir şekilde sorununu çözmeyecek. Bugünü atlatacağız. Yarın gene takılacağız” dedi.
DP Ulusal Güçlerin, Meclis komitesinde belediyelerle ilgili hazırlanmış, belediye sayısının azaltılmasının da öngörüldüğü kapsamlı bir yasanın ele alınmasını talep ettiğini ancak bu önerinin ret edildiğini kaydeden Denktaş, “İstediğimiz belediyelerin ciddi anlamda güçlenmesi ancak 28 belediye ile bu mümkün değil”dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.