Vatandaşlık bekleyenleri mutsuz eden, ancak ülkemizde her yıl çalışma izni, ikamet izni çıkarmasına gerek kalmadan, vize kısıtlaması olmadan KKTC’ye serbest giriş çıkış yapabilmesini sağlayacak Beyaz Kimlik uygulaması devreye girdi.
KİMLER ALABİLECEK?
İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Hasan Alicik, Beyaz Kimlik uygulaması ile ilgili, KKTC’de kesintisiz 6 yıl çalışma veya iş kurma izni olanların 6 yılın sonunda toplamda yurtdışında kaldığı süre 240 günü aşmıyorsa beyaz kimliğe başvurabileceğini söyledi.
Alicik, yasaya göre, KKTC üniversitelerinde çalışan tam zamanlı öğretim görevlileri ve çalışanlar seminer, konferans gibi eğitim-tanıtım amacıyla yurtdışında bulunuyorsa, bunun yanı sıra görevi gereği yurtdışında bulunmak zorunda kalan direktör, yönetici, gibi çalışanların yurtdışında kalma sürelerinin bu kapsamda sayılmayacağını da kaydetti. Alicik 6 yıllık kıstasın 60 yaş üzeri kişiler için 3 yıl olarak uygulanacağını da ifade etti..
Alicik, yasa kapsamında, konut satın almış ve garantilenmiş geliri olan kişiler için; konut değeri olarak en az 125,000 Euro tutarında konut satın almış olmak veya kendisinin ve ailesinin geçimini sağlayacak düzenli bir gelirinin olması şartının aranacağını da belirtti.
KKTC vatandaşı ile evli olanların da beyaz kimlik başvurusunda bulunabileceğini belirten Alicik, KKTC vatandaşı ile evli olup, 1 yıllık süreyi dolduran ve birlikte ikamet edenlerin beyaz kimlik alabileceğini söyledi.
DAİMİ İKAMET İZNİ YASASI
Daimi İkamet İzni Yasasının ayrıca, Yasa yürürlüğe girdiği tarihten önce KKTC’de doğan veya küçük yaşlarda KKTC’ye gelenlerle, bu durumda olup şu anda reşit olanlara beyaz kimliğe başvurma hakkı tanıdığını belirten Alicik, şu anda reşit olanların yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde başvuru yapmaları halinde beyaz kimlik sahibi olabileceğini söyledi.
Bu kapsamda beyaz kimliğe başvuranlarda, reşit olmadan önce son 6 yılda KKTC’de ikamet etme ve yılda 120 günden fazla yurtdışında bulunmama koşulu aranacağını da kaydeden Alicik, Askerlik ve eğitim amacıyla, yurtdışında kalınan sürenin dikkate alınmayacağını belirtti.
Alicik, Daimi İkamet İzni Yasası kapsamında suç işleyip hapislik cezası alanların, beyaz kimlik alamayacağını da belirtti..
12 yıl kesintisiz çalışanların vatandaşlığa başvurması yönünde düzenleme yapıldığını ifade eden Alicik, yeni yurttaşlık yasasının Meclisin alt komitesinde olduğunu söyledi. Alicik, Beyaz Kimliğin iptal koşullarını da anlattı.
KISITLAMALAR
Alicik, Çalışma izninden dolayı beyaz kimlik alanlar 6 ay işsiz kalmışsa, son 6 ay sosyal güvenlik yatırımları yatırılmamışsa, konut veya garantilenmiş gelirini kaybetmişse, yılda 90 günden fazla yurtdışında kalmışsa, hapislik cezası almışsa, kamu sağlığına tehdit oluşturabilecek bulaşıcı bir hastalığa yakalanmışsa, yalan beyanla beyaz kimlik almışsa, kayıt dışı çalıştığı tespit edilirse, iptal edileceğini kaydetti.
KİMLİK HARÇLARI
Alicik ilk defa alınacak beyaz kimlik için 2 bin TL ödeneceğini ve her iki yılda yapılacak yoklama için ise 250 TL harç alınacağını ifade etti. Bu arada Muhaceret Dairesi müdürü Hasan Hacılar beyaz kimliğe başvuruda izlenecek prosedürü anlattı..
Ülkedeki çalışma izinlerinin rakamları ile ilgili bilgi de veren Alicik;41 bin 662 çalışma izinli bulunduğunu bunların 32 bin 545 ‘in Türkiye vatandaşı, 2 bin 454 Türkmen, bin 516 Pakistan,, 600 viyetnam, 486 ukrayna, 471 Filipin, 398 Moldova, 358 Kırgızistan, 286 Bangladeş, 234 İngiltere, 202’sinin de Rusya vatandaşı olduğunu söyledi.
Alicik ilk aşamada Beyaz Kimliğe 10 bin kişinin başvurmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.