HAYATI KOLAYLAŞTIRACAK
Birçok vatandaşın dört gözle beklediği beyaz kimlikler için geri sayım başladı. İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy yaptığı açıklama ile Beyaz Kimliklerin önümüzdeki hafta verilmeye başlanacağını kaydetti. Akansoy, ülkemizde çalışma izni ile bulunan kişilerin hayatını büyük oranda kolaylaştıracak bu kimlikler için başvuru hakkı olanlara başvuru çağrısı yaptı.
38 NİN ÇALIŞMA İZİNLİ
Beyaz Kimlik için ödeme kolaylığı da yapıldığını kaydeden İçişleri Bakanı Asım Akansoy kimlerin bu kimliği alabileceğini de kaydetti. 15 Aralık’tan itibaren tüm başvurular alınmaya başlanırken, bu hafta içinde beyaz kimlik verileceği ifade edildi. Çalışma izinli olarak ülkemizde yaşayan 38 bin dolayında kişi bulunurken, beyaz kimlik alabilecek çalışma izinli sayısının ise yaklaşık 8 bin civarında olduğu, aileleriyle birlikte ise bu sayının 10 bin civarına çıkacağının düşünüldüğü öğrenildi.
İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, BRT’de yayınlanan Yenigün Haber programında vatandaşlık ve beyaz kimlik konusunda da açıklamalarda bulundu.
Akansoy, “6 yıl ardıl çalışma izni olan ve her yıl en fazla 40 gün yurtdışına çıkma hakkı gözetilen bir kişiye beyaz kimlik veriyoruz. Beyaz kimliğini alan kişi vatandaşlık süresi gelene kadar yani 13’üncü yıl dolana kadar olan sürede çalışma izni çıkarmadan bu ülkede yaşamını sürdürür. 15 Aralık’tan itibaren tüm başvurular alınmaya başlandı. Bu hafta içinde beyaz kimlik verilmeye başlanacak” dedi.
ÖDEME KOLAYLIĞI
Hak sahibi olan herkesi beyaz kimlik almaya davet eden Akansoy, kapsamı ve fiyatı konusundaki eleştirilerle ilgili de çalışmaların sürdüğünü belirtti. Akansoy, beyaz kimlik alırken 2 bin TL olan harcın Bin Türk Lirasının peşin diğer Bin Türk Lirasının ise 5 yılda ödenmesinin sağlanacağını ifade etti.
38 BİN ÇALIŞMA İZİNLİ
Çalışma izinli olarak ülkede yaşayan kişi sayısının 38 bin dolayında olduğunu da açıklayan Akansoy, beyaz kimlik alabilecek çalışma izinli sayısının ise yaklaşık 8 bin civarında olduğunu, aileleriyle birlikte ise bu sayının onbin civarına çıkacağını düşündüklerini söyledi.
12 YIL ÇALIŞMA İZNİNE VATANDAŞLIK
Bakan Akansoy, şu anki uygulamaya göre 12 yıl çalışma izni olan bir kişinin 13. yılına girdiğinde vatandaşlık alabildiğini veya evlilikten kaynaklanan yöntemlerle alabildiğini hatırlattı. Akansoy, Bakanlar Kurulu kararıyla verdikleri vatandaşlıklar da olduğunu ama bu kişilerin ülkeye artı değer katacak bazı kişiler olduğunu ifade etti.
BEYAZ KİMLİK DETAYLARI
Beyaz Kimlik almak isteyenler başvurularını Muhaceret Dairesi İkamet Şubesi’ne yapacak. Beyaz Kimlik ile ilgili bilgi ve form almak isteyenler, ilçelerdeki Kaymakamlıklar’dan form alabiliyor. Beyaz kimlik alanların ülkede her yıl çalışma izni veya ikamet izni yenilemesine gerek kalmayacak. İçişleri ve Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yürürlüğe giren Daimi İkamet İzni Yasası kapsamında, beyaz kimlik başvuruları 14 Aralık 2015 tarihinde Muhaceret Dairesi İkamet Şubesi tarafından alınmaya başlanmıştı.
RAHATLIK GETİRECEK
Beyaz kimlik almaya hak kazananların KKTC’de her yıl çalışma izni, ikamet izni çıkarmasına gerek kalmayacak, bu kimlik kartı ile vize kısıtlaması olmadan KKTC’ye serbest giriş çıkış yapabilecek. Beyaz kimlik sahiplerine verilecek haklar, ilgili bakanlıkların yürütmekle sorumlu oldukları mevzuatlarda yapacakları düzenlemeler ile yeniden tanımlanabilecek.
ŞARTLAR
Beyaz kimlik müracaatı İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Muhaceret Dairesi İkamet Şubesi’ne şahsen yapılacak. Yasa çerçevesinde, KKTC’de kesintisiz 6 yıl çalışma ve/veya iş kurma izni olanlar beyaz kimlik başvurusu yapabilecek. Kesintisizlik ifadesi, izinler arasında 40 günlük süreyi ifade ederken, eğer bir kişi 6 yılın sonunda toplamda yurtdışında kaldığı süre 240 günü aşmıyorsa, 40 günü aşmış olsa bile beyaz kimliğe başvurabilecek.
KAPSAM DIŞI
Daimi İkamet İzni Yasası’na göre, KKTC üniversitelerinde çalışan tam zamanlı öğretim görevlileri/üyeleri ve çalışanları seminer, konferans vb.gibi eğitim-tanıtım amacıyla yurtdışında bulunuyorsa, bunun yanı sıra görevi gereği yurtdışında bulunmak zorunda kalan direktör, yönetici,vb. gibi çalışanların yurtdışında kalma süreleri bu kapsamda sayılmayacak.
KONUT SAHİPLERİ
Daimi İkamet İzni Yasası’na göre, konut satın alan ve garantilenmiş geliri olanlar, kesintisiz 6 yıl KKTC’de ikamet ediyorsa beyaz kimlik için başvuruda bulunabilecek. Yasa kapsamında, konut satın almış ve garantilenmiş geliri olan kişiler için; konut değeri olarak en az 125,000 Euro tutarında konut satın almış olmak veya kendisinin ve ailesinin geçimini sağlayacak düzenli bir gelirinin olması şartı aranacak.
Yasada "garantilenmiş gelir", iki asgari ücret ve her çocuk için yarım asgari ücrete denk gelecek geliri ifade ediliyor.
Daimi İkamet İzni Yasası’nda 6 yıllık kesintisiz KKTC’de ikamet etme şartı, 60 yaşını dolduran konut satın almış ve garantilenmiş gelir sahipleri için 3 yıla indirildi. Yasaya göre, konut satın almış ve garantilenmiş gelir sahibi olanların 180 günden fazla yurtdışında kalmaması gerekiyor. Eğer bu süre aşılmışsa, 6 yıllık toplamında 1080 günü aşmaması gerekiyor.
60 yaşını dolduranlar için 3 yıl öngörülen sürede 1080 günlük süre, 540 gün süre olarak dikkate alınır. KKTC vatandaşı ile evli olanlar da beyaz kimlik başvurusunda bulunabilecek. KKTC vatandaşı ile evli olup, 1 yıllık süreyi dolduran ve birlikte ikamet edenler beyaz kimlik alabilecek. Kendi ülkelerinin vatandaşlık mevzuatında, bir başka ülkenin vatandaşlığını alması halinde sıkıntı yaşayacak yabancılar, bu düzenleme ile artık sorun yaşamayacak.
KKTC’DE DOĞANLAR
Daimi İkamet İzni Yasası ayrıca, Yasa yürürlüğe girdiği tarihten önce KKTC’de doğan veya küçük yaşlarda KKTC’ye gelenlerle bu durumda olup şu anda reşit olanlara beyaz kimliğe başvurma hakkı tanıyor. Şu anda reşit olanlar Yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde başvuru yapmaları halinde beyaz kimlik sahibi olabilecek. Bu kapsamda beyaz kimliğe başvuranlarda, reşit olmadan önce son 6 yılda KKTC’de ikamet etme ve yılda 120 günden fazla yurtdışında bulunmama koşulu aranacak.
Askerlik ve eğitim amacıyla, yurtdışında kaldığı süre, dikkate alınmayacak.
Daimi İkamet İzni Yasası kapsamında suç işleyip hapislik cezası alanlar, beyaz kimlik alamayacak.
BEYAZ KİMLİK HANGİ KOŞULLARDA İPTAL EDİLECEK?
• Çalışma izninden dolayı beyaz kimlik alanlar 6 ay işsiz kalmışsa
• İş kurma izninden dolayı beyaz kimlik alanların son 6 ay sosyal güvenlik yatırımları yatırılmamışsa
• Konut ve garantilenmiş gelirden dolayı beyaz kimlik alanlar konut veya garantilenmiş gelirini kaybetmişse
• Beyaz kimlik sahibi olanlar yılda 90 günden fazla yurtdışında kalmışsa.
• Hapislik cezası almışsa.
• Kamu sağlığına tehdit oluşturabilecek bulaşıcı bir hastalığa yakalanmış olması ve tedavi edilemeyeceği durumlarda
• Yalan beyanla beyaz kimlik almışsa.
• Kayıt dışı çalıştığı tespit edilirse,
• Beyaz kimlik iptal edilecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.