İNSAN HAYATINA DOKUNAMADI
Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların yeni bir federasyon temeli üzerinde liderlerin görüşmeleri yoğun şekilde devam ederken iki toplumun birbirine daha da yakınlaşması için güven yaratıcı önlemlerin artırılmasına şiddetle ihtiyaç olduğuna vurgu yapılıyor. Akıncı ve Anastasiades arasında başlayan yeni dönem görüşmelerdeki güven yaratıcı önlemlerin insan hayatına henüz dokunmadığı da göze çarpıyor.
BM “GÜVEN ARTTI” DEDİ
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), iki toplum arasında olan güvensizlik ortamının, 2006 yılı ile kıyaslamasında iki toplumun birbirine daha yakın olduğunun gözlemlendiğine dikkat çekiyor. UNDP’nin ortaya koyduğu verilerde, Kıbrıslı Rumların %53'ünün ve Kıbrıslı Türklerin ise %29'unun birbirlerine güvendikleri kaydedilirken verilerin geçmişe oranla çok daha umut verici olduğu dikkat çekti.
Kıbrıs Müzakereleri çerçevesinde liderler Kıbrıs Sorunu’na çözüm bulmak amacı ile yoğun bir program temelinde çalışmalarını sürdürürken, Kıbrıs’ta iki devletin eşitliğine dayalı bir federasyonun kurulması ve öncesinde adada eş zamanlı yapılacak referandumlardan iki evet çıkması gerekiyor.
Kıbrıs’ta yeniden birleşmenin önündeki en büyük engel ise güvenlik kaygıları şeklinde ifade ediliyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan verilerde Kıbrıslı Rumların %53'ü ve Kıbrıslı Türklerin %29'u birbirlerine güveniyorlar.
Bu oranların 2006'da Kıbrıslı Rumlar %19 ve Kıbrıslı Türklerin %4 şeklinde birbirine güvendiklerini ortaya koyuyor.
DAHA ÇOK GÜVEN YARATICI ÖNLEM
Kıbrıs Sorunu’na çözüm bulmak için Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis arasında Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde ara bölgede Mayıs ayında gerçekleşen görüşmede 5 güven yaratıcı önlem açıklandı. Bu çalışmaların büyük bölümü insan hayatına henüz dokunamayan veya çeşitli tıkanıklıklar ile 8 ayda icraata geçemeyen öneriler şeklini aldı. Lefke Aplıç ve Mağusa Derinya kapısının açılması, Elektrik konusunda ortak şebeke kurulması, Mobil telefonların tek ağ şekline dönüşmesi. Radyo frekansları çakışmaları konusunda ortak çalışma yürütülmesi, Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışma yapılması konusunda iki toplum arasında ciddi çalışmalar yapılmasına karşın ortaya gözle görünür bir sonuç çıkmadı.
ADIM ATILDI SONUÇ HENÜZ YOK GİBİ
Sınır kapılarının önümüzdeki dönemde açılacağı ifade edilirken, elektrik konusunda ortak şebeke kurulması konusunda sona yaklaşıldı. Elektrik şebekesinde acil durumlarda sistem devreye konulmuş durumda. Mobil telefonların tek ağ şekline dönüşmesi veya GSM operatörlerinin sınırın öte yanında da çalışabilmesi için Kıbrıs’ın güneyinde yasal sorunların olduğu ve projenin tıkandığı ifade ediliyor.
TEK YANLI ADIMLAR DA ATILDI
Kıbrıs Müzakerelerinin yeniden başlaması öncesinde güven yaratıcı önlemler ile ilgili ilk adım Rum Lider Anastasiades’ten geldi. Görüşmeler başlamadan atak davranan Rum Lider “görüşmelerin yeniden başlayacak olması ve müzakere sürecinde destekleyici olarak faaliyet gösterecek güven ortamı yaratma ihtiyacı” dolayısıyla “Kıbrıslı Türklere yönelik güven yaratıcı önlemler” öngördüklerini kaydetti.
RUM LİDER DE FOS ÇIKTI
Anastasiadis, Cumhurbaşkanı seçilen Mustafa Akıncı ile gerçekleştirilecek ilk ortak toplantıda, Beşparmak Dağlarındaki 28 mayın tarlasıyla ilgili haritalar ve veriler verme niyetinde olduğunu açıkladı. Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Türk toplumuna ait olan ve yabancı büyükelçiliklerin himayesi altında olmayan ibadet yerlerinin yönetimini Vakıflar İdaresi’ne verme kararı aldıklarını söyleyen Anastasiadis, Güney Lefkoşa’daki “Vatandaşa Hizmet Merkezleri”ne Kıbrıslı Türklere hizmette kolaylık sağlamak için Türkçe bilen personeller almayı planladıklarını kaydetti. Anastasiadis, ayrıca, “Kıbrıs futbolunun birleşmesine yönelik gösterilmekte olan çabayı selamlıyorum ve çabaların en kısa sürede başarıyla sonuçlanmasını diliyorum” dedi. Anastasiades’in bu sözlerinin Kıbrıs Türk toplumunda herhangi bir etki yaratmadığı göze çarptı.
VIZE UYGULAMASI KALKTI
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın talebi ile Güney Kıbrıs’a geçişlerde veya Güney Kıbrıs’tan gelişlerde vize kağıdı doldurulması uygulamasının kaldırılması özellikle sınırın kuzeyinde büyük sevinç yarattığı gözlemlenirken süreç içerisinde vize kağıtlarının da uzun kuyrukları etkilemediği gözlemlendi. Vize uygulamasının gözle görülür şekilde Kıbrıslı Rumların kuzeye geçişlerinde etkili olamadı.
10 YILLIK İNİSİYATİF TAMAMLANDI
Bu kez Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan veriler ortaya çıktı. UNDP, yıllardan beri bölünmüş olan adada toplumlar arasında farklılıklara köprü ve bir diyalog yaratılmasına neden olan muti milyon dolarlık on yıllık bir inisiyatifi tamamladıklarını belirtti.
USAID tarafından finanse edilen 60 milyondan fazla ABD dolarlık İşbirliği ve Güven Hareketi (ACT) programının, etnik çizgiler karşısında, sivil toplum, işletme ve politikalarla yayılan ilişkiler çerçevesi yaratılmasına yardımcı olduğu kaydedildi.
Programın, adanın anıları ve kimliği için büyük bir destek olan adanın tarihi binalarının restorasyona katkıda bulunduğu da bildirildi.
Geçtiğimiz günlerde yapılan basın açıklamasında, 2005'ten bu yana programın öncü harita ve araştırmalarının, birlik ve farklılıklarında güvenin düzeyini gösterdiğine işaret edildi.
VERİLER AÇIKLANDI
Açıklamada, “2006'daki %19 ve yüzde %14 oranlarıyla karşılaştırıldığında araştırmalar şimdi Kıbrıslı Rumların %53'ünün ve Kıbrıslı Türklerin yüzde %29'unun birbirlerine güvendiklerini gösteriyor. Yerel düzeydeki kırılmada göstergeler politika yapanlara on yıllık plan ve hedef aracılığı yapmıştır” denildi.
ACT Program Müdürü Christopher Louise, “Programda sona gelinirken barış sürecinde büyük bir iyimserlik görüyoruz. İki lider olabildiğince hızlı bir şekilde kapsamlı bir çözüme ulaşılması paylaşılan ortak hedefi taahhüt ederlerken toplumların etkin sivil ve siyasi liderleri bir çözüm için toplumsal bir yol haritası şekillendirilmesine yönelik şimdi birlikte çalışmaktadırlar. ACT'ın çalışmaları on yıldan bu yana devam ettiğinden bu çabalar başarılı oluyor” şeklinde konuştu.
Basın açıklamasına göre Kıbrıs'taki BM'nin çalışmaları yıllardan beri addaki toplumların birbirleriyle nasıl muhatap olacakları konusunda muazzam değişimlerle sonuçlandı.
Açıklamada, “Barış görüşmelerinin açık ilerleme işaretleri gösterdiği, ancak UNDP-ACT'ın gerçek mirasının, Kıbrıs barış sürecini besleyen sivil diyalog için alan oluşturma yeteneği, kendisine ek bir güven ve meşruluk vermesi olduğu” ifade edildi.
Barışcan ŞEKERCİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.