• BIST 9613.69
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 14 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 11 °C

Bicen: “Üretimi de üreticiyi de bitirdiler"

Bicen, sektörün oldukça kötü durumda olduğunu belirterek, “CTP-UBP hükümetinin primleri kaldırması ve yerli üretimi korumaması nedeniyle sektör dibe vurdu.
Bicen: “Üretimi de üreticiyi de bitirdiler"

Bicen, sektörün oldukça kötü durumda olduğunu belirterek, “CTP-UBP hükümetinin primleri kaldırması ve yerli üretimi korumaması nedeniyle sektör dibe vurdu. Yeni hükümet ise primleri açıkladı ancak çok geç kalındı. Öngörülen meblağ ise  üreticiyi zor durumdan çıkarmaya yetmiyor” dedi

Gelmiş geçmiş hükümetler ve  bakanlar yüzünden üretimin tam bir iflas noktasına geldiğini vurgulayan Bicen, “Bunun esas nedeni de İthalatçılar bu ülkede devleti yönetenler ve sermaye yanlısı hükümetler tarafından koruma altına alınmış olmasıdır” diye konuştu

İhracatın yerli üretimi bitirdiğine dikkat çeken Bicen, “Narenciye cenneti bir ülkede yaşamaktayız ama 8 Milyon Dolar meyve suyu ithal etmekteyiz. Dünyanın en kaliteli en güzel patatesini üretiyoruz ancak  5 Milyon Dolara 10 bin ton patates ithal ediyoruz. Et ve süt ürünlerinde durum daha da vahimdir. 20 – 25 Milyon dolarlık da et ve süt ithalatımız var” dedi

Eniz ORAKCIOĞLU

Doğancı (Elye) Üreticiler Birliği Başkanı Mehmet Bicen, Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada, Üretim ve üreticinin tam bir iflas noktasına getirildiğini belirtti.

“Sektör dibe vurdu”

Doğancı (Elye) Üreticiler Birliği Başkanı Mehmet Bicen, sektörün oldukça kötü durumda olduğunu belirterek, " CTP-UBP hükümetinin sektöre bakış açısından dolayı özellikle ihracat teşvik primi ve fason teşvik primi kaldırıldı.İnat ve ısrarla yerli üretimi fon ve kota bakımından korumamaları nedeniyle sektör dibe vurmuştur. Yaşadığımız bu sıkıntı da yanlış politikaların eseri olarak değerlendirilebilir. Yeni hükümet şu anda ihracat ve fason teşvikini açıklamış olsa da çok geç kalınmıştır.

Çünkü biz üreticilerin ürünlerini satabilmesi için erken davranması gerekmektedir. Dolayısıyla yeni hükümetin ihracat ve fason teşvikini 37 kuruş olarak açıklaması sektörü kurtarmamıştır. Dolayısıyla sektörü ve üreticileri bu zor durumdan ve çıkmazdan kurtarmak için Toprak ürünleri aracılığı ile bu ürünlerin hasat edilip soğuk hava deposuna alınması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Biz o kadar zengin bir ülke değiliz”

Bundan sonraki süreçte sanayi tipi (parmak patates) tohumlukların artırılması gerektiğine dikkat çeken Bicen, “3 bin tonluk donmuş patates ithalatımız bugün yanlış politikalardan dolayı 5 bin tona çıkmıştır. Bu da 10 bin ton hammadde demektir. Biz o kadar zengin bir ülke değiliz. Ürettiklerimizi satamazken kısacası Pazar bulamazken 5 bin ton da parmak patates ihracatı yapıyoruz. Dolayısıyla ihracat ve üretimdeki sıkıntıları aşamamamızdan dolayı ithalat da giderek büyümektedir. Oysa  biz dünyanın en kaliteli ürünlerini üretiyoruz” diye konuştu.

“Üretim iflas etti”

Genel anlamda üretimin ve tarımın iflas ettiğini vurgulayan Bicen, “Bu güne kadar gelip giden bütün hükümetlerin ve tarım bakanlarının geneli Kenan Akın ve Zorlu Töre dönemi hariç, bugüne kadar tarım ve üretim konusunda bir arpa boyu  yol alınamamıştır. Üretimi, patatesi ve özellikle de narenciyeyi kötü duruma getirdikleri de ortadadır. Kenan Akın ve Zorlu törenin Tarım Bakanlığı yaptığı dönemde tarım, üretici ve çiftçi çok zorluk çekmemişti, çünkü bu kişiler bizimle aynı frekanstaydılar. Özellikle bizim üretimde olduğumuz dönemlerde kontrolsüz ithalat izni vermemişler ve yerli üretimi kotalarla koruma altına almışlardır” dedi.

“İthalatçılar koruma altında”

Bicen, sözlerine şöyle sürdürdü; “Narenciye cenneti bir ülkede yaşamaktayız ama 8 Milyon Dolar meyve suyu ithal etmekteyiz. Dünyanın en kaliteli en güzel patatesini üretiyoruz. 5 Milyon Dolara 10 bin ton patates ithal ediyoruz. Aynı şekilde et ve süt ürünlerinde durum daha da vahimdir ki 20 – 25 Milyon dolarlık da et ve süt ithalatımız var. İthalatçılar maalesef ki ülkemizde koruma altına alınmıştır.

İthalatçılar bu ülkede devleti yönetenler ve sermaye yanlısı hükümetler tarafından koruma altına alınmıştır. Bugün ithalatçıların hiç bir sorunu olmamakla birlikte, sadece uçakları eksiktir. İhracatçıların aksine üretici ise yerlerde sürünmektedir, bunun sebebi de politikacıların üretime bakış açılarından ve üretimle ilgili politikasızlıklarından dolayı kaynaklanmaktadır. Kısacası gelmiş geçmiş hükümetler ve gelmiş geçmiş bakanlar yüzünden üretim tam bir iflas noktasına gelmiştir.”

“İthalat ve ihracat arasındaki uçurum büyüyor”

Bicen, sözlerine şu şekilde son verdi; “İthalat ve ihracat arasındaki uçurum bugün hızla büyümektedir. Ülkede ekonomi küçülmeye başlamışsa, burada başarılı hükümetlerden bahsetmemiz söz konusu değildir. Ekonomi gittik sonra küçülüyorsa ve açık gittik sonra büyüyorsa burada başarısızlık var demektir. Bizim görüşümüz taktiğin değiştirilmesi gerektiğidir, ısrarla aynı politikaların devam ettirilmesinin anlamı yoktur. Bu yanlış politikaların üzerinde ısrarla durulmasının sebebi ise sağda ve soldaki partilere ithalatçılar ve sermaye kesiminin sponsor olmasıdır.

Hükümetlerin bu anlamada yapmış oldukları strateji yanlıştır, yanlıştan biran önce dönülmelidir. Bundan sonraki süreçte de hükümetlerin sektörlerin görüşünü de alarak üretime yönelik icraatlar da bulunurlarsa bu sıkıntılar ve sorunlar düzelebilecek noktaya gelebilir.”

kaynak: yenibakişgazetesi

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler