İNDİRİM SÜRÜYOR: Beyaz Kimlik harcının 17 Şubat 2016 tarihinde, 2000TL’den 1000TL’ye indirilmesiyle başvurularında artış yaşanmaya başladı. Konu hakkında Detay Gazetesi’ne açıklama yapan İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Beyaz Kimlik sahiplerinin seçme ve seçilme hakkı hariç KKTC vatandaşlarıyla eşit haklara sahip olabilmesi için çalışmaların devam ettiğini ve 2017 yılına kadar bu çalışmaların tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.
SADECE BEYAZ KİMLİK SAHİPLERİ VATANDAŞ OLABİLECEK: İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Daimi İkamet İzni Belgesi ile ilgili yeni yapılan ve yapılması gündemde olan değişiklikler ve kazanımları da değerlendirdi. Yapılacak yeni yasal düzenlemeler ile sadece Beyaz Kimlik sahiplerinin vatandaşlık hakkı kazanabilmesi için çalışma yapıldığını belirten Akansoy, Beyaz Kimliğe olan ilginin günden güne arttığını gözlemlediklerini de kaydetti.
AHMET VAMIK
“Beyaz Kimlik” olarak bilinen Daimi İkamet İzni belgesi için 15 Aralık 2015 tarihinde Muhaceret Dairesinde başvurular kabul edilmeye başlandı. 17 Şubat 2016 tarihinde Beyaz Kimlik harcının 2000TL’den 1000TL’ye indirilmesiyle birlikte hak sahiplerinin başvurularında artış olduğunu ifade eden İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, 2016 yılına kadar Beyaz Kimlik Kartı sahiplerinin kazanımlarının artacağını ifade etti. Akansoy, Beyaz Kimlik sahiplerinin seçme ve seçilme hakkı hariç KKTC vatandaşlarıyla eşit haklara sahip olabilmesi için çalışmaların devam ettiğini ve 2017 yılına kadar bu çalışmaların tamamlanmasını beklediklerini kaydetti. Beyaz Kimlik Kartının teşvik edilebilmesi için kamu spotu hazırlandığını belirten Asım Akansoy, yakında kamu spotlarının televizyon kanallarında yayınlanmaya başlayacağını da söyledi.
“SADECE BEYAZ KİMLİK SAHİPLERİ VATANDAŞLIK HAKKI ELDE EBİLECEK”
İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, Daimi İkamet İzni belgesi ile ilgili yeni yapılan ve yapılması gündemde olan değişiklikler ve kazanımları Detay Gazetesi ile paylaştı. Akansoy, ülkede çalışma izni ile bulunan kişi sayısının 40 Bin dolayında olduğunu ifade etti. Şu anda hali hazırda 10Bin kişinin Beyaz Kimlik almaya hak sahibi olduğunu açıklayan Akansoy, şu anki yasal düzenleme ile kimsenin Beyaz Kimlik alma zorunluluğu olmadığını, dileyenlerin çalışma izni ile de ülkede ikamet edebileceğini sözlerine ekledi. Yapılacak yeni yasal düzenlemeler ile sadece Beyaz Kimlik sahiplerinin vatandaşlık hakkı kazanabilmesi için çalışma yapıldığını belirten Akansoy, Beyaz Kimliğe olan ilginin günden güne arttığını ve Beyaz Kimlik alacak olan kişilerin önemli avantajlara sahip olacağının altını çizdi.
“BEYAZ KİMLİK SAHİPLERİ DEVLETİMİZİN GÜVENCESİ ALTINDADIR”
Beyaz Kimlik sahiplerinin kazanımlarını artırmak, seçme ve seçilme hakkı hariç KKTC vatandaşları ile eşit haklara sahip olabilmeleri için çalışmaların yapıldığını ve yılsonuna kadar çalışmaların tamamlanması hedefleniyor. Bakan Akansoy, tüm bakanlıkların müsteşarlarının bir araya gelerek bu kazanımların neler olabileceğini belirme çalışmaları yaptığını ifade etti. Beyaz Kimlik sahiplerinin birçok sosyal hak ve güvencelere sahip olacağının altını çizen Akansoy, “kimseyi Beyaz Kimlik alması için zorlamıyoruz fakat Beyaz Kimlik alan herkes devletimizin güvencesi altında olacaktır. Bunun taahhüdünü verebiliriz” dedi.
“BEYAZ KİMLİK SAHİPLERİNİN KAZANIMLARI GİDEREK ARTACAK”
Akansoy, “Beyaz Kimlik sahiplerine birçok kazanım sağlayacağımızın ilk örneği geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Meclisi’nden geçen yeni Dernekler Yasası’dır. Bu yasaya göre Beyaz Kimlik Kartı sahipleri derneklere üye olabilecek ve yeni dernek kurabilecekler. Bu kazanımların devamı da gelecek ve Beyaz Kimlik Kartı alanlar bunun ne kadar avantajlı bir uygulama olduğunu görecekler” diyerek, Daimi İkamet İzni Belgesi’nin önemli kazanımlarını vurguladı.
“12 YIL VATANDAŞLIK İÇİN MAKUL BİR SÜRE”
“İster 100 kişi olsun ister 1000 kişi olsun biz Beyaz Kimlik Kartı alan herkese sahip çıkacağız” diyen Akansoy, artık yeni yasal düzenlemeyle vatandaşlık hakkı kazanma süresinin de netleşeceğini söyledi. Akansoy Beyaz Kimlik sahibi kişilerin Beyaz Kimlik aldıktan 6 yıl sonra yani ortalama 12 yılda vatandaşlık hakkı kazanabilmesinin öngörüldüğünü ve bununda makul bir süre olduğunu kaydetti. Yeni Yurttaşlık Yasası ile bu ülkeye gelen bir yabancının kaç yılda vatandaş olabileceğini ve hangi şartlarda vatandaş olabileceğini net olarak bileceğini açıklayan Akansoy, şu anda 12 yıl çalışma izni olan kişilere KKTC vatandaşlığı verildiğini de ifade etti.
“ÜLKENİN DEMOGRAFİK YAPISINI KORUMALIYIZ”
Vatandaşlık ile uygulamaların 3 temel nokta, yani KKTC’nin yasal mevzuatları, evrensel insan hakları ve ülkenin demografik yapısı gözetilerek yapıldığını vurgulayan Asım Akansoy, “ülkemizde vatandaşlıklar uzun yıllar boyunca siyasi iradeye müdahale için kullanıldı. Dolayısı ile ülkemizin demografik düzenini korumak gibi bir zorunluluğumuz vardır. Ülkemiz artık hem demografik hem demokratik yapısını koruyacak hem de hak ediş üzerine vatandaşlık haklarını sağlayacaktır” dedi. KKTC vatandaşlığı alan kişilerin Kıbrıs’ta olası bir çözüm halinde yeni kurulacak devletin vatandaşı olacağını ve bunun yanı sıra Beyaz Kimlik sahiplerinin de yeni kurulacak devlette oturma izinli kişiler olarak Kıbrıs’ta yaşama hakkına sahip olacaklarının da ön görüldüğünü sözlerine ekledi.
SADECE BEYAZ KİMLİK SAHİPLERİ KKTC VATANDAŞI OLABİLECEK
Beyaz Kimlik Kartı sahipleri çalışma izni ile ülkede bulunan kişilerden farklı olarak önemli avantajlara sahip olabilecekler. Daimi İkamet İzni belgesi kişilere, işsizlik ödeneği, mesleki sürücü belgesi ve iş kurma hakkı gibi birçok avantaj sağlıyor. Meclise yeni sevk edilen Yurttaşlık Yasa Tasarısı’na göre sadece Daimi İkamet İzni sahiplerine vatandaşlık hakkı tanınacak. Beyaz Kimlik sahipleri 6 yılın sonunda yani 12 yıl KKTC’de ikamet ettikten sonra KKTC vatandaşı olabilmeleri ön görülüyor. Beyaz kimlik sahipleri vatandaşlık hakkına sahip olana kadar 2 yılda bir yani toplamda 3 kez 250 TL harç karşılığında Beyaz Kimliklerini yenilemeleri gerekiyor.
Beyaz Kimlik Kartının avantajları şu şekilde:
İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALABİLECEKLER
Beyaz Kimlik Kartının en önemli kazanımlarından biri Beyaz Kimlik sahiplerinin her yıl muhaceret izni almak zorunda kalmayacak olmaları. Beyaz Kimlik sahipleri ön izinden ve sağlık raporunda da muaf olacaklar. Beyaz Kimlik sahipleri çalışma izinli olarak ülkede bulunanlardan farklı olarak işsiz kalmaları halinde 6 aya kadar işsizlik ödeneği de alabilecekler. Çalışma izni sahiplerinin işsiz kalmaları halinde 30 gün içerisinde yeni bir iş bulma zorunluluğu varken, Beyaz Kimlik sahipleri için bu süre 6 ay olarak belirlendi üstelik Beyaz Kimlik sahipleri bu süre içerisinde işsizlik ödeneği de alabilecekler.
MESLEKİ SÜRÜCÜ BELGESİ ALABİLECEKLER
Geçtiğimiz yıl çalışma izni ile ülkede bulunan kişilerin ticari araç kullanması yasaklanmıştı. Beyaz Kimlik sahipleri için bu yasak geçerli olmayacak. Daimi İkamet İzni ile ülkede bulunan kişiler ticari araç kullanacak kişilerde aranan “Mesleki Sürücü Belgesi” alma hakkına sahip oldular.
DERNEK KURMA VE İŞ YERİ AÇMA HAKKINA SAHİP OLACAKLAR
Çalışma izni ile ülkede bulunan kişiler 40 gün yurtdışında kalabilirken, Beyaz Kimlik Kartı sahipleri 90 gün yurtdışında kalma hakkına sahip oluyorlar. Dernekler Yasasında yapılan yeni değişiklikle Beyaz Kimlik sahipleri KKTC’de dernek kurabilme ve kurulmuş derneklere üye olabilme hakkına da sahip oluyorlar. Kişi Beyaz kimliğini iş kurma izninden dolayı almış ise, şirket kurabilme ve kendi işyerini açabilme hakkına da sahip olmuş durumda.
1. Kimler Beyaz Kimlik alabilir?
a) 6 Tane Ardışık Çalışma İzni ve/veya İş Kurma İzni sahibi Kişiler
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışma izni veya iş kurma izni veya her ikisi ile toplam kesintisiz altı yıl süre ile ikamet eden yabancılar; yasada öngörülen ikamet süresi, sağlık ve sabıka kaydına ilişkin koşulları taşımaları halinde beyaz kimlik kartı alabilecektir.
b) Konut Satın Alan ve Garantilenmiş Gelire Sahip Olan Kişiler
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (en az 125.000 (yüz yirmi beş bin) Avro veya eşdeğeri) bir konut satın alma ve garantilenmiş gelire sahip olma yoluyla en az altı yıl kesintisiz izin alan yabancılar; yasada öngörülen ikamet süresi, sağlık ve sabıka kaydına ilişkin koşulları taşımaları halindebeyaz kimlik kartı alabilecektir.
c) KKTC Yurttaşı ile Evli Olan Kişiler
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yurttaşı ile evli olan yabancılar, Yurttaşlık Yasası’nın evlilik ile yurttaşlığın kazanılmasını düzenleyen koşullarını yerine getirmesi koşuluyla, beyaz kimlik kartı alabilecektir.
d) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Doğan veya Reşit Olmadan Önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne Gelen Yabancılar
Anne veya babası yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce KKTC’de yasal olarak ikamet ediyor olması şartıyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde doğan veya reşit olmadan önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelen yabancılar, reşit olmadan önce son altı yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ikamet etmeleri, reşit oldukları tarihten itibaren iki yıl içerisinde başvurmaları ve yasada öngörülen ikamet süresi, sağlık ve sabıka kaydına ilişkin koşulları taşımaları halinde beyaz kimlik kartı alabilecektir.
Beyaz Kimlik Kartı sahibi kişinin eşi ve 18 yaşından büyük çocukları, yasada öngörülen koşulları taşımaları halinde Daimi İkamet izni alabilecekler. Aksi halde Beyaz Kimlik Kartı sahiplerinin eşleri ve 18 yaşından büyük çocuklarına ikamet izni verilecek.
KURALLARA UYMAYANLARIN KİMLİKLERİ İPTAL EDİLEBİLİR
Beyaz Kimlik Sahibi kişilerin elde ettikleri bu hakkı kurallara uymadıkları bazı koşullarda kaybedebilme ihtimalleri de mevcut.
Beyaz kimlik hangi koşullarda iptal edilecektir?
• Çalışma izninden dolayı beyaz kimlik alanlar 6 ay işsiz kalmışsa,
• İş kurma izninden dolayı beyaz kimlik alanlar 6 ay süreyle sosyal güvenlik yatırımlarını yapmamışsa
• Konut ve garantilenmiş gelirden dolayı beyaz kimlik alanlar konutunu veya garantilenmiş gelirini kaybetmişse
• Yılda 90 günden fazla yurtdışında kalmışsa
• Hapis cezasına çarptırılmışsa
• Kamu sağlığına tehdit oluşturabilecek bulaşıcı bir hastalığa yakalanmış olması ve tedavi edilemeyeceği durumlarda
• Yalan beyanla beyaz kimlik almışsa
• Kayıt dışı çalıştığı tespit edilirse
• Evlilik yoluyla beyaz kimlik alan kişinin boşanması veya eşiyle birlikte yaşamadığının tespiti halinde
• Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde doğmasından veya reşit olmadan önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine gelmiş olmasından dolayı beyaz kimlik alınması durumunda, Daimi İkamet İzninin alındığı tarihten itibaren veya askerlik veya eğitim sürecine girmesi halinde bu sürecin tamamlanmasından itibaren 18 ay içerisinde herhangi bir iş ilişkisinin başlamaması
Ancak çalışma veya iş kurma izinli veya garantilenmiş geliri olan bir yabancı ile evli olunması halinde bu kural uygulanmaz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.